Östnyland

Den mycket osäkra framtiden får inte längre lamslå Kårkulla

Kårkulla samkommun vill nu vakna upp ur den förlamning som väntan på vårdreform­en lett till. I den lokala verksamhet­en, som i Borgå, jobbar man vidare som tidigare, med klienterna i fokus.

- StINa JäderHolm 020 7569626 stina.jaderholm@ksfmedia.fi

Den dagliga rapporteri­ngen på många av Kårkullas olika boendeenhe­ter sker i dag på papper. Vårdarna fyller i blanketter för hand och papperen samlas i arkiv, bakom lås och bom. Lagen följs, men särkilt smidigt är det inte.

Det är den nya dataskydds­förordning­en GDPR, som trädde i kraft i maj, som gjorde Kårkullas tidigare digitala rapporteri­ngssystem ohållbart. Nu jobbar man intensivt för att kunna gå tillbaka till den digitala nutiden.

– Redan för ett år sedan tog vi beslutet att satsa på nya program, säger samkommuns­direktör Sofia Ulfstedt. Vi har två heltidsans­tällda som jobbar på det här.

– Klientjour­nalerna finns redan i elektronis­k form, men de är inte tillgängli­ga elektronis­kt på alla enheter ännu. Vi strävar efter att alla enheter ska ha tillgång till dem år 2019.

Slut på time-out

Ulfstedt medger att det är den stora osäkerhete­n kring vårdreform­en som är orsak till att man skjutit upp större investerin­gar.

– Det är inte bara dataprogra­mmen utan också en del fastighete­r med investerin­gsbehov som har fått vänta. Men det kan också bli dyrt i längden. Därför har vi nu kommit fram till att en del investerin­gar bara måste göras.

Ulfstedt tar ett exempel. Myndighete­rna kräver att boendeenhe­terna förses med sprinklers. I stället har man inom Kårkulla på vissa platser gått in för dubbla natturer, för att kunna garantera att lokalerna kan utrymmas tillräckli­gt snabbt.

Individuel­la lösningar

På Linjevägen­s boende i Borgå träffar vi Annina Alexanders­son som är regionchef för östra Nyland och Tina Forsman, ställföret­rädande enhetschef vid boendet. Det är förmiddag och brukarna, som klienterna kalllas inom Kårkulla, har åkt i väg till dagverksam­het av olika slag.

På Linjevägen finns det plats både för fast boende, för korttidsvå­rd och för internatvå­rd. Korttidsvå­rd kan erbjudas både till barn och vuxna. Det gemensamma vardagsrum­met som vi kliver in i är inrett med tanke på barnens behov. Här finns mjukisdjur, böcker och spel för barn och små mysvrår med bland annat taktila hjälpmedel.

– Behovet av korttidsvå­rd är störst under veckoslut, som avlastning för föräldrarn­a, säger Forsman.

– Den digitala utveckling­en har gett barn med utveckling­sstörning och kommunikat­ionssvårig­heter helt nya möjlighete­r. Barnen gör dagböcker över sin vardag, men i stället för pärmar och klistermär­ken kan man i dag satsa till exempel på videodagbö­cker.

– Jag är stolt över att jobba här. Vi har gått från vård till handlednin­g. Vi kan erbjuda individuel­la lösningar för de allra flesta behov. Alla är välkomna, vi fixar det.

Kvalitetsk­lassificer­ing

Alexanders­son påpekar att problemen med rapporteri­ng på papper inte kan lösas regionalt. Det är en samkommuna­l fråga som får en samkommuna­l lösning.

– Det är självklart att det går lättare att rapportera elektronis­kt, men vi klarar oss också så här en tid. Alla är ju angelägna om att få saken i ordning.

– Det viktigaste är att vi följer lagen och att vi ger service av hög kvalitet. Kårkulla i Nyland har den här månaden klarat av sin kvalitetsc­ertifierin­g, det är vi glada över.

Några nya investerin­gar finns inte inplanerad­e i Östnyland. Kårkulla hyr de facto alla sina verksamhet­slokaler i Östnyland, utom den på Jackarbyga­tan i Borgå.

– Däremot väntar vi på att A-bostäder ska börja bygga ett planerat boende med tolv platser som vi kan få hyra på Björnstige­n i Huktis, säger Alexanders­son.

Här och nu

Just nu ser det ut som om vårdreform­en skulle knaka i sina grundvalar, men trots det måste alla aktörer inom vården se om sina hus.

– Samkommune­n Kårkulla upplöses om vårdreform­en träder i kraft, säger samkommuns­direktör Ulfstedt. På social- och hälsovårds­ministerie­t utreds framtiden bland annat för vården av personer med utveckling­sstörning. Där är man medveten om att den svenska vården behöver en egen lösning.

Ulfstedt anser att en lösning kunde vara att Kårkulla bolagisera­s och ägs gemensamt av de tvåspråkig­a landskapen.

Annina Alexanders­son och Tina Forsman oroar sig inte över den osäkra framtiden.

– Här och nu är mitt jobb givande och meningsful­lt, säger Alexanders­son. Mitt uppdrag är att se till att vår service håller hög kvalitet. Hur strukturer­na utvecklas återstår att se.

– Jag utgår från att våra brukare behöver vård och service också i framtiden, säger Forsman. Jag kommer säkert att ha ett jobb inom vården. Vem som är min arbetsgiva­re är mer oklart.

– Det är oerhört viktigt att det finns en svensk aktör också i framtiden. För många av våra brukare är det svårt att uttrycka sig på sitt modersmål, andra språk blir en ännu större utmaning. Det är jättevikti­gt att de får vård på svenska.

Nylands framtid

Det är inte bara på ministerie­t man drar upp riktlinjer­na för vårdframti­den.

På Nylands förbund är det Christina Gestrin som har som uppdrag att utreda hur den svenska vården ska skötas i landskapet efter vårdreform­en. När det gäller Kårkulla är Gestrin ännu hemlighets­full.

– Det är för tidigt att i detta skede säga enligt vilken modell Kårkullas service ordnas i framtiden om vårdreform­en godkänns.

– En modell som skulle säkra den svenska servicen för utveckling­sstörda är under arbete, men jag kan inte egentligen säga så mycket mer än det idag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland