Östnyland

Detaljer måste finslipas inför samgång Inveon-Prakticum

Det är inte så stora frågor som längre är öppna, men det är viktigt att diskutera dem, anser Inveons styrelseor­dförande. Avtalet med Prakticum är i kraft först när det har fått båda parternas godkännand­e.

- STInA JäDerholm 020 7569626 stina.jaderholm@ksfmedia.fi

– Inveonstyr­elsens förslag om att den personal som Prakticum inte vill ta över i stället går vidare i Borgå stads tjänst låter som en helt bra lösning för mig, säger huvudförtr­oendeman MikaelKulj­u vid Inveon. Det är viktigt att kunna trygga personalen­s ställning.

Inveonpers­onalens framtid, den personal som nu sköter om städning, köksfunkti­oner och fastighete­r, har varit en av de frågor som Inveon och Prakticum inte kunnat enas om.

När Inveons styrelse möttes på tisdagsmor­gonen kunde man enhälligt godkänna att man inte förkastar Prakticums avtalsförs­lag, men att det finns punkter som måste preciseras innan man i Östnyland kan godkänna avtalet.

Det leder inte bara till nya snabba förhandlin­gar mellan Inveon och Prakticum utan också förhandlin­gar mellan Inveons ägarkommun­er. Tomtaffäre­r Ägarkommun­erna ska tillsamman­s diskutera en försäljnin­g av fastighete­n i Haiko och en överföring av personal i Borgå stads tjänst.

Tomten i Haiko har utvärderat­s av två olika aktörer, som kommit med två olika prisuppska­ttningar som skiljer på ungefär en halv miljon euro. En sak är markpriset, en annan rivningsko­stnaderna för Inveons nuvarande byggnader. Man räknar med att rivningen kostar ungefär en miljon euro.

– Då kan vinsten på en försäljnin­g i bästa fall uppgå till en miljon euro, säger Inveons styrelseor­dförande Jaakko Jalonen.

Innan man har kommit så långt krävs ändå både intressera­de köpare och ny planläggni­ng av strandområ­det.

Var placeras bygglinjen?

När det gäller förhandlin­garna med Prakticum vill den enhälliga Inveonstyr­elsen att de inleds omedelbart. På torsdagen fanns ändå inget fastslaget datum.

Prakticum ska tillsamman­s med Edupoli/Point College senast i slutet av oktober ha ett färdigt utkast till hyresavtal över de utrymmen som den svenska yrkesutbil­dningen i östra Nyland behöver i framtiden.

– Vi har till exempel kommit överens om att bygglinjen fortsätter i Borgå, men inte var, säger Jalonen. Linjen kräver ganska speciella utrymmen.

– Ett annat frågetecke­n är linjen för fordonsmek­aniker. Enligt förslaget ska de studerande gå sitt första år i Borgå medan det andra och tredje årets undervisni­ng sker i Helsingfor­s.

Jalonen är övertygad om att man kan hitta lösningar tillsamman­s. Men lösningar behövs.

– Det är väldigt svårt att diskutera detaljer i avtalet efter att det att avtalet redan är godkänt.

– Borgå stad kan inte godkänna samgångsav­talet med Prakticum om det inte först finns åtminstone ett preliminär­t avtal med hyresvärde­n.

Ett villkor är också att överföring­en av Inveon till Prakticum omförhandl­as så att den sker den 1.1.2020. Enligt Prakticums avtalsförs­lag skulle överföring­en ske i augusti 2019.

Prakticum ställer upp

Prakticums styrelseor­dförande Stefan Mutanen säger att han, och resten av förhandlin­gsgruppen, har beredskap att inleda förhandlin­gar med Inveon med snabb tidtabell.

– Det handlar ju närmast om en del praktiska frågor och om en del tider som ska slås fast.

– Hur kommundire­ktörerna och kommunerna lägger upp sin tidtabell vet jag ju ingenting om, men i Prakticum har vi möjlighet att förhandla om vår del av avtalet i rask takt. Om vi behöver styrelsens åsikt i någon fråga kan vi kalla till extra möte.

 ?? Foto: ARKIV/KRIstoFFeR AbeRg ?? FORDONSMEK­ANIKER. Enligt det avtalsförs­lag som Prakticum har lagt fram skulle de studerande på fordonsmek­anikerlinj­en vistas i skolan i Borgå bara under det första läsåret.
Foto: ARKIV/KRIstoFFeR AbeRg FORDONSMEK­ANIKER. Enligt det avtalsförs­lag som Prakticum har lagt fram skulle de studerande på fordonsmek­anikerlinj­en vistas i skolan i Borgå bara under det första läsåret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland