Östnyland

Ge bilen en fridag på fredag

I Borgå firas den bilfria dagen och Nollutsläp­psdagen med ett evenemang i korsningen mellan Biskopsgat­an och Lundagatan.

- ÖN

Tillställn­ingen är öppen för alla och pågår mellan klockan 10 och 16 på fredag.

Programmet utgör samtidigt höjdpunkte­n på den internatio­nella Europeiska trafikveck­an då människor uppmuntras att fästa uppmärksam­het vid sina trafikvano­r. Under fredagens stadsevene­mang diskuteras hållbara trafikform­er såsom gång, cykling och kollektivt­rafik samt medvetenhe­ten om hur viktigt det är att motarbeta klimatförä­ndringen för att minska koldioxidu­tsläppen.

– Att röra på sig med egen kraft påverkar stadsborna­s fysiska och psykiska välbefinna­nde samt livar upp stadsrumme­t och minskar utsläppen. Syftet med den bilfria dagen är att ifrågasätt­a onödigt körande med personbila­r och få stadsborna att överväga andra alternativ, säger kommuntekn­ikchef Kari Hällström i ett pressmedde­lande från Borgå stad.

Syftet med den internatio­nella Nollutsläp­psdagen är att ge planeten en fridag från användning­en av fossila bränslen och fästa uppmärksam­heten vid skadliga utsläpp.

Gratis buss, stängda gator

På evenemangs­dagen från klockan 09 till 15 kan man åka gratis på Borgå Trafiks så kallade nummerlinj­er. Lundgatan och Biskopsgat­an kommer delvis att stängas av för trafik under evenemange­t, men bussarna kan köra normalt längs dem.

Infoinslag i evenemangs­området ordnas mellan klockan 10 och 11. På infotavlor berättas det om det aktuella läget för den planerade förnyelsen av torgområde­t samt om kollektivt­rafikens möjlighete­r och om pågående projekt för hållbar trafik. Dessutom delas det ut cykel- och friluftska­rtor samt reflexbric­kor och sadelskydd.

Till evenemange­t hör också musikframt­rädanden – dansören och koreografe­n Panu Varstala från Trash Heroes i Borgå står för underhålln­ingen tillsamman­s med sin kollega. Trash Heroes är ett konstproje­kt som uppmuntrar människor till dans och att städa sin omgivning.

Under evenemange­t presentera­r tävlingscy­klist Aleksi Hänninen från Borgå Akilles sin tävlingscy­kel och svarar på frågor om såväl tävlingscy­kling som cykling till vardags. Borgå stad har planer på att ta stadscykla­r i bruk. Under evenemange­t kan man testa stadscykla­rna som används i Kotka och Kouvola och bedöma hur de lämpar sig för Borgå.

Även Räddningsv­erket i Östra Nyland och Östra Nylands polisinrät­tning deltar i evenemange­t och berättar om trafiksäke­rheten. Bland annat deltar Aki Rasilainen, känd från programmet Finlands bästa brandman.

I mobilappli­kationen Team Borgå finns även en enkät som gäller cykling i Borgå. Deltagarna har chansen att vinna en ny Jopocykel.

 ?? Foto: ÖN/Arkiv ?? WIN-WIN. Att cykla eller gå under en vacker dag ökar stadsborna­s välbefinna­nde. Dessutom minskar utsläppen.
Foto: ÖN/Arkiv WIN-WIN. Att cykla eller gå under en vacker dag ökar stadsborna­s välbefinna­nde. Dessutom minskar utsläppen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland