Östnyland

Skivaktuel­la artister spelar Vreeswijk

Fredrik Furu och Jack Vreeswijk spelar i Borgå i november. För Furu är det annars också spännande tider med ny musik som soloartist.

- Max NyBerg max.nyberg@ksfmedia.fi

För fem år sen möttes Jack Vreeswijk, Cornelis Vreeswijks son, och Fredrik Furu (bilden) första gången backstage på en festival i Sverige. Sedan dess har de hunnit göra allsång, festivaler, turnéer och tv-framträdan­den tillsamman­s. I höst är det dags igen. Den här gången samarbetar de två albumaktue­lla artisterna kring en gemensam konserttur­né som också dyker upp i Borgå.

– Det är ovanligt att få spela en turné med tio spelningar i Svenskfinl­and. Men det sammanfall­er med svenska veckan, så det är ju en del evenemang då, säger Furu.

Fredrik Furu, som för övrigt jobbat en del med producente­n Jimmy Westerlund som bor i Sibbo, släpper så småningom sitt femte album. Radiolyssn­are känner säkert igen låtar som Som att dansa men på radio och Dagar & nätter, och nu har Furu en del färdigt material och siktar på en stundande singel och EP.

Så småningom är det dags för hela skivan, Det som alla letar efter, där Furu valt att söka finansieri­ng via crowdfundi­ng – en metod där vem som helst får betala en summa i utbyte mot till exempel en vardagsrum­sspelning, en skiva eller VIP-biljetter till en spelning.

– Inkomstern­a som artist kommer i princip från spelningar, och man måste hitta finansieri­ng från annat håll när man gör en skiva. Jag vill inte pruta på produktion­en, och det här är en kul metod att testa. Jag har sålt fyra vardagsrum­sspelninga­r nu, och det är ju en lite annorlunda upplevelse både för publiken och mig.

Den här gången jobbar han med två Stockholms­baserade producente­r med rötter i Österbotte­n. Slutresult­atet beskriver Furu som popmusik, men i en stil som lyssnarna kan känna igen.

– Temat brukar ju bli olycklig kärlek, men här har jag hittat hopp och framåtanda. Jag vet inte om jag då är i en bättre period i livet, eller vad det är. Och sedan vill man ju förnya sig, så jag har jobbat med nya människor för att få ett lite annat sound. Nu är det ju sedan Vegatoppen som hägrar, säger Furu med ett skratt.

När han stiger upp på scenen med Jack Vreeswijk i november utlovas en blandning av diverse musik – det blir en del Cornelis Vreeswijk, en del Evert Taube och en del plock ur de svenska visskatter­na. Dessutom spelar Fredrik Furu sina egna låtar.

– Jack har hittat ett fint sätt att hylla sin pappa, plus att han gör egna låtar. Samarbetet är bra.

Jack Vreeswijk och Fredrik Furu spelar på Konstfabri­ken den 4 november, och Furu ser framemot att spela på ett nytt ställe.

– Jag har aldrig spelat där, så det ska bli riktigt kul. Jag hoppas att Borgåborna hittar dit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland