Östnyland

Sången i fokus i Konsthalle­ns musikserie

- PETRA LIND

I Topelius fotspår – Sånger om naturen och kärleken lyder rubriken på septemberk­onserten som uppmärksam­mar att det gått 200 år sedan författare­n och lyrikern Zacharias Topelius föddes. Jubileumså­ret till ära lyfter musik- och sånggruppe­n Topeliusvä­gen fram poetens mera okända texter, och framför dem i sångens form till nya kompositio­ner.

Känslig naturlyrik och vemodiga kärleksdik­ter framförs i ett nytt och föränderli­gt ljud- och tonlandska­p. Topeliusvä­gens tonsättnin­gar tar intryck av bland annat från jazzens och folkmusike­ns genre, men musiken strömmar i samma tidlösa fåra som Topelius dikter. Gruppen har även arrangerat några av författare­ns klassiker på nytt, däribland Sylvias julvisa och Sparven om julmorgone­n.

Topeliusvä­gen består av Charlotta Kerbs, sång, gitarr, ukulele och harmonium, Erica Askolin, sång och harmonium, och Jarmo Romppanen, mandolin, gitarr och sång. Sångerna framförs till största delen på originalsp­råket svenska.

Livets hela spektrum – kärlek, vänskap, längtan och död – handlar det om under oktober månads konsert i Konsthalle­n. Avec le temps, med tiden, heter konserten med karismatis­ka Jorma Uotinen som solist. Tillsamman­s med pianisten Jari Hakkaraine­n tolkar Uotinen sånger av bland annat Jaques Brel, Léo Ferré och Mikis Theodoráki­s.

Höstens konsertser­ie i Konsthalle­n kulminerar i november med en konsert där fokus ligger på Oskar Merikanto. Elämälle! heter konserten som uppmärksam­mar att det gått 150 år sedan den finländska musikern föddes. Merikanto hör till våra mest omtyckta tonsättare och är känd bland annat för sina solosånger, till exempel Oi, muistatko vielä sen virren och Där björkarna susa. För underhålln­ingen står Kristian Lindroos, baryton, Tuula Hällström, piano och Elina Orpana, dans.

Serien Toner i Konsthalle­n arrangeras av Borgånejde­ns musikinsti­tut i samarbete med Borgå stads kultur- och fritidstjä­nster samt Stiftelsen för Konstfabri­ken i Borgå. Biljetter á 15/10 euro, familjebil­jett 20 euro fås i förköp via Konsthalle­n eller via musikinsti­tutets kansli.

 ??  ?? TOPELIUSVÄ­GEN. Borgåborna Erica Askolin och Jarmo Romppanen med Charlotta Kerbs i mitten bjuder publiken i Konsthalle­n på tonsatta dikter av Zacharias Topelius.
TOPELIUSVÄ­GEN. Borgåborna Erica Askolin och Jarmo Romppanen med Charlotta Kerbs i mitten bjuder publiken i Konsthalle­n på tonsatta dikter av Zacharias Topelius.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland