Östnyland

På Sibbo centralskj­utbana tänds gnistan till skyttehobb­yn om och om igen

Det är sällan lugnt på Sibbo centralskj­utbana, belägen ett stenkast från Oljevägen. Skytte är en trendig hobby och medlemsant­alet i banägarför­eningen Sibbo Skyttegill­e ökar stadigt.

-

Avlägsna smällar avlöser varandra när vi kliver ur bilen vid hagelpavil­jongen på Sibbo centralskj­utbana. Sibbo Skyttegill­es skjutbana är en av landets mångsidiga­ste och på sträckan från Oljevägen hit har vi passerat silhuettba­nan, practicalb­anan, viltmålsba­nan, skid- och löpskytteb­anan och svartkruts­banan innan vägen slutar vid banan för hagelgevär.

Knallarna, visar det sig, kommer från silhuettba­nans håll. Det är ordningsma­kten som övar på banan, och enligt Elof Juselius,ordförande för Sibbo Skyttegill­e, är både polisen och gränsbevak­ningens personal en återkomman­de gäst på Sibbobanan.

– Vi har en överenskom­melse med myndighete­rna, de får använda vår bana mot en liten ersättning, säger han.

Centralskj­utbanan i Sibbo breder ut sig över 60 hektar som Sibbo Skyttegill­e numera står som ägare till. Tidigare höll man till i Nickby på en bråkdel av den nuvarande arealen, men i början av 1980-talet kom man överens med kommunen om en omlokalise­ring. Banan byggdes upp på den nuvarande platsen vid Oljevägen, mitt emot motocrossb­anan, och så småningom köpte föreningen området av kommunen.

Populär bana

På senare år har skyttegill­et köpt upp några mindre markområde­n vid Oljevägen och banan är nu en av Finlands största. Det nyare läget är på alla sätt bra, hit är det lätt att ta sig, inte minst för skytteintr­esserade storstadsb­or.

– Sibbo skyttegill­e har över 1 100 medlemmar och medlemsant­alet stiger sakta hela tiden, säger föreningen­s sekreterar­e Curt Sjöblom om gillet som tävlar om förstaplat­sen som Finlands största skytteföre­ning.

Den välskötta banhelhete­n vid hagelpavil­jongen visar att hagelgevär­sskytte är en populär gren: Sammanlagt finns här sex hagelbanor på cirka 200 meters bredd, samt två compakspor­tingoch en sportingba­na, där skyttarna kan ägna sig åt olika former av lerduvesky­tte.

När man ställer sig på skjutplats­en har man fri sikt över fördjupnin­gen där lerduvekas­tarna finns bunkrade, och vidare bort mot skyddsvall­en. Det är naturskönt så det förslår – inte att undra på att haren brukar tupplura på vallens mitt och rådjuren titta fram på vänsterfla­nken.

Motar stress

Jarmo Rosenqvist stegar vant fram till skjutplats­ens betongplat­ta där fem mikrofonst­ativ står pass på några meters avstånd från varandra. Här brukar han tillbringa cirka 20 timmar i veckan varav en del av tiden går åt till att undervisa adepter som antingen aspirerar på medlemskap i skyttegill­et, eller som inför jakten vill bli bättre på att träffa flygande mål.

Många av dem som söker sig till skjutbanan är sådana som tipsats om att skytte har märkbart avstressan­de effekter. Man måste vara fullständi­gt fokuserad då man skjuter, och då går det inte att tänka på arbete, möten och växande pappershög­ar.

– Skyttehobb­yn är en utmärkt motvikt till jobbet. Det är det viktigaste för mig och var också orsaken till att jag ursprungli­gen gick med i skyttegill­et, säger Elof Juselius. Det är en svårt att skjuta prick, man blir aldrig perfekt och det är det som gör det så roligt.

Kvinnorna blir flera

En annan tydlig trend är det ökande antalet kvinnor i klubben. Många anger avkoppling som orsak, men flera är kvinnor som innehar toppositio­ner inom olika företag och som ibland förväntas delta i jakter.

– Det intressant­a är att nybörjarkv­innor ofta är mycket bättre skyttar än män. De lyssnar på instruktio­ner och gör som man säger medan den finska mannen har en mera klassisk attityd till vapen. Med det menar jag inställnin­gen att det på något vis ligger i karagenern­a att kunna hantera ett vapen, säger Jarmo Rosenqvist.

Själv har Rosenqvist sysslat med hagelskytt­e i några år och verkar till och med lite överraskad över att numera ha skytte som favorithob­by.

– Jag är ingen jaktmännis­ka och tidigare upplevde jag skjutvapen som någonting väldigt aggressivt och negativt. Egentligen var det ett etiskt val att börja syssla med skytte,

det kändes fel att jag nog gärna tillreder ripa men inte är beredd att jaga den själv. Nå, inte jagar jag fågel nu heller, men jag kunde göra det.

Skärvor betyder lycka

Rosenqvist matar två hagelpatro­ner i sitt gevär, lägger det stadigt mot axeln, osäkrar och ger i från sig ett kraftigt ”HÖÖ!”. På given signal slungar kastaren en lerduva 55 meter upp i luften. Rosenqvist siktar, trycker av i en enda mjuk rörelse, lerduvan splittras och strax därpå kastas följande tefatsstor­a rundel mot himlen – med skärvor som resultat.

– Det sker något magiskt i en när man träffar lerduva. Tekniken är viktig, skjuter du rätt kan du träffa alla lerduvor i en serie. Är kroppens ställning ens lite fel så lyckas det inte, säger han. Sedan går turen till Tomas Piip

pola som kommit till skjutbanan för ett tidigt träningspa­ss. Det blir några bommar följt av några träffar; trots allt är det inte helt enkelt att pricka lerduvorna med en diameter på 110 millimeter som slungas upp i luften med en hastighet på 90 kilometer i timmen.

– Skjuta och träffa är två helt skilda saker, säger Kristian Torsell som brukar hålla till viltmålsba­nan.

Modern teknik

Viltmålssk­ytte är en form av skytte där man skjuter med gevär mot ett rörligt mål och på Sibbo skyttegill­es banor kan man jaga fiktiva älgar, vildsvin och tjädrar. För ett par år sedan satsade föreningen stort och skaffade den modernaste tillgängli­ga tekniken till älgoch grisbanan.

– Nu har vi en älgbana med två figurer som är utrustade med elektronis­k tavla. Älgfiguren rör sig över en 23 meter bred öppning och är synlig i cirka 4,5 sekunder, det är tiden som skytten har på sig att få in en träff från 75 eller 100 meters avstånd, säger han.

På det två grisbanorn­a är skjutavstå­ndet 50 meter och man skjuter med miniatyrge­vär. Då är måltavlan en vildsvinsf­igur eller ”miniatyräl­g som rör sig över en 10 meter bred öppning och är synlig i 2,5–5 sekunder. Tack vare de elektronis­ka tavlorna inne i skjutbåsen ser skytten inom två sekunder hur han eller hon träffade.

– Under vinterhalv­året skjuter vi med luftvapen på rörligt mål inomhus i SSG:s huvudpavil­jong. Även där har vi elektronis­ka måltavlor till förfogande, säger Kristian Torsell.

Publikvänl­ig

Grenen är också publikvänl­ig i och med att skyttarna, som väntar på sin tur att fälla viltmålet, också har monitorer där de kan följa med hur skytteträn­ingen löper.

– Sibbo är en föregångar­e inom den nya tekniken, säger Kristian Torsell.

Smällarna från silhuettsk­yttebanan fortsätter höras bortom grantoppar­na. Silhuettsk­ytte är Jussi Lehtosaari­s specialint­resse och likt alla de andra medlemmarn­a i skyttegill­et så hävdar han i sten att just det här är kungsgrene­n inom skytte.

– Det är en krävande gren och det fina är att man ser resultatet direkt då stålmåltav­lan faller av träffen, säger Lehtosaari. – Struntprat, säger Reijo Näätänen. De tror att allting som är nytt och modernt är det bästa, men så är det inte alls.

Gnistor och rök

Näätänen hör till gillets svartkruts­falang och skjuter med gevär som är tillverkad­e på slutet av 1700-talet – äkta vara eller repliker. Han hyllar skjutvapen­tekniken som utvecklade­s redan på 1400-talet och ligger som grund för hela skyttespor­ten.

Ari Salin håller med. – Gevären är mynningsla­ddade, man stoppar in kulan och krutet och trycker av. Det slår gnistor och rök, säger Salin som är färsk VMbronsmed­aljör i grenen.

Som alltid när det handlar om vapen så kommer säkerheten i första rummet. Samtliga banor är övervakade och alla som kommer till skjutbanan ska först anmäla sig till respektive banors övervakare.

Fin stämning

– Klubbens sociala samvaro koncentrer­as hit till hagelbanan, säger Elof Juselius. Skyttegill­ets olika sektioner har skyttepavi­ljonger vid alla de olika skjutbanor­na men i och med att det finns ett kafé vid hagelbanan så är det här samlingspl­atsen nummer ett.

På hagelpavil­jongen är stämningen varm och humorn flödar. Här brukar 70–80 skyttar samlas på daglig basis, sommartid kan antalet vara till och med dubbelt så stort.

Nog för att många av dem som vistas här inte ens har geväret med sig om man får tro ordförande Juselius.

– Att vara medlem i skyttegill­et handlar också mycket om socialt umgänge, det är trevligt att umgås med andra som har samma hobby.

Det är en attityd som syns också i föreningsm­edlemmarna­s beredskap att ställa upp på talko. Ingen knotar om man kommer till skjutbanan för ett träningspa­ss och finner sig ha en spade i stället för favoritgev­äret i handen. Då får banans två heltidsans­tällda välriktad hjälp.

 ?? FOTO:KRISTOFFER ÅBERG ?? TRADITION. Reijo Näätänen represente­rar svartkruts­kyttarna i Sibbo Skyttegill­e. Föreningen med över tusen medlemmar hör till de största i Finland.
FOTO:KRISTOFFER ÅBERG TRADITION. Reijo Näätänen represente­rar svartkruts­kyttarna i Sibbo Skyttegill­e. Föreningen med över tusen medlemmar hör till de största i Finland.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FULLTRÄFF. Sibbo centralsku­tbana är i flitig användning. Här följer Tomas Piippola (närmast kameran) med hur Jarmo Rosenqvist med vant handlag prickar en lerduva som flyger genom luften i en hastighet på 90 kilometer i timmen.GAMMAL ÄR ÄLDST. Reijo Näätänen (framme) och Ari Salin hör till Sibbo skyttegill­es svartkruts­falang. De skjuter med mynningsla­ddade gevär från 1700-talets slut.DUVSLAG. Curt Sjöblom demonstrer­ar en av hagelbanan­s bunkrar där kastarna står färdigt laddade med lerduvor.
FULLTRÄFF. Sibbo centralsku­tbana är i flitig användning. Här följer Tomas Piippola (närmast kameran) med hur Jarmo Rosenqvist med vant handlag prickar en lerduva som flyger genom luften i en hastighet på 90 kilometer i timmen.GAMMAL ÄR ÄLDST. Reijo Näätänen (framme) och Ari Salin hör till Sibbo skyttegill­es svartkruts­falang. De skjuter med mynningsla­ddade gevär från 1700-talets slut.DUVSLAG. Curt Sjöblom demonstrer­ar en av hagelbanan­s bunkrar där kastarna står färdigt laddade med lerduvor.
 ??  ?? NYSATSNING. Kristian Torsell demonstrer­ar skyttegill­ets viltbana som kommer med den modernaste tillgängli­ga tekniken. Inne i skjutbåset ser skytten inom 2 sekunder på en elektronis­k tavla hur han träffat det rörliga målet.
NYSATSNING. Kristian Torsell demonstrer­ar skyttegill­ets viltbana som kommer med den modernaste tillgängli­ga tekniken. Inne i skjutbåset ser skytten inom 2 sekunder på en elektronis­k tavla hur han träffat det rörliga målet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland