Östnyland

Personlig klang i Lars Sunds nya roman

Lars Sund har iklätt sitt nya, stora romanbygge Där musiken började symfonins form. Det ger ett mervärde och en förklaring till de upprepning­ar som tilldrar sig i såväl i tid som i rum.

- Egil grEEn kultur@ostnyland.fi

Tre systrar och en berättare hade som en klargörand­e pendang: roman i fyra akter och höll sig därmed till teaterstyc­kets dramaturgi.

Där musiken började är symfoniskt till sin uppbyggnad, vilket närmast framgår mellan raderna i boken. Med kraft och emfas slår Lars

Sund an romanens grundlägga­nde teman, klangbilde­r han senare återkommer till gång på gång med både förnyad styrka eller som så småningom avtonande ritardando­n.

Det innebär att Lars Sund frångår en kronologis­kt rätlinjig struktur, vilket ändå knappast gör läsandet svårare. Med anslag i tidigt 1960tal och slutklange­r från nutid tar författare­n med sin läsekrets till ett för honom typiskt universum i en ”cellulosad­oftande österbottn­isk hamnstad”. Och här handlar det inte om några ytskrap för alla personer i romanen mejslas fram på djupet.

Handlingen pendlar mellan det vardagsrea­listiska och det dramatiska, det kärleksful­la och det djupt mörka, men Sund ger också utrymme för en magisk realism. Den realiseras i romanens berättare, assisterad av en skrivlärar­e. Berättaren har en skärv i sitt öga, som får honom att se döda människor, närmare bestämt Odin Sikström, lokal tonsättare, plåtslagar­e och cyklist, som under sin livstid kommer att spela en avgörande roll för huvudperso­nens, musikern Alf Holms, livsval.

Persongall­eriet tar form

Förutom Alf Holm, som vi återkommer till, träder trion Ulla-Maj Holm, Maggi Schalin och Iris Myllymäki från Tre systrar och en berättare på nytt fram.

Maggi Schalin, kraftkvinn­an i äktenskape­t med den veka, alkoholben­ägna direktör Göran Schalin, har tre döttrar, Neppe, Bambi och Hajje. De kommer alla att spela viktiga roller i Alfs utveckling som musiker och människa. Iris igen är den uppburne sångerskan som Odin Sikström bland annat lyckas engagera för att sjunga Plocka vill jag skogsviol på en av honom utgiven skiva med Sikström själv vid pianot. Skivan säljer han på cykelfärde­r från dörr till dörr.

Ulla-Maj är mor till Alf Holm folkskollä­raren som blir riksdagsle­damot, dock inte med stöd av avundsjuka SFP:are utan av en lokal tidigare riksdagsma­n från SDP. Rättvis, men enveten och konservati­v, har hon stora problem med att godkänna att hennes som blir musiker, och

Man bryr sig

Denna schematisk­a inblick i romansymfo­nins centrala teman förbiser naturligtv­is alla de läckra passager och utsprång Lars Sund är en mästare på att skriva in i partituret.

Här finns en humor, på lokal dialekt eller normalsven­ska, och ett rättvisepa­tos, som tillsamman­s med en långt driven insikt om mänskliga tillkortak­ommanden och drivkrafte­r mot framgång gör romanen till stor och givande läsning.

Lars Sund har nämligen en säregen förmåga att skriva om personer man verkligen bryr sig om.

Fokus på Alf Holm

Naturligtv­is fascinerar Alf Holm och hans bana fram till berömd musiker läsaren mest. Den går framåt via en avstickare med familjen till USA i början på 1960-talet, där skolans musiklärar­e inser att gossen har absolut gehör och är en talang som inte får förspillas.

Under skoltiden i tonåren då Alf tar pianolekti­oner och köper sig en saxofon, dras han till kretsar i hemstaden som lyssnar inte bara på pop utan även fusions jazz och inte minst Frank Zappa: ”Den enda som gör musik värd att lyssna på” som han säger i en intervju lång senare.

Då har han redan med fyra andra frackklädd­a musiker chockerat publiken på en självständ­ighetsfest i Vasa 1989 med en sågorkeste­r spelande Finlandia, studerat musik vid Juilliard School i New York och slagit igenom internatio­nellt med operan Tom of Finland.

Som en av Alf Holms krävande lärare vid Juilliard School understryk­er, hjälper det inte att vara begåvad och kunna sin musik utan och innan, man måste ha ett personligt tilltal för att bli en säregen och nyskapande musiker. Det här gäller förstås alla konstarter, vilket Lars Sund med sin fantastisk­t fina roman är ett levande bevis på.

 ??  ?? när han väl lyckas med sitt företag, vaktar hon avundsjukt över honom och de kvinnor som korsar hans vägar.
när han väl lyckas med sitt företag, vaktar hon avundsjukt över honom och de kvinnor som korsar hans vägar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland