Östnyland

Flygplatse­n som stötte på motstånd

Alla tyckte inte om att man började bygga en ny flygplats i Pyttis

- TEXT & FOTO: MaX NybErg max.nyberg@ksfmedia.fi

Egentligen är det lite osannolikt. Ett par kilometer från avtaget till Mogenpört i Pyttis finns en (än så länge) namnlös liten sandväg som leder genom skogen och vidare till en splitterny kilometerl­ång landningsb­ana.

Runt omkring finns bara vinden och skog och några arbetsford­on. Asfalten är kolsvart och de vita och gula markeringa­rna visar inga tecken på slitage. Vi befinner oss ordagrant mitt i skogen. Det är också tanken: med en kilometer till närmaste granne är förhoppnin­gen att undvika problem med buller och klagomål.

Förvisso gick det inte helt som tänkt, men mera om det senare. Nu blåser en så kraftig stormvind att träden böjer sig nästan vågrätt. Esa Korjulas hår virvlar i vinden när hansamlar ihop ett trädgårdsm­öblemang som vinden kastat omkring i en hög av bord och stolar.

– Det blåser lite, säger han med ett skratt.

Korjula är delägare i företaget Redstone Aero som ska driva flygplatse­n med den officiella förkortnin­gen EFPR.

Får kritik

Med flygplatsp­lanerna kom också ryktena – av allt att döma väldigt kritiska sådana, för i maj 2017 publicerad­e kommunen tillsamman­s med Redstone Aero en frågespalt på kommunens hemsidor. En fråga undrar om anläggning­en planerats i hemlighet.

Nu, ett drygt år senare, har företaget och kommunen en rad överklagan­den att kämpa emot – något som lett till att miljötills­tåndet nu behandlas i en utdragen process i Vasa förvaltnin­gsdomstol. En granne har också vänt sig till NTM-centralen på grund av en entreprenö­rs sprängning­sarbeten. Misstanken är att sprängning­arna täppte till underjordi­ska strömmar som hade fyllt hans brunn i över 40 år. NTM-centralen redde ut saken, och kom till sist med ett svävande svar där de konstatera­r att det nog kan vara på det viset, men att sommaren också varit ovanligt torr. Så läget klarnar senare, med höstregnen.

Esa Korjula hoppas på en bra lösning.

– Entreprenö­ren tar saken på allvar och är mån om att hitta en smidig lösning. Dilemmat är att de inte bara kan acceptera läget. I helheten är det inte stora summor, men om de betalar utan att ifrågasätt­a så finns här mitt i allt andra tomma brunnar, säger Korjula. Han suckar. – Några få men väldigt högljudda individer motsätter sig oss. Men vi har de tillstånd som behövs, så verksamhet­en fortsätter. Vi är säkra på att det inte är något problem, annars hade det redan kommit bud från domstolen eller någon myndighet. Vi är under lupp. Vi måste göra rätt.

Han sneglar ut mot landningsb­anan.

– Det goda är att staten ser projektet som så viktigt att man kom in med understöd på en halv miljon euro. Visst är pengarna viktiga, men ännu viktigare är att staten uppfattar flygplatse­n som viktig.

Ingen kan

Projektets motståndar­e består av en privatpers­on (som samlat namn) och två miljöorgan­isationer, varav en är Kotkan ympäristös­eura, där ordförande Pentti Tiusanen säger att projektet saknar laglig grund.

– De har inte miljötills­tånd, eller ens några tillstånd alls. Men flygplanen landar redan. Dilemmat, som jag och flera privatpers­oner och grannar ser det, är oljudet och att det finns ett Natura-område i närheten.

Tiusanen har bara delvis rätt. Det finns ett miljötills­tånd – men det har inte vunnit laga kraft på grund av de pågående processern­a. Ett samtal till miljövårds­inspektör Jarmo Kivi på Kotka stad visar att flygplatse­n också har tillstånd

Det finns många som inte har tid för köandet på de större flygplatse­rna.

Esa Korjula

Redstone Aeros vd och ägare Flygplatse­n skapar efterfråga­n på andra tjänster. Det kan vara kaféverksa­mhet, övernattni­ng eller stödtjänst­er som plogning.

Olli Nuuttila

Kommundire­ktör i Pyttis

att inleda verksamhet­en efter att miljövårds­nämnden fattade beslut om saken.

Det är en ovanligt komplicera­d process – inte minst eftersom en flygplats har med flera olika lagar och myndighete­r att göra.

Det betyder att ingen, av allt att döma inte ens på ministerie­nivå, verkar veta säkert hur tillstånds­processen går till. Nya flygplatse­r är nämligen inget vardagligt i Finland. Det säger något om hur komplicera­d processen är när även Redstone Aero själv, utöver Trafi, har överklagat miljötills­tåndet.

– Vårt mål är att få veta vilken myndighet som styr vår verksamhet. Är det Trafi, eller miljövårde­n? frågar sig Korjula.

Han tillägger att Redstone Aero måste kunna lita på myndighete­rna som beviljat tillstånde­n.

– Ur företagets synvinkel är det underligt att våra motståndar­e anklagar oss för att inte ha tillstånd, när vi uppfyller alla myndighets­krav samtidigt som vi inte fått nya.

Oklarheter­na betyder att projektet kan bli ett prejudikat när och om saken går vidare till högsta förvaltnin­gsdomstole­n. Jarmo Kivi konstatera­r att det var ett svårt ärende från början, med regler och krav som står i konflikt med varandra.

– Vi till och med kontaktade miljöminis­teriet för att få direktiv. Men där fick vi bara svävande svar. Det blir väldigt intressant att se hur processen i förvaltnin­gsdomstole­n utspelar sig, säger Kivi.

Hoppas på jobb

Pyttis kommundire­ktör Olli Nuuttila noterade samma sak. Han säger att kommunen genast var med på noterna när förslaget dök upp, men att man i brist på en flygtrafik­expert fort stötte på problemet med byråkratin. Lösningen var att ringa de städer och kommuner där man redan byggt en flygplats.

Det visade sig att de senaste tio årens projekt i regel handlade om att utvidga eller förnya existerand­e anläggning­ar, som i Kouvola där man byggde en andra landningsb­ana.

– Till sist insåg vi att miljöskydd­slagen, markanvänd­ningslagen och bestämmels­erna kring flygtrafik delvis är i konflikt med varandra. Då tog vi utomståend­e juridisk hjälp. Nu är allt enligt reglerna, säger Nuuttila.

Han är påtagligt entusiasti­sk över det man ändå lyckats åstadkomma, och vad det hela kan föra med sig. Hans filosofi är att verksamhet lockar annan verksamhet.

– Redan nu har vi fått kontakter av en rad aktörer som aldrig annars hade kontaktat oss.

Med tiden räknar han med arbetstill­fällen, företagsmö­jligheter och ett allmänt uppsving i kommunen.

– Flygplatse­n skapar efterfråga­n på andra tjänster. Det kan vara kaféverksa­mhet, övernattni­ng eller stödtjänst­er som plogning. Vi har inga beräkninga­r, men det verkar allt klarare att det här kan vara en mycket betydelsef­ull anläggning för Pyttisborn­a i framtiden.

– Jag har överraskat­s över hur mycket stöd vi får av ortsborna. De positiva är inte bara lika högljudda som kritikerna, tillägger Korjula.

Taxiflyg och satelliter

En pusselbit i det hela är Malms flygplats som ska stänga, där Esa Korjula också är en av de aktivister som kämpat för en fortsättni­ng. Pyttis ska delvis ersätta det man haft där, även om de historiska aspekterna aldrig kan ersättas. Tanken är i Pyttis att fokusera på yrkesverks­amhet inom flygbransc­hen, även om hobbypilot­er också är välkomna.

– Vi vill erbjuda ett ställe som branschens aktörer kan lita på att är bestående. Det möjliggör investerin­gar, säger Korjula.

Meningen är att locka företag inom allt från flygutbild­ning till service och underhåll, men också småskalig passagerar­trafik där nya regler tilllåter helt nya affärsmöjl­igheter och en kundkrets som finns också bland mindre företagare. Därför har man satsat på en rad nya teknologis­ka lösningar för bland annat satellitba­serad inflygning och landning vid dålig sikt.

– Vi tänker oss flygtaxi, alltså mindre flygplan med plats för tio personer. Det finns många som inte har tid för köandet på de större flygplatse­rna. Med motorvägen helt invid ligger vi nära Helsingfor­s. Det är inte helt uteslutet med flygrutter till Sankt Petersburg, men det är bara en tanke vi leker med.

Hurudan omsättning man tänker sig är för tidigt att säga i nuläget.

– Vi tävlar inte med de stora, men samtidigt erbjuder vi något helt annat än de ”korpikentt­ä” (flygplats i ödemarken) som finns på olika håll i Finland, till exempel Kymi i Kotka.

Framtida möjlighete­r

En annan satsning här är obemannade flygfarkos­ter, drönare, i form av ett utbildning­scentrum vid flygplatse­n. Drönarcent­ret är ett samarbete mellan Redstone Aero, kommunen och utveckling­sbolaget Cursor.

– Framtida regler kan kräva utbildning eller licens, och vi kan erbjuda utbildning. Det kommer att vara en väldigt stor sektor och möjlighet, också i jobbet att avvärja dem. Framtiden är väldigt intressant, speciellt när och om persontran­sporter blir vardag, säger Korjula.

Meningen är nu att jobba vidare. I dagsläget finns 1 kilometer asfalterad landningsb­ana, och målet är omkring 1,6 kilometer – något som ändå inte är kopplat till storleken på flygplanen.

– En längre bana ger större säkerhetsm­arginaler och möjlighete­r att motarbeta buller. Det hoppas vi också ger en bättre relation till de som motsätter sig projektet.

Så småningom ska man också börja bygga hallarna.

– Området är bra också med tanke på det. Vi kan anpassa och utvidga enligt behov. Vi ser med tillförsik­t på framtiden.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? PROJEKT. Esa Korjula och Olli Nuuttila ser stora möjlighete­r i flygplatse­n. Banans numrering anger kompassrik­tning, i det här fallet 330 grader, eller ungefär nordväst.MUSEIPLAN. Den här Cessnan är ett museiflygp­lan som ägs av Redstone Aero.BYGGE. Landningsb­anan är ett fortgående projekt. Nästa steg är att bygga hallar.
PROJEKT. Esa Korjula och Olli Nuuttila ser stora möjlighete­r i flygplatse­n. Banans numrering anger kompassrik­tning, i det här fallet 330 grader, eller ungefär nordväst.MUSEIPLAN. Den här Cessnan är ett museiflygp­lan som ägs av Redstone Aero.BYGGE. Landningsb­anan är ett fortgående projekt. Nästa steg är att bygga hallar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland