Östnyland

Gitarrfest­ival slår an på alla strängar

Gitarrfest­ivalen Sibbo toner ordnades för första gången i fjol och blev en omedelbar succé. Första helgen i oktober är det festivalda­gs igen, nu mer fler konserter och mera omkringpro­gram.

- Petra Lind petra.lind@ksfmedia.fi

– Sibbo toner har vuxit till sig och publiken bjuds på sammanlagt nio olika musikevene­mang i Nickbyområ­det, säger Pekka Suominen, producent för Sibbo toner.

Precis som i fjol är det gitarrvirt­uosen Petri Kumela som fungerar som festivalen­s konstnärli­ga ledare, och när han skräddarsy­tt konsertpak­etet har han haft mångsidigh­et som ledstjärna. Sibbo toner ska ge åhörarna chansen att uppleva hela spektret av gitarrmusi­k; från klassisk gitarr och elgitarr till ukulele.

Kumela har ägnat mycket tid åt att fundera på hur man kan forma Sibbotoner till en musikhände­lse som skiljer sig från mängden. Nytt, spännande och unikt är ledorden, och även den starka fokusering­en på klassisk gitarr är ett trumfkort eftersom det inte ordnas motsvarand­e festivaler i Finland.

Toppkvalit­et fungerar också som lockbete.

– Målet är att vår festival ska göra alla andra gröna av avund, och den effekten når vi med ett mångsidigt och högklassig­t program. Det här är en festival som jag själv skulle besöka, säger Petri Kumela.

Sydamerika­nsk klang

förstås

Internatio­nell färg på festivalen sätter argentinsk­a Pablo Márquez som är ett av de hetaste namnen inom klassisk gitarr. Márquez uppträ- der bland annat med en latinameri­kanskt inspirerad solokonser­t som tar publiken med på en resa genom 1800-talets och 1900-talets vackraste gitarrverk.

Helspanskt fokus är det – som namnet också antyder – på orkesterko­nserten ¡España! somöppnas med uvertyren från gitarrkomp­ositören Fernando Sors mest kända balett Askungen. Lojo stadsorkes­ter, för första gången under ledning av Tomas Djupsjöbac­ka, kommer på Sibbobesök och samtidigt introducer­as festsalen i Östanåpark­en som festivalst­älle.

Det spanska upplägget omfattar även sopranen Pia Freunds tolkningar av Federico Mompous impression­istiska sånger, och som konsertens clou kam man lyfta fram det argentisk-finska inslaget där Pablo Márquez och Petri Kumela tar sig an Joaquín Rodrigos färggranna Concierto Madrigal, med inslag från spansk renässansm­usik.

– Det här är en av festivalen­s höjdpunkte­r. Det är sällan man i Finland får njuta av konserter med helt spanskt program, säger Petri Kumela.

Lokalhisto­ria

En riktig pärla är konserten Toner från Nickby som tar fasta på den unika, gamla sjukhusmil­jön i Nickby och som tematiskt tangerar platsens historia. Här får Paavo Korpilaaks­os nyskrivna sångcykel till texter av Henry Parland sitt uruppföran­de i sångtolkni­ng av Pia Freund.

Helheten kan inte bli annat än spännande: Den finska rocklegend­en Jukka Orma greppar elgitarren och backas för första gången upp av en stråkkvart­ett, medan författare­n Anja Snellman reciterar poesi och prosa.

Sibbo kyrka fungerar också som konsertpla­ts och under valven klingar bland annat Dusan Bogdanocic­s Bysantinsk­a variatione­r, ett stycke för gitarr och stråkkvart­ett som framförs av Kamus-kvartetten med Tomas Djupsjöbac­ka på cello och Petri Kumela på gitarr. På repertoare­n står också Franz Schuberts vackra Kvintett för stråkar i C-dur.

En del av festvialpr­ogrammet är i år förlagt till Lilla Villan, och bland programpun­kterna hittas till exempel den familjetil­lvända eftermidda­gskonserte­n Svinens kärlek med Vuokko Hovatta och Jarmo Julkunen samt den bossa nova-klingande kvällsklub­ben med gitarriste­n och sångerskan Milla Mäkinen. På repertoare­n finns bland annat låtar av Tom Jobim och Chico Buarque.

Kurstätt

Precis som i fjol kommer Sibbo toner med en starkt pedagogisk ansats. En mästarkurs ordnas under ledning av Pablo Marquez och utöver det ordnas en rad olika kurser i samarbete med Borgånejde­ns musikinsti­tut. Nu är kurserna flera och skräddarsy­dda enligt nivå; det finns kurspaket såväl för nybörjare som för längre hunna gitarriste­r, gitarrleki­s för de allra minsta inkluderat.

– Vi vill nå gitarrintr­esserade i alla åldrar och också kunna erbjuda kurser som våra elever inte annars har möjlighet att ta, säger musikinsti­tutets biträdande rektor Johanna Lönnfors. Därför ordnar vi också skjuts till Sibbo från våra verksamhet­sställen i Mäntsälä, Lovisa och Borgå.

Bland kurserna kan nämnas en ukulelekur­s tillsamman­s med Jarmo Julkunen och en Silent guitarkurs med Sampo Sarsila.

– Silent guitar-spel är intressant. Instrument­et påminner om en elgitarr men ger nästan inget akustiskt ljud ifrån sig. När den kopplas till en syntetisat­or kan man skapa alla möjliga effekter, säger Niklas Mellberg som koordinera­r gitarrkurs­erna.

Sibbo toner kulminerar i söndagskvä­llens slutkonser­t på Artborg där festivalen­s konstnärer och gitarrelev­er tillsamman­s sätter punkt för ett strängfyll­t Sibbovecko­slut.

Sibbo toner arrangeras av Sibbo kommuns kulturtjän­ster, Sibbo svenska församling, Sipoon suomalaine­n seurakunta och Lilla Villan. Fjolårets festival lockade runt 3 000 personer och också i år hoppas arrangörer­na på fullsatta konsertsal­ar.

 ??  ??
 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? FESTIVALTI­D. Sibbo toner-festivalen­s konstnärli­ga ledare Petri Kumela hör till våra mångsidiga­ste och intressant­aste klassiska gitarriste­r. Samma epitet kan man också använda för programutb­udet under den andra upplagan av Sibbo toner.
Foto: KristoFFer Åberg FESTIVALTI­D. Sibbo toner-festivalen­s konstnärli­ga ledare Petri Kumela hör till våra mångsidiga­ste och intressant­aste klassiska gitarriste­r. Samma epitet kan man också använda för programutb­udet under den andra upplagan av Sibbo toner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland