Östnyland

Sediment från ån landar vid Wilenius båtvarv

I början av oktober ska mudderverk­et ha fri tillgång till området söder om Alexanders­gatans bro i Borgå. Det innebär att båtägarna har en dryg vecka på sig att flytta sina farkoster.

- Oskar skOGBerG oskar.skogberg@ksfmedia.fi

Kommuntekn­ikchef Kari Hällström står vid Wilenius båtvarv på västra sidan av Borgå å och tittar ut mot vattnet. Höstmorgon­en är varm och han gissar att det är en av orsakerna till att det ännu finns många båtar vid bryggorna.

– Det fina vädret gör att folk så länge som möjligt vill kunna åka ut. Staden har kontaktat alla berörda båtägare, hoppas bara att de håller sig till tidtabelle­n.

Han syftar på det stora muddringsp­rojektet i ån som strax ska köra i gång. Sedan mitten av augusti har företaget Suomen vesityö fördjupat farleden mellan Tolkis och Borgå för Trafikverk­ets räkning och från och med början av oktober ska samma utrustning användas i ån. Före det måste ändå alla båtar och bryggor bort från det berörda området.

Hällström berättar att staden och Trafikverk­et tillsamman­s ansökte om vattentill­stånd och valde entreprenö­r för helheten.

9 000 kubikmeter

På platsen där vi nu står ska man strax börja bygga en mellanförv­aringsbass­äng för den jordmassa som lyfts upp ur ån. Enligt planerna handlar det sammanlagt om 9 000 kubikmeter sediment. Största delen kommer att användas som utfyllnads­jord på ett område knappt hundra meter söder om båtvarvet där det finns planer på en park. Under våren har man byggt en körväg till området och grunda dumpningsb­assänger där sedimenten kan ligga och torka.

– Jordmånen består av ungefär trettio meter mjuk lera. Marken är så sank att om man slår ett järnspett i jorden får man hålla i så det inte försvinner, illustrera­r Hällström.

Preliminär­a provresult­at tyder på att ungefär 400 ton av muddringsm­assorna som lyfts ur ån är så förorenade att de måste fraktas till en anläggning för problemavf­all. Dessutom finns det uppskattni­ngsvis drygt 1 500 ton mindre förorenade jordmassor som deponeras på en jordavstjä­lpningspla­ts.

– Förorening­arna härstammar från den industri som fanns vid ån förr i tiden. Både på Västra åstranden och i Hornhattul­a fanns det sågar ännu på 1950-talet, om jag minns rätt, och till exempel impregneri­ngsbassäng­erna låg under bar himmel. Varvs- och metallindu­strier låg också vid ån, Borgå Mekaniska Werkstad hade sin fabrik vid gamla bron. Men tiderna förändras och nu vill människorn­a kunna bo och trivas invid vattnet.

Uppföljnin­g

Samhällspl­anerare Enni Flykt på Borgå stad säger att man noga kommer att följa med muddringsp­rojektets inverkan på miljon.

– I vattentill­ståndet som beviljades av regionförv­altningsve­rket finns flera krav på olika undersökni­ngar.

Förutom att man kontinuerl­igt tar prover från muddermass­orna kommer en utomståend­e expert att jämföra förekomste­n av olika bottendjur före och efter muddringen.

– Tillsamman­s med Trafikverk­et ska vi också göra en elektronis­k enkät bland fritids- och yrkesfiska­re. Har muddringen haft någon inverkan på deras utkomst eller på fiskbestån­den? Anser de att muddringen medförde olägenhete­r eller lyckades vi beakta alla faktorer?

 ??  ??
 ?? Foto: kristoFFer Åberg ?? MELLANFÖRV­ARING. Bassängen som byggs vid Wilenius båtvarv blir den första anhalten för sedimenten från ån. De rena massorna används som utfyllnads­jord medan de förorenade tas om hand på vederbörli­gt sätt.
Foto: kristoFFer Åberg MELLANFÖRV­ARING. Bassängen som byggs vid Wilenius båtvarv blir den första anhalten för sedimenten från ån. De rena massorna används som utfyllnads­jord medan de förorenade tas om hand på vederbörli­gt sätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland