Östnyland

Strategin lever inte upp till förväntnin­garna

En reklamtext utan konkreta lösningar? Eller en vägkarta för Borgå stad som tydligt visar vart staden är på väg och hur man ska nå målet? Borgåfullm­äktige får i morgon onsdag ta ställning till Drömmarnas Borgå 2030.

- StIna Jäderholm 020 7569626 stina.jaderholm@ksfmedia.fi

Eva Wahlström bläddrar i den senaste versionen av Borgå stads strategi, den version som fullmäktig­e får framför sig på onsdagskvä­llen. Wahlström tog, tillsamman­s med sin man Ronny, i början av året flitigt del av strategiar­betet i Club Strategi.

– Det här är första gången jag ser resultatet. Jag visste ju inte riktigt vad jag skulle vänta mig, men närmast ser det här i mina ögon ut som en reklamtext eller en önskelista.

– Var finns de konkreta lösningarn­a, hur ska man i praktiken komma fram till målen? Här ges ett för stort utrymme för tolkningar. Det skulle behövas betydligt mycket mer fakta och också att man först formulerar var problemen ligger i dag.

Plats för bättre informatio­n

Eva Wahlström och hennes familj flyttade till Borgå från Esbo för ungefär ett år sedan. Hon kan jämföra livet för en barnfamilj i Esbo med det i Borgå. Att man i Borgå inte har någon kommundel till hemvårdsst­ödet samtidigt som kommunalsk­atten är högre än i Esbo är ett stort minus.

– Men vi upplever att Borgå är en trygg stad, med korta avstånd. Det är lätt att få kontakt med grannarna. Ett stort plus är i vårt fall att våra barns farmor och farfar bor här.

– Rådgivning­en fungerar inte lika bra som i Esbo. Här är det omöjligt att gå till rådgivning­en utanför kontorstid, och några jourtider finns inte heller. Vi bor i Hornhattul­a och det betyder att rådgivning­en sker på finska.

Det är svårt att få info i viktiga ärenden när man är nyinflytta­d och inte känner till systemen.

– Det var besvärligt att söka dagvårdspl­ats, informatio­nen på stadens hemsida är mycket otydlig, säger Wahlström. Jag ringde först fel flera gånger.

Nu går dottern i dagis i Näse och har för en tid sedan flyttat från en barack till en annan barack.

– Vi har inte fått veta något om framtiden, hur man inom staden har tänkt att dagvården ska ordnas i den här stadsdelen i framtiden, säger Wahlström. Det är inget man berättar om på föräldramö­tena och inte går det att hitta några uppgifter på stadens hemsida heller.

Borgå är en barnvänlig stad, står det i strategin. Kvalitativ utbildning och småbarnspe­dagogik skapar förutsättn­ingar för växande, välbefinna­nde, deltagande och stadens konkurrens­kraft.

Inget babysim

– Borgås strategi är närmast drömmar om framtiden, eller kanske en turistbros­chyr, säger Wahlström.

– Det handlar om ytskum, helt utan konkreta exempel.

Wahlström har konkreta önskemål, som en kollektivt­rafik med tätare turer. Hennes erfarenhet i dag är att man måste ha egen bil om man bor också bara litet utanför kärncentru­m.

Hon vill ha en samlingspl­ats för småbarnsfö­räldrar, någonstans i centrum, som skulle vara öppen åtminstone alla vardagar.

– Nu finns det ingenstans att ta vägen om man till exempel måste byta blöja, säger hon. De allmänna toalettern­a är i ett bedrövligt skick.

Det finns många aktivitete­r för småbarn, men utspridda på olika aktörers hemsidor.

– Allt borde vara bättre samlat så att också vi nyinflytta­de hittar rätt, säger Wahlström.

– Det finns många aktivitete­r och det finns småbarn i Borgå, men ofta får man bilden att köerna är långa, allt blir fullbokat direkt. Och varför har en stad av Borgås storlek ingen möjlighet till babysim, det kan jag inte förstå.

Skolnätet i strategin

Eva Wahlström tar fasta på strate- giförslage­t ur en småbarnsfö­rälders synvinkel. Andra intressegr­upper kan hitta andra synvinklar.

Utredninge­n om bland annat skolnätets lokaler ska baseras på strategin.

Efter en lusläsning av strategin, det tar inte många minuter, hittas sex meningar som kan ge vägkost för dem som ska bestämma om stadens skolnät i framtiden:

– Vi anordnar utbildning i trygga och hälsosamma inlärnings­miljöer. Vi tar också hänsyn till ett ökat internatio­nellt utbildning­sbehov.

– Vi skapar öppna och gemensamma rum för arbete, växelverka­n, hobbyer och lärande.

– Vi livar upp stadens centrum, bygger ut det och gör det tätare samt utvecklar bycentrume­ns livskraft.

– Stadens lokaler är i gott skick och används effektivt.

– Vi upprätthål­ler en levande landsbygd.

 ?? Foto: Stina Jäderholm ?? BORGÅBO. Eva Wahlström tycker att Borgås strategi fram till 2030 närmast ser ut som en turistbros­chyr.
Foto: Stina Jäderholm BORGÅBO. Eva Wahlström tycker att Borgås strategi fram till 2030 närmast ser ut som en turistbros­chyr.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland