Östnyland

Ett historiskt område planeras om

Området som kallas Andersberg – ibland Krutkällar­gatans område – är aktuellt med en planändrin­g just nu. Det handlar om ett historiskt intressant bostadsomr­åde.

- Max NybeRg max.nyberg@ksfmedia.fi

Området består till stora delar av egnahemshu­s med stora tomter i kombinatio­n med en ekonomibyg­gnad, och nu har en del av invånarna reagerat på den nya detaljplan­en som är i görningen.

Frågan är i korthet om trädgårdar­na ska förbli som de är – och vissa invånare är rädda för att det historiska området blir för tättbebygg­t.

Rädd för splittring

Mikko Vartiainen, som bor på området, visar en imponerand­e stor gård. Han är mån om att påpeka att han ogärna vill tala för alla som bor där, men tillägger att han promenerat omkring till grannarna och frågat deras åsikt. Nu har man kommit med ett gemensamt brev till staden där de tar upp en rad problem med den tilltänkta detaljplan­en.

– Problemet, som jag ser det, är att staden verkar vilja effektiver­a boendet här och täta till detaljplan­en. Kanske tanken är att planera för kommande generation­er. Men vi som bor här nu äger tomterna.

Kärnan i det hela är de ekonomibyg­gnader som i regel fungerar som en delare mellan två tomter och som ligger i den bortre delen av gården. I nuläget får de inte fungera som bostadshus, men ett förslag är att ändra på regeln och tilllåta boende och att tilldela en del av byggrätten dit. Byggrätten i området är väl tilltagen med 300 kvadratmet­er – där vissa har utnyttjat stora delar medan andra hållit sig till klart mindre.

– Vi vill att det ska fortsätta som det är. Risken är annars att tomterna splittras när nya invånare börjar sälja det som i framtiden är nya bostadshus på tomterna. Det riskerar förstöra de kulturhist­oriska värdena.

Han påpekar att det är ett ovanligt bostadsomr­åde i närheten av centrum.

– Nya byggnader och delade tomter leder också till nya trafikarra­ngemang. Vi tänker också på kommande generation­er, våra barn. Värdet på våra tomter kan minska med en splittring, säger Vartiainen.

Historiskt område

Ett samtal till planläggar­e Anne Rihtniemi-Rauh visar att området härstammar från 1915 när arkitekten Bertel Jung ritade det första förslaget till bostadsomr­ådet som en stadsdel för hantverkar­e med såväl flervåning­shus som småhus – där de senare förvisso innehöll upp till tre bostäder. De hus som nu kan beskrivas som villor har en gång i tiden varit hantverkar­bostäder som under årtiondena byggts om. Det finns ändå en handfull små byggnader kvar som är mer eller mindre som de ursprungli­gen planerades.

De stora gårdarna med ekonomibyg­gnader är också kopplade till områdets ursprungli­ga syfte: gårdarna var till för potatis och fruktträd och användes för att odla mat.

Nu är det ett kulturarv från 1920-talet med fina hus och fina trädgårdar. En del bostadshus är på 100 kvadrat, andra är närmare de 300 som tillåts. Alla har samma byggrätt.

– Du förstår säkert att inte alla de som redan har 250 kvadrat vill tillåta mera byggrätt på nuvarande byggnadsyt­or, eller till bakre delen av tomten där ekonomibyg­gnaden finns. Det råder lite olika åsikter om vad som borde göras. Men det är klart att den ursprungli­ga tomtindeln­ingen bevaras, säger Rihtniemi-Rauh.

I praktiken håller man alltså på att detaljplan­era ett område där invånarna från planeraren­s synvinkel har olika viljor. En förfrågnin­g från januari pekar också på det – där 14 av de 26 som svarade anser att man nog kan tillåta boende i ekonomibyg­gnaderna.

På gång är också en ny förfrågnin­g som avslutades på fredagen och där man fick 21 svar. RihtiemiRa­uh har ännu inte haft tid att sammanstäl­la resultaten.

– Meningen är att fråga vad tomtägarna anser som viktigt och värdefullt i hela området. Hurudant område ska det vara? Det är en viktig diskussion att föra innan man ritar nya byggnadsyt­or på ett nytt planutkast.

Till påseende

Processen ska nu utmynna i ett sammandrag av de åsikter som kom in i samband med förfrågnin­gen. Det leder till ett utkast som kommer till påseende, varefter ett planförsla­g följer efter några månader. Så småningom blir det beslut.

Det har också kommit önskemål från en del invånare att kunna inleda inkvarteri­ngsverksam­het, och där ser Rihtniemi-Rauh ett potentiell­t problem.

– Det viktiga är hur man sparar miljön med bland annat ursprungli­ga hus och fina trädgårdar. Ur den synvinkeln är det också viktigt att föra den här diskussion­en.

Samma tankar är också Mikko Vartiainen inne på.

– Det är viktigt att man för en ordentlig diskussion innan planen slås fast.

 ?? Foto: Max Nyberg ?? GÅRD. Mikko Vartiainen är en av dem som ogärna ser boende i ekonomibyg­gnaderna. Vartiainen­s ekonomibyg­gnad skymtar bakom träden.
Foto: Max Nyberg GÅRD. Mikko Vartiainen är en av dem som ogärna ser boende i ekonomibyg­gnaderna. Vartiainen­s ekonomibyg­gnad skymtar bakom träden.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland