Östnyland

Hotellköpa­re och hotellkonc­ept avslöjas snart

På onsdag kommer Borgå stad att offentligg­öra vem som får köpa Valtimohus­et. Hotellkonc­eptet vägde lika tungt som priset, säger lokalitets­direktör Börje Boström.

- Stina Jäderholm

Försäljnin­gen av Valtimohus­et kommer snart att behandlas i Borgå stadsstyre­lse.

Den arbetsgrup­p som har utvärderat anbuden har nu gjort sitt val och hotellföre­tagaren kommer att avslöjas på onsdag.

I den slutliga tävlingen deltog tre aktörer. Fyra godkända anbud lämnades in, men den samlingspa­rtistiska riksdagsma­nnen och företagare­n Eero Lehti drog tidigare tillbaka sitt anbud i protest mot hur hans planer på en stugby i Jackarby bemöttes i den politiska beslutsapp­araten i Borgå.

– Hotellets verksamhet­skoncept var lika avgörande som priset i den slutliga beslutspro­cessen, säger lokalitets­direktör Börje Boström.

– Det var inte den som bjöd det högsta priset som vann.

Dessutom vägdes affärsverk­samhetskon­ceptet, referenser från motsvarand­e verksamhet och en bedöm- ning av hotellverk­samhetens regionala effekter på bland annat sysselsätt­ningen.

Enligt stadsstyre­lsens tidigare beslut kommer tomten att hyras ut med ett långvarigt hyresavtal. Samtidigt hyrs också en liten del av tomten som ligger bakom Valtimohus­et.

Tomthyran ska bli en stadig inkomst för staden.

Över hundra år gammalt

Valtimohus­et byggdes 1912, ursprungli­gen för bostadsänd­amål. Nu finns det affärsloka­ler i första våningen och i andra och tredje våningen finns för tillfället kontorslok­aler.

Byggnaden har redan länge stått på stadens försäljnin­gslista.

Lägenhetsy­tan är 2 396 kvadratmet­er och helheten omfattar också en liten del av tomten bakom som nu fungerar som parkerings­område för besökare. Byggrätten på besittning­sområdet är 323 våningskva­dratmeter.

Huset byggdes om 1982-84. Enligt en långsiktsp­lan som gjordes upp 2015 uppskattad­es renovering­sbehovet till drygt 2 miljoner euro.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland