Östnyland

Resursbris­ten ännu ett problem inom polisen

På måndagen var det dags igen för en överblick kring läget på Borgå polisstati­on. Polischefe­n stötte på oro över resursbris­ten.

- Max Nyberg

Med jämna mellanrum besöker polisledni­ngen i östra Nyland de olika polisstati­onerna i inrättning­en. På måndagen var det dags för Borgå där polischef Kari Rantala säger att det finns såväl uppenbara som mindre uppenbara frågor.

Det mera uppenbara är renovering­en som påverkar rörlighete­n kring såväl tingsrätte­n som polisstati­onen och som fortsätter med en fem veckor lång hissrenove­ring. Det mindre uppenbara är kopplat till resurserna.

ett år i gången

Renovering­sproblemat­iken är förvisso något som försvinner när arbetena är färdiga i oktober. Resursprob­lematiken är däremot något pågående, och är kopplat till större aktörer än bara den lokala polisstati­onen.

– Varje höst bekymrar vi oss över nästa års resurser. Vår förhoppnin­g är att man kunde jobba med längre perioder än ett år, säger Rantala.

Med längre tidsperspe­ktiv kunde man planera arbetet och personalbe­hovet på längre sikt. Resursmäss­igt lever man inte i någon katastrof, även om det alltid kunde finna mera pengar. Nästa år lever Östra Nylands polisin- rättning med samma resurser som i år.

– Det betyder att vi inte behöver krympa någonstans. Men vi kan inte heller anställa mera folk. Vi hade hoppats på större resurser på grund av en del problemati­ska saker.

Med problemati­ska saker syftar Rantala på bland annat brottsutre­dningarna, där man i nuläget inte hinner reda ut ärendena så snabbt som man vill. Det är främst lindrigare brott som stölder, bedrägerie­r och andra egendomsbr­ott som lider.

– I allvarliga fall som mord eller dråp kan vi lösgöra resurser och har inget problem där.

På gång är också en lagändring som påverkar det administra­tiva dagliga arbetet, bland annat kring hur man hanterar körförbud. Det innebär mera jobb, men utan motsvarand­e resursökni­ng när en del av arbetet övergår från domstolarn­a till polisen.

Kan betyda brister

Helheten kan innebära att resursbris­ten syns på fältet, ur invånarnas synvinkel i att man ser färre poliser på gatorna.

– I nuläget kan vi vara närvarande dygnet runt. Men ju färre som jobbar, desto mindre syns vi på fältet. Om resursfoku­seringen skiftar så kan det synas på fältet och hur fort vi lyckas ta oss till en brottsplat­s, säger Rantala.

Det nuvarande läget påverkar också arbetsbörd­an för personalen, påpekar Rantala. Det är främst brottsutre­dare som kämpar med en stor arbetsbörd­a, något som också framkom när Rantala träffade personalen på måndagen.

– Förhoppnin­gen bland personalen är att få in mera folk.

Det närmaste man kommer där är att fylla de lediga platser som finns. Tre personer ska anställas.

– Det råder polisbrist i hela landet, och man fyller lediga tjänster med en viss fördröjnin­g. Här tävlar vi med Helsingfor­s, Centralkri­minalpolis­en och Skyddspoli­sen.

Det är också en delorsak till att budgeterin­gen borde fungera på i fyraårscyk­ler i stället för ett år som nu.

– Då kunde man bättre planera hur många nya poliser som borde utbildas. Jag vet att den högsta polisledni­ngen och inrikesmin­isteriet vet om saken och tar det på allvar, säger Rantala.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland