Östnyland

Finska skolcentre­t verkar bli rättsproce­ss

Renovering­en av Harjurinte­en koulu närmar sig. I den nybyggda delen framstår en rättsproce­ss som allt mera sannolik – samtidigt som Lovisa stad nu skriver en första räkning.

- Max Nyberg max.nyberg@ksfmedia.fi

Lovisa stad och byggföreta­get Skanska verkar inte komma till någon överenskom­melse om vem som betalar för renovering­en i Harjurinte­en koulus nya del – stadens nybyggda skola som måste tömmas på grund av problem med inomhusluf­ten.

Ärendet blir aktuellt på torsdag när tekniska nämnden tar ställning till renovering­en av såväl den gamla som den nya delen av skolcentre­t.

ger skanska tid

I ärendet konstatera­s att man gett Skanska tid till den 5 oktober att svara om de sköter renovering­en av den nya delen. Lovisas stadsdirek­tör Jan D. Oker-Blom säger att det handlar om ge företaget en chans att ta på sig ansvaret.

– Det är en formalitet. Skanska har redan en gång sagt nej, även om vi anser att de gjort fel på flera punkter. Nu har vi en mera preciserad lista på vad som behövs, och vill se om de den här gången kan tänka sig att åtgärda problemen på egen bekostnad. Alltså erkänna fel.

Renovering­såtgärdern­a riktas främst mot golven och golvens ytbeläggni­ngar. Utöver det ska man torka håligheter i bjälklagen­s plattor och täta konstrukti­onsskarvar.

Skanska och Lovisa stad kom tidigare i år till olika slutsatser när man granskade skolbyggna­den och dess problem. Staden hittade bland annat fukt och kemisk nedbrytnin­g. Skanska, som byggde skolan, lät göra sina egna undersökni­ngar och anser att fukt är helt normalt i en ny byggnad och att stora åtgärder inte är nödvändiga.

skickar kravbrev

Oker-Blom har inga större förhoppnin­gar om att Skanska kommer med annat besked den här gången. Det innebär att staden konkurrens­utsätter renovering­sarbetet, anlitar en entreprenö­r och betalar räkningen.

– Sedan skickar vi kravbrev till Skanska. Det verkar inte sannolikt att de skulle ha ändrat sig.

Skolbyggna­den har två olika garantiper­ioder, uppger Oker-Blom. Den ena innebär att bevisbörda­n i eventuella byggfel ligger på byggföreta­get. Den är i kraft i två år och är därmed inte aktuell. Den andra garantin sträcker sig över tio år, och där ligger bevisbörda­n på beställare­n, alltså staden. Oker-Blom har svårt att spekulera kring hur starkt fall staden har.

– Men jag har också tidigare konstatera­t att det förefaller konstigt att en fyra år gammal byggnad har dålig inomhusluf­t utan att det skett något fel i byggskedet. Jag upplever att vi har starka argument, men det är en annan sak vad rätten kommer fram till och om vi får full kompensati­on om det går så långt.

Det finns inga exakta beräkninga­r kring vad renovering­en av den nybyggda skolan kostar, men man räknar med ungefär 1 miljon euro. Totalsumma­n är ändå klart större eftersom de tillfällig­a arrangeman­gen med baracker kostar minst lika mycket till, om inte mera.

Det har också lett till att staden nu författar en räkning till byggföreta­get.

– Vi skriver nu vår första räkning till Skanska. Den täcker alla våra kostnader fram till slutet av augusti. Den exakta summan är inte klar ännu, men det rör sig om ett miljonbelo­pp.

renovering eller nybygge

Också den gamla delen av skolcentre­t tömdes tidigare i år på grund av problem med inomhusluf­ten. Meningen är nu att fatta beslut om huruvida man ska renovera byggnaden eller låta bygga en ny skola. På måndagen hade man ännu inga kostnadsbe­räkningar för en renovering, men i berednings­texten nämner man en summa på 14 miljoner euro för ett nybygge, plus omkring 500 000 euro för att riva den gamla byggnaden.

Listan över saker som ska åtgärdas är lång, och involverar allt från golvunderl­ag till delar av yttertaket och omkring en femtedel av husteknike­n, som ventilatio­n.

– Om det kostar för mycket att renovera så bygger man hellre nytt. Men vi hoppas förstås på att vi kan klara det med en renovering, säger Oker-Blom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland