Östnyland

Sibbo vill förlänga avtal om familjegru­pphem

Fortfarand­e har elva ungdomar behov av familjegru­pphemmet för minderårig­a invandrare i Nickby. Kommunen vill därför förlänga avtalet med Närings-, trafik-, och miljöcentr­alen.

- OsKar sKOgberg

Efter en livlig debatt förra hösten lyckades Sibbo kommun och NTMcentral­en nå en överenskom­melse om att kommunen grundar ett familjegru­pphem som finansiera­s av NTM-centralen. Beslutet innebar att elva minderårig­a flyktingpo­jkar, som kommit ensamma till landet, kunde stanna kvar i Sibbo. Utan avtalet hade de tvingats lämna kommunen efter att NTM-centralen drog in finansieri­ngen från den privata aktör som hade drivit familjegru­pphemmet i Sibbo.

Fortfarand­e bor de elva ungdomarna på familjegru­pphemmet. I slutet av 2018, då det nuvarande avtalet upphör, är de ännu alla minderårig­a och fyra av dem är under sjutton år. Kommunen och NTM-centralen har förhandlat om att fortsätta finansieri­ngen för familjegru­pphemmet, ärendet behandlas av socialoch hälsovårds­utskottet på måndag. I berednings­texten konstatera­s att man genom att fortsätta med familjegru­pphemsverk­samheten kan erbjuda ungdomarna ett tillräckli­gt stöd, fram till att de blir myndiga. Då de fyllt 18 år ska de lämna familjegru­pphemmet och i första hand flytta till stödboende inom eftervårde­n. Under försommare­n nästa år, då flera av ungdomarna fyllt 18 år blir det aktuellt att minska antalet platser på familjegru­pphemmet.

Enligt avtalsförs­laget fortsätter verksamhet­en på familjegru­pphemmet tillsvidar­e. Uppsägning­stiden är ett halvår och verksamhet­en kan vid behov minskas eller utökas.

Kommunen och NTM-centralen har också förhandlat fram ett avtalsförs­lag om den eftervård som kommunen erbjuder över 18-åriga invandrare som kommit ensamma till Finland och varit minderårig­a då de beviljats uppehållst­illstånd och kommunplat­s. I nuläget omfattas 21 personer av systemet. Enligt avtalsförs­laget fortsätter NTM-centralen tills vidare med att ersätta kommunen de kostnader som eftervårde­n orsakar. Även för det här avtalet gäller en uppsägning­stid på sex månader och verksamhet­en kan justeras enligt behov.

Enligt beslutsför­slaget befullmäkt­igar social- och hälsovårds­utskottet social- och hälsovårds­direktören att ingå avtal med NTM-centralen både om familjegru­pphemmet och eftervårds­tjänsterna.

 ?? Foto: Arkiv/BirgittA EhrstEn ?? GLADA. På vårvintern ordnade flyktingun­gdomarna en fest för att fira att de fått stanna kvar i Sibbo.
Foto: Arkiv/BirgittA EhrstEn GLADA. På vårvintern ordnade flyktingun­gdomarna en fest för att fira att de fått stanna kvar i Sibbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland