Östnyland

Städtalko visar på tomma hus

- Max Nyberg max.nyberg@ksfmedia.fi

I hörnet av Illbygränd­en och Skolgrände­n finns, överraskan­de nog med tanke på läget, en övergiven fastighet. Huset i fråga ägs av staden och har tidigare varit en gästateljé för unga lovande konstnärer. En vattenskad­a ledde ändå till att den sista konstnären valde att inte bo där, varefter huset stått tomt i ungefär ett år.

På torsdagen kallade invånarför­eningen i Gamla stan till städ- och danstalko där man fick draghjälp av Trash Hero-dansaren Panu Varstala.

bekant tema

Föreningen­s vice ordförande Mika Peltola säger att idén till städtalkot dök upp under ett möte där man återigen diskuterad­e ett ständigt uppkommand­e tema.

– Underhålle­t av gränderna och gårdarna är hela tiden aktuellt. Det är invånarnas uppgift att se till att gränderna utanför de egna fastighete­rna är i skick. Sedan äger staden vissa fastighete­r, och då skulle det vara deras uppgift.

Peltola är mån om att påpeka att talkot inte arrangeras ur en negativ synvinkel – snarare tvärtom. Budska-

STÄDTALKO.

pet är att man vill hjälpa till, precis som grannarna hjälper varandra annars också.

– Nu hjälper vi staden som tydligen inte har resurser och möjlighete­r att ta hand om alla sina fastighete­r.

Samtidigt pekar man på det olyckliga faktum att det finns tomma och övergivna fastighete­r i Borgå stads mest värdefulla kvarter. Peltola påpekar att det dessutom inte bara finns en tom fastighet. De är överraskan­de många.

– Det finns ett uppseendev­äckande stort antal tomma fastighete­r i Gamla stan. Naturligtv­is vill vi också peka på det med evenemange­t.

Vem som äger fastighete­rna är svårt att säga, men Peltolas fingertopp­skänsla är att det är en blandning. En del ägs av privatpers­oner och dödsbon, andra av staden.

– Det uppstår ju ibland tillfällen där de anhöriga måste ta tid på sig att fundera vad man ska göra med fastighete­n.

renovera eller sälja

I det här fallet är det ändå staden som är ägare, och Peltola passar på att rikta ett tack till staden som gett tillstånd att gå in i fastighete­n för att snygga upp.

– Förra vintern, med den stränga kölden, uppstod en vattenskad­a som var så stor att en förbipasse­rande kalllade in brandkåren. Det går lätt så när fastighete­n är obebodd.

Peltola är inte säker på vad som ska hända med huset, men personlige­n ser han egentligen bara två alternativ.

– Endera måste man renovera eller sälja. Oavsett säger det sig självt att man måste fatta beslut.

 ?? Foto: Max Nyberg ?? Mika Peltola vill peka ett finger på tomma fastighete­r i Gamla stan.
Foto: Max Nyberg Mika Peltola vill peka ett finger på tomma fastighete­r i Gamla stan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland