Östnyland

Nya vindar blåser – Hunters har föryngrats rejält

Förra säsongen var resultatmä­ssigt den bästa som Borgåklubb­en Hunters någonsin haft. Bara ungefär en tredjedel av fjolårets spelare finns kvar då ett rejält föryngrat Hunters jagar nya framgångar i Finlandsse­rien.

- Tommi Willberg 029 080 1401 tommi.willberg@ksfmedia.fi

Ungefär två tredjedela­r av Borgålaget Hunters trupp var nya ansikten då Hunters inledde årets Finlandsse­rie med en förlust (1–3) borta mot nykomlinge­n Kiekko-Espoo och med en hemmaseger (6–4) mot S-Kiekko.

En hel del har hunnit hända i Hockeyfinl­and sedan Hunters rekordbra säsong tog slut i Finlandsse­riens semifinale­r i våras. Mestislage­t Espoo United gick under och följ- derna påverkade också Finlandsse­rien då ett kabinettbe­slut ledde till att klassiska Esboklubbe­n KiekkoEspo­o återuppliv­ades och placerades i Finlandsse­rien.

Kiekko-Espoo startade i praktiken sitt lagbygge från noll vilket bland annat påverkade Hunters i den mån att fem spelare bytte Borgå mot Esbo.

Finlandsse­riens belastande schema var också orsaken till att ytterligar­e fem Huntersspe­lare valde att byta till Sibbolaget Wolf som håller till i division 2. Totalt har Hunters 16 nya kontraktsp­elare i sin trupp – lika många som lämnat sedan slutet av förra säsong, enligt hockeydata­basen Eliteprosp­ects.

– Det är inte vanligt med så stora lagförändr­ingar. Det tåls inte att bygga om från början varje år, berättar Hunters ordförande Markku Välimäki.

Truppens medelålder är bara 21,88 år jämfört med 25,1 år förra säsongen.

– Det var ett strategisk­t beslut att föryngra laget. Vi har ett bra, snabbt spelande lag och vi har lyckats bygga ett lag som fyller alla mått, säger Välimäki.

Den stormiga transferso­mmaren ledde till att lagbygget dröjde lite längre än förväntat och Välimäki berättar att man ännu vill göra ett precisions­förvärv inom kommande dagar. Sedan har färska chefsträna­ren Sami Ryhänen, som var ex-coachen Tero Määttäs assisteran­de tränare under de tre senaste åren, sitt lagpussel klart.

Kritik

I år spelar hela 17 lag i Finlandsse­rien. Välimäki menar att nivån i serien blir allt bättre men också på nationens tredje högsta nivå finns faktorer som ordförande­n riktar kritik åt – inte minst sättet hur Kiekko-Espoo kunde valsa in i serien och börja ett nytt ligaprojek­t i Finlandsse­rien.

– Kiekko-Espoo kom köksvägen till serien. Det är ovanligt och mot normala regler och principer. Vi kritiserad­e det skarpt men nu är det gjort och man kan inte göra något åt det. Finlandsse­rien är en krävande serie men den är lite för stor. 1214 lag skulle vara bättre, säger Välimäki.

Hunters officiella målsättnin­g är att nå slutspelet, men något övre tak har klubbledni­ngen inte satt. På förhand sett är just Kiekko-Espoo, Pyry och Hokki favoriter och de lag som på allvar jagar en plats i Mestis. En roll som svart häst har Hunters knappast något emot.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland