Östnyland

”Jag kan skriva tio låtar på en dag”

Sångaren och låtskrivar­en Paul Oxley blev bekant för den finländska publiken redan på 1980-talet med Paul Oxley’s Unit. Nu är bandets nya album ute och i helgen startar en akustisk turné med spanska förstärkni­ngar.

- PEtrA Lind petra.lind@ksfmedia.fi

Det är kanske inte så många som kommer ihåg det, men starten på framgångss­agan Paul Oxley’s Unit gick faktiskt i Borgå i skiftet mellan 1970- och 1980-tal.

– Jag hade nästan glömt det, men faktiskt så deltog vi i en bandtävlin­g här i Borgå, och jag tror att vi vann. Det gav oss kicken att fortsätta tillsamman­s, säger Paul Oxley när vi träffas på ett kafé i Borgå.

Men vi backar lite. Det hela började egentligen på slutet av sjuttiotal­et då Paul Oxley blev bekant med en Ekenästjej som var au pair i Manchester. Tycke uppstod och Oxley blev inbjuden att hälsa på i Finland vilket han också gjorde.

– Musiken var redan då en grej för mig och jag hade en liten inspelning­sstudio i Manchester och skrev också egen musik.

I Ekenäs blev Paul Oxley bekant med The Basement Band som bland annat bestod av gitarriste­n Uffe Enberg och basisten Kjell Ekholm. Han mixade lite år dem och avslöjade inte att han också själv spelade gitarr och sjöng: Det avslöjades senare av en slump då bandets killar tog en rökpaus.

– Jag blev kvar i replokalen, plockade upp en gitarr och började sjunga.

Fann sin publik

De dröjde inte länge förrän källarband­ets medlemmar droppade in efter en och undrade vems låt han sjöng. ”Min egen” svarade Paul Oxley som strax fick frågan om han ville bli solist i Ekenäsband­et. Så blev det också, och efter den lyckade rundan till Borgå började Paul Oxley’s Unit muta in sin plats på den finländska musikmarkn­aden.

Debutalbum­et Living in the Western World släpptes 1981 och den melodiska och energiska plattan sålde platina – det vill säga i över 65 000 exemplar – eller dubbel platina mätt med dagens mått.

Turnéer, spelningar och intervjuer följde på varandra nästan nonstop, och den tuffa takten tog ut sin rätt: Bandet blåstes av efter tre musikfylld­a år och Paul Oxley drog tillbaka till England.

– Jag hade hemlängtan också, men största orsaken till att jag åkte var nog att hela situatione­n var så kaotisk. Så här efteråt ser jag att bandet helt enkelt hade kunnat ta en paus på ett halvår eller så, och efter det hade vi kunnat fortsätta bygga på succén som Paul Oxley’s Unit trots allt gjorde vid den tiden.

Engelsk paus

Nu blev det inte bandkarriä­r i Finland för Paul Oxley utan i stället giftermål, familj och barn i England. Och en räcka av ”vanliga” jobb.

– Jag utbildade mig i möbeldesig­n, arbetade på hälsokosta­ffär, var förestånda­re på makrobioti­sk restaurang och läste mig till köksmästar­e och jobbade med webbdesign. ■■bandet bildades i ekenäs 1979 med Paul oxley som solist.

■■spelar melodisk poprock och var bland de populärast­e banden i Finland i början av 1980-talet.

■■Kända låtar är bland annat Another Heartbreak, spanish bars, terry’s inside och Living in the Western World.

■■Nuvarande banduppsät­tning: Paul oxley (låtarna, sång, akustisk gitarr), Ulf enberg (gitarr), Kjell ekholm (bas), Niklas björkqvist (trummor) och rob Dominis (piano, keyboards).

■■Aktuellt med albumet All the gods were happy som släpptes 14 september. Det föregående albumet black gold utkom 2016.

Alla jobb har varit kreativa på sitt sätt, och musiken har också hela tiden funnits med i bilden.

Det hann bli 1995 innan Paul Oxley åkte på semester till Finland och träffade sina gamla kompisar. Bandet återuppsto­d för ett enda gig, men konserten blev en succé och tanken på en comeback slog rot. Året därpå kom albumet The magic ut och efter det levde bandet upp under solistens årligen återkomman­de, somriga avstickare till Finland.

– På mitten av nittiotale­t hade vi gott om publik på våra spelningar, säger han.

Comeback

År 2009 flyttade Oxley tillbaka till Finland, han gav ut ett soloalbum och trappade så småningom upp sitt musicerand­e utan att göra en stenhård proffssats­ning så där som på åttiotalet. Paul Oxley’s Unit blev aktuellt igen i samband med att bandet firade 35 för några år sedan: Då gick man in i studion tillsamman­s igen och spelade in albumet Black gold som släpptes 2016.

– Jag har alltid skrivit musik och kan skriva fast tio låtar på en dag. På det sättet känner jag mig väldigt välsignad, säger Paul Oxley. Jag har massor av sånger på lager och har skrivit musik också för andra artister.

Bandets musik har skiftat en del genom åren, men fortfarand­e ligger åttiotalss­oundet som grund för musiken – trots allt är det viktigt att fansen, som åldrats i samma takt som bandet, känner igen sig.

”Bästa plattan”

Personliga och känslomätt­ade är orden som Paul Oxley använder för att beskriva låtarna på det färska albumet All the Gods were happy som släpptes för en dryg vecka sedan. Musiken drar mot det akustiskt organiska hållet, i motsatt riktning från den kommersiel­la popen, och det här är faktiskt den första plattan som hans familj och vänner hemma i England gillat.

– Jag tycker själv att de här är den bästa skivan vi gjort och jag brukar inte säga så. Jag gillar att lyssna på albumet, och i vanliga fall klarar jag inte av att göra det förrän efter att halvår efter skivsläpp eller så.

Nu när albumet är ute har bandet kommit överens om att ta en paus på ett år för att syssla med andra projekt. Till exempel har basisten Kjell Ekholm en bok om Paul Oxley’s Unit under arbete.

Akustisk turné

I stället drar Paul Oxley ut på en lite annorlunda, akustisk turné tillsamman­s med Borgåbaser­ade pianisten och keyboardis­ten Rob Dominis, basisten Teemu Åkerblom samt de spanska bröderna Jesús och Maestro Gómez på gitarr respektive percussion.

– Rob Dominis och jag hittade bröderna när vi var i Fuengirola och gjorde några spelningar. Publiken blev helvild när vi kombinerad­e Paul Oxley’s Units musik med flamencogi­tarr och eldiga trummor, och nu gör vi om succén i Finland.

De spanska bröderna flyger in i dagarna och fram tills turnén Paul Oxley’s Acoustic Circus kör i gång håller man till på Emsalö och nöter in repertoare­n.

Paul Oxley beskriver helheten som akustisk, avslappnad, intim och samtidigt en häftig blandning av flamenco och gitarrpop. Publiken får bland annat höra godbitar som Spanish bars och Terry’s inside i ny tappning.

– Det blir kul. Låtarna är ju mina, men på sätt och vis är vi ett coverband som spelar musik av Paul Oxley’s Unit.

Paul Oxley’s Acoustic Circus på Kulturhuse­t Grand i Borgå lördagen den 29 september klockan 19.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? VID STARTPUNKT­EN. Paul Oxley’s Unit vann en talangtävl­ing i Borgå, satsade på musiken och blev ett namn ett band att räkna med i åttiotalet­s Finland. Nu är gruppen aktuell med ett nytt album och Paul Oxley med en akustisk turné med spanska inslag.
Foto: KristoFFer Åberg VID STARTPUNKT­EN. Paul Oxley’s Unit vann en talangtävl­ing i Borgå, satsade på musiken och blev ett namn ett band att räkna med i åttiotalet­s Finland. Nu är gruppen aktuell med ett nytt album och Paul Oxley med en akustisk turné med spanska inslag.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland