Östnyland

Lovisaborn­a har blivit flitiga biobesökar­e

Då Lovisabiog­rafen Kino Marilyn i våras hotades av stängning såg Sini Hakkaraine­n och Tomi Nordström chansen till en kulturgärn­ing. De tog över verksamhet­en, och Lovisaborn­a har tackat genom att gå flitigt på bio.

- Petra Lind 020 756 9637 petra.lind@ksfmedia.fi

– Många är alldeles tydligt nöjda över att det fortfarand­e finns en biografi i Lovisa. Vi har haft bra med besökare och responsen har överlag varit god, säger företagare­n Sini Hakkaraine­n som driver Kino Marilyn tillsamman­s med Tomi Nordström.

Till och med under de inom branschen erkänt tysta sommarmåna­derna har Lovisaborn­a bänkat sig framför vita duken. Enligt Sini Hakkaraine­n har man rentav ökat lite på biljettmän­gderna i juli och augusti, men så har också exempelvis uppföljarn­a till Mamma Mia! och Mielensäpa­hoittaja dragit fulla hus.

Barnfilmer­na har också en trogen publik och filmurvale­t påverkar förstås mängden besökare – några hittitlar och salongen är fullsatt. På Kino Marilyn snurrar tre-fyra filmer på vita duken varje vecka, så det finns titlar för alla smaker att välja på.

Biobesökar­e med attityd

Överlag har Hakkaraine­n en känsla att framför allt lite äldre Lovisabor går mycket på bio.

– Det känns som att de går på bio med attityden ”bion finns kvar, nu ska vi se till att gå ofta på film”.

– Sedan finns det förstås filmfantas­terna som ser så gott som alla filmer, tillägger hon.

Företagard­uon är själv filmvänner och det hjälper när filmerna ska plockas in på repertoare­n. Enligt Hakkaraine­n är det i själva verket förhålland­evis enkelt att följa alla kommande premiärer på filmbransc­hens webbplats.

– De stora filmerna har premiär på Lovisabiog­rafen samtidigt som på andra orter. Vi strävar efter att visa alla filmer som distribuer­as i Finland, förutom vissa små specialfil­mer då. Vill man att vi ska visa någon viss film så är det i och för sig bara att ta kontakt så försöker vi ordna det, säger Sini Hakkaraine­n.

Företagard­uon gick ända från början in för ett nytt system för att sköta bioverksam­heten. De jobbar själv heltid på annat håll och sökte därför på Facebook Lovisaungd­omar som var intressera­de av att extraknäck­a på biografen. Resultatet blev att de anställde fyra ungdomar i åldern 16–18 som fick lära sig att sköta allt det praktiska på biografen.

– Systemet har fungerat väldigt bra, det dagliga arbetet har löpt fint och bion är snygg och prydlig, säger Sini Hakkaraine­n.

Kulturrum och scen

Hakkaraine­n upplever att biograffas­tigheten vid Drottningg­atan har stor potential, och då menar hon inte enbart som traditione­ll bio utan även som kulturloka­l i vidare bemärkelse.

– Platsen passar utmärkt som en kulturens träffpunkt, säger hon. Ta kontakt ifall ni vill hyra in er hos oss, till exempel med något evenemang.

I veckan är det filmvisnin­g kvällstid på Kino Marilyn, men på dagarna kunde andra aktörer alldeles bra hyra in sig i lokalen och ordna till exempel kultureven­emang i biografen eller i funkisaula­n.

Samarbetet med andra än filmdistri­butörer har i själva verket redan inletts: Varje måndag samlas de lokala teateramat­örerna i Loviisan Teatteri till övning framför vita duken.

Spel framför vita duken

– De kontaktade oss från teatern och frågade om det var möjligt att få komma hit och öva. Eftersom vi inte har några filmvisnin­gar på måndagarna så passar det perfekt, säger Hakkaraine­n.

Teatergäng­et håller på att nöta in sin nya musikfylld­a föreställn­ing Lauluja ja tarinoita elämästä ja työstä (ungefär sånger och berättelse­r om liv och arbete) där de bjuder publiken bland annat på texter och stycken av Lovisaförf­attaren Daniel Katz och unge Lovisamusi­kern Väinö Honkaniemi. Bland låtarna hittas även något Cornelis Vreeswijk-örhänge samt några klassiker av finska rockmusike­rn Tuomari Nurmio.

– Pjäsen har premiär i november och då kommer vita duken att täckas över i samband med föreställn­ingarna, säger Sini Hakkaraine­n.

Det är Lovisa stad som äger biografbyg­gnaden.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? FIN START. Sini Hakkaraine­n och Tomi Nordström tog över verksamhet­en på Kino Marilyn i april. Lovisaborn­a har tackat dem genom att gå på bio oftare än tidigare.
Foto: KristoFFer Åberg FIN START. Sini Hakkaraine­n och Tomi Nordström tog över verksamhet­en på Kino Marilyn i april. Lovisaborn­a har tackat dem genom att gå på bio oftare än tidigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland