Östnyland

Lotta Lehto

- Carita LiLjEndahL, med hjälp av Thomas Rosenberg och Veronica Lindén

■■■12.10 1962, Lovisa ■■■1.9 2018. Lovisa

En positiv och glad förebild är borta

Lotta Lehto föddes den 12 oktober 1962 i Lovisa. Trots sitt handikapp levde Lotta sin barndom och ungdom såsom alla andra jämnåriga. I lekskolan och folkskolan fick hon många vänner som hon umgicks med livet ut. Hon tog körkort och klarade sig väldigt länge på egen hand utan assistente­r.

Lottas pappa Erkki och mamma Brita tyckte om körsång och även Lotta blev engagerad. Hon var en av de verkligt aktiva inom föreningen Arbetets Vänner, både som sångare i kören och som arrangör för allt från förstamaje­venemang till julfester.

Efter att Lottas pappa gick bort 1975 blev hon och mamma Brita varandras stöd. De höll ihop i vått och i torrt.

Studenten tog Lotta 1983 och sedan studerade hon både i Svenska social- och kommunalhö­gskolan i Helsingfor­s och i dåtida Kuggom folkhögsko­la. Hon jobbade sedan bland annat som socialarbe­tare i Lappträsk och i Strömfors.

Lotta Lehto var i själ och hjärta en föreningsm­änniska. I slutet av 1990-talet var hon en bland många aktiva inom Lovisaröre­lsen som kämpade mot kärnkraft och slutförvar. Hon var med på alla möten och seminarier och suverän på att sköta medlemsreg­istret. Hennes hjärta klappade varmt också för föreningen Corazon Grandes Faddrar, och då Lovisa Föreningar bildades för inte så länge sedan gick hon med även där.

Lotta beskrev ofta sig själv såhär: ”Jag är stor i orden, men liten på jorden”. Under åren genomgick hon otaliga operatione­r, men hon klagade så gott som aldrig över smärtor eller över värken som var hennes ständiga följeslaga­re ju äldre hon blev. I stället frågade hon alltid hur andra mådde och hon var ofta en sammankall­are då det gällde fester eller att komma ihåg nära och kära.

Lotta stod upp för alla svaga i samhället, bland annat som aktiv inom de kortväxtas förening, Lyhytkasvu­iset ry. Hon var en av dem som gick i täten när det gällde att uppmärksam­ma vad handikapps­ervicelage­n konkret innebar med tanke på tillgängli­gheten till olika byggnader i Lovisa.

Så sent som i somras var Lotta ännu ganska aktivt i farten fastän hälsan börjat svikta. Hon ville bl.a se Lurens sommarteat­er och hon deltog i Fredsforum­et för att få köpa fredsplätt­ar. Lotta gick bort den första september i sitt hem.

Många minns Lotta Lehto som en positiv och glad förebild. Barnen till föräldrar som var vänner med Lotta lärde sig acceptera olikheter och förstå att somliga kan se annorlunda ut än andra. Lotta var också den som rakt och ärligt men bestämt sade sin åsikt, även då det gällde hennes problem och krämpor.

Lotta Lehtos vänners önskemål är att de som under hösten och vintern vill arrangera egna minnesstun­der för att hedra Lottas minne ska göra det.

Hon må ha varit liten till växten men som människa var hon en stor personligh­et som är värd all uppmärksam­het och ihågkomst.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland