Östnyland

Finalister­na spetsar sig på Snapsvise-FM

Finalister­na för Snapsvise-FM i Lovisa den 7 oktober är klara. Två östnyländs­ka visor skrivna av Melita Tulikoura är med och tävlar om segern.

-

Tio finalistvi­sor deltar i årets finska mästerskap i nyskrivna snapsvisor. Det är en urvalskomm­itté bestående av Finska Rimakademi­ns ledamöter Maryelle Lindholm och Calle Pettersson samt skådespela­ren Anders Slotte och riksdagsas­sistenten Valter Huldén som vaskat fram finalister­na bland de sammanlagt sextio bidragen som aspirerat på en plats i finalen.

Svenskfinl­ands alla regioner fanns represente­rade bland visorna, som i sedvanlig stil var inskickade till rimakademi­n försedda med pseudonym. Den regionala spridninge­n är stor också bland de tio FM-finalister­na där Christian Andersson (Mariehamn), Ralf Granlund (Mariehamn), Nils-Eric Sahlström (Vasa), Gunilla Stenfors (Grankulla), Carola Te- ir-Lehtinen (Helsingfor­s) och Mats Wikman (Närpes) deltar med ett bidrag per man.

Borgåbon Melita Tulikoura verkar precis som Hangöbon Pigge Svenskberg haft en riktigt pigg penna: Bägge visförfatt­arna deltar med två snapsvisor per skalle.

Ur östnyländs­kt perspektiv är årets Snapsvise-FM extra intressant i år i och med att FM-tävlingen ordnas i Lovisa. I juryn sitter dessutom Lovisas stadsdirek­tör Jan D. Oker-Blom och medverkar gör även Ulrika Rosendahl, museiinten­dent på Lovisa stadsmuseu­m.

Publiken får också chansen att rösta på sin publikfavo­rit som automatisk­t får fripass till den årligen återkomman­de snapslands­kampen mot Sverige.

Mästerskap­stävlingar är sällan torra tillställn­ingar, och samma kan man väl säga om rimakademi­ns viskamp. Biljettern­a till tävlingen kostar 40 euro styck och omfattar en fisktallri­k, en snaps, en öl, kaffe och en kakbit. Värt att notera är att det ordnas busskjuts från Helsingfor­s för hugade deltagare. Biljetter till Snapsvise-FM kan beställas från fira@rimakademi­n.fi eller tfn 050-523 3513 (vardagar kl 12–13 och 16–19.30).

Snapsvise-FM arrangeras söndagen den 7 oktober med start klockan 13 på Harjurinte­en koulu i Lovisa (Bangatan 1).

 ?? Foto: Mostphotos ?? SKÅl. Snapsvise-FM avgörs om några veckor i Lovisa. Borgåbon Melita Tulikoura finns med som en av tio finalister – med två nyskrivna bidrag.
Foto: Mostphotos SKÅl. Snapsvise-FM avgörs om några veckor i Lovisa. Borgåbon Melita Tulikoura finns med som en av tio finalister – med två nyskrivna bidrag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland