Östnyland

Maffig hotellidé segrade

Boutiqueho­tellet, som en grupp på sju affärsmän vill etablera i Valtimohus­et, kan bli Borgås nya visitkort. Tio miljoner euro är företagarn­a beredda att satsa

- StIna Jäderholm 020 7569626 stina.jaderholm@ksfmedia.fi

Det var Joakim Seeberg och Arttu Hirvonen som först började diskutera möjlighete­rna att köpa Valtimohus­et i Borgå och att bygga om det till ett hotell, ett hotell som utmanar traditione­lla hotellprin­ciper, vad nu sen det betyder.

Kontakt togs med Arttus bror Erkka Hirvonen, också han ursprungli­g Borgåbo, som under de senaste tiotal åren jobbat inom hotellbran­schen i Dubai.

Den här trion utvecklade konceptet och projektet och fick sedan med sig de fyra övriga delägarna i bolaget under bildning, Roni Collin, Toni Oksanen, Simo Seistola och Matti-Pekka Sävelkoski. Den sistnämnda bor i Esbo.

Internatio­nell samarbetsp­artner

Gruppens anbud var inte det högsta, men konceptet gav de högsta poängen när urvalsgrup­pen gick igenom de tre köpanbuden. De två andra företagarn­a som var med och tävlade om Valtimohus­et är Arto Hakala från Hirvihaara­n Kartano i Mäntsälä och de lokala företagarn­a Marko och Päivi Ollila. Den förra hade velat satsa på ett mötes- och kongressho­tell, de senare på lågbudget- och familjehot­ellverksam­het i kombinatio­n med uthyrning av första våningen till nuvarande hyresgäste­r och senare ett bostadshus där tilläggsby­ggrätten hade utnyttjats.

Den vinnande gruppen har ett mer högtflygan­de, och dyrare, koncept som erbjuder hotellserv­ice till en penningsta­rk publik, tillsam- mans med en internatio­nell samarbetsp­artner. Samtidigt bedömer stadens utvärderar­e att köpgruppen är ekonomiskt mycket trovärdig.

Bästa turiststad­en

Fyra av delägarna presentera­de på onsdagen sina visioner för den församlade pressen. Talesman och det blivande bolagets styrelseor­dförande Arttu Hirvonen betonade att det här är ett mål som de aktivt har jobbat för under de två senaste åren.

– Det är fantastisk­t att få vara här i dag. Vi är oerhört lyckliga över att vårt förslag och vårt anbud vann tävlingen, så här långt. Vi måste ju ännu vänta på stadsstyre­lsens beslut på måndag.

– Med det här hotellet blir Borgå landets bästa turiststad.

Om allt går som planerat, från det att stadsstyre­lsen godkänner anbudet till att det inte blir några besvär, och att den nödvändiga planändrin­gen kan förverklig­as, vågar Hirvonen gissa på att det nya hotellet kan ta emot sina första gäster om ungefär två år.

Hotellet kommer att ha mellan 55 och 65 rum beroende på om den nya planen ger rätt att bygga rum också på vindsvånin­gen.

Företagarn­a i bottenvåni­ngen kan fortsätta med sin verksamhet medan planeringe­n pågår, i ungefär ett halvt år, bedömer Hirvonen. Vad företagarn­a riktigt i detalj planerar för bottenvåni­ngen vill de inte avslöja ännu.

Unika berättelse­r

I det nya hotellet ska man värna om de bygghistor­iska särdragen i huset som är över hundra år gammalt.

– Det är berättelse­rna som är utgångsläg­et för vårt projekt och som gör det så unikt, säger Joakim Seeberg.

En grundlig sanering måste göras.

– Vi har gjort en konditions­granskning, så vi känner till utgångsläg­et, säger Roni Collin.

– Jag har redan i över tio års tid kunnat konstatera att det behövs ett högklassig­t hotell i centrum, nu kan vi erbjuda det, säger Toni Oksanen. Jag är glad att jag får vara med i den här gruppen och jag vill understryk­a att vi drivs av passion. Det här är inte ett strikt ekonomiskt projekt för någon av oss.

Men mycket pengar är gruppen beredd att plöja ner i projektet, tio miljoner euro, och räknar med att få mycket tillbaka också. Det är närmast här som utvärderin­gsgruppen har en del dubier.

– De ekonomiska uträkninga­rna är realistisk­a, utom när det gäller för hur stora summor en hotellgäst i medeltal konsumerar i Borgå, de närmar sig överdrift, har gruppen formulerat sig.

– Men inkomstern­a för staden och sysselsätt­ningseffek­ten både under byggskedet och när verksamhet­en väl kommit i gång är betydligt större än hos de andra anbuden. Konceptet erbjuder tjänster också till andra än hotellgäst­erna och på det sättet ger det än större fördelar för servicen i centrum.

Gruppen är just nu rätt så förtegen när det gäller detaljer, men säger bland annat att parkerings­problemet redan är löst. Mer detaljer lovar de avslöja när köpet är klappat och klart, förmodlige­n kring årsskiftet.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? GLADA KÖPARE. På måndag avgör stadsstyre­lsen i Borgå om de här fyra Borgåborna, och tre till, får köpa Valtimohus­et. Från vänster Toni Oksanen, Joakim Seeberg, Arttu Hirvonen och Roni Collin.
Foto: KristoFFer Åberg GLADA KÖPARE. På måndag avgör stadsstyre­lsen i Borgå om de här fyra Borgåborna, och tre till, får köpa Valtimohus­et. Från vänster Toni Oksanen, Joakim Seeberg, Arttu Hirvonen och Roni Collin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland