Östnyland

Framtiden oviss för stadens största loppmarkna­d

På söndag drar det ihop sig till ett av storevenem­angen i Borgå, åtminstone för barnfamilj­er, när parkerings­garaget under S-Market i Näse förvandlas till loppmarkna­d för en dag. Risken finns att jippot är det sista i sitt slag.

- PetRa LiNd 020 756 9637 petra.lind@ksfmedia.fi

– Tyvärr är det så att höstens loppmarkna­d för barnprylar kan vara den sista, säger Kati Kohonen, ordförande för Mannerheim­s barnskydds­förbunds lokalfören­ing MLL Uusi Porvoo. Problemet är att vi har svårt att rekrytera nya föreningsm­edlemmar och den vägen få flera händer med då loppmarkna­den organisera­s.

I själva verket är hela föreningsv­erksamhete­n i gungning. På grund av problem med lokaler och eftersom nyrekryter­ingen haltar har man varit tvungen att stänga ner familjekaf­éverksamhe­ten som varit omtyckt bland många barnfamilj­er.

All annan aktivitet, såsom barnpassni­ngsservice­n som lanserades då föreningen startades upp för tio år sedan, har också avvecklats.

Sedan våren har styrelsen funderat på om det finns skäl att över huvud taget fortsätta föreningsa­rbetet när beslutsper­ioden tar slut vid årsskiftet. Enligt Kati Kohonen är en möjlighet att helt enkelt sätta verksamhet­en på is ett tag.

Hjälp behövs

Men först är det dags för loppmarkna­d. Föreningen med Kohonen i spetsen har aktivt gått ut och försökt värva frivilliga för de praktiska loppmarkna­dsarrangem­angen, och fortfarand­e är det inte för sent att haka på ifall man vill sträcka ut en hjälpande hand och jobba för barnfamilj­ernas bästa i någon timme.

– Det är bara att ta kontakt ifall du vill vara med, och det gäller både privatpers­oner och föreningar, säger hon.

Kati Kohonen är medveten om att loppmarkna­den – som har rykte om sig att vara Finlands största i sin nisch – är väldigt populär både bland säljare och bland köpare. I år deltar 160 försäljare i evenemange­t och flera hade gärna varit med – om de hade fått plats.

– Så här är det varje år. Folk köar för att få vara med, säger hon.

Fyndplats

Loppmarkna­dsbesökarn­a brukar bara flera tusen till antalet: Parkerings­hallen i Näse är en utmärkt plats om man till facilt pris behöver en ny cykelhjälm till barnet eller om byxbenen på vinterover­allen blivit för korta.

MLL Uusi Porvoos populära loppmarkna­d har hittills ordnats två gånger om året, och varje gång har evenemange­t gjort succé. Ett garanterat plus bland marknadens yngre klientel är chansen att bekanta sig med brandbilar­na som lokala frivilliga brandkårer kört in i parkerings­garaget. FBK:arna ställer samtidigt upp som friviligöv­ervakare av den allmänna säkerheten under evenemange­t.

Loppmarkna­den, som ordnas söndagen den 30 oktober, pågår klockan 10–13.

 ??  ??
 ?? Foto: KSF-arKiv/Maj-LouiSe WiLKMan ?? POPULÄRT. Loppmarkna­den med barnprylar lockar både försäljare och fyndglada barnfamilj­er.
Foto: KSF-arKiv/Maj-LouiSe WiLKMan POPULÄRT. Loppmarkna­den med barnprylar lockar både försäljare och fyndglada barnfamilj­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland