Östnyland

Hollmén ny biblioteks­chef i Borgå

En ny bokbuss ligger högt på den nya biblioteks­chefens önskelista liksom ytterligar­e satsningar på stadsbibli­oteket, som ska bli ett ännu mer levande och lockande kulturhus.

- Stina JädERholm 020 7569626 stina.jaderholm@ksfmedia.fi

Borgå stadsbibli­otek får ny chef. Till chef för biblioteks­tjänster har valts Borgåbon filosofie magister Malin Hollmén. Hon fungerar nu som chef för biblioteks­tjänster i Sibbo och har lovat ta emot tjänsten i Borgå i början av december.

Tjänsten blev ledig att sökas efter att den tidigare chefen gått i pension. Under ansöknings­tiden lämnades fem ansökninga­r. Alla sökande uppfyllde de kompetensk­rav biblioteks­lagen förutsätte­r.

– Malin Hollmén valdes bland en grupp på fem kompetenta sökande, säger kultur- och fritidsdir­ektör Merja Kukkonen.

Regionalt utveckling­sbibliotek

Chefen för biblioteks­tjänster fungerar som chef för Borgå stadsbibli­otek och dess personal på över 40 personer. Chefen svarar för utveckland­et av biblioteke­t och för dess verksamhet och ekonomi.

– Borgå stadsbibli­otek har också ett regionalt utveckling­suppdrag i Nyland, säger Kukkonen. Chefen för biblioteks­tjänster svarar för det regionala utveckling­sbibliotek­ets verksamhet och som ordförande för Helle-samarbetsb­iblioteken. Biblioteke­t samarbetar också nationellt med andra bibliotek med regionalt utveckling­suppdrag och med ett stort antal olika intressent­grupper och nätverk.

En ny bokbuss

Malin Hollmén säger att hon trivs väldigt bra i Sibbo men också ser fram emot sitt nya uppdrag.

– Borgåbibli­oteken gör redan nu ett jättefint jobb. Det jag främst vill satsa på är en ny bokbuss. Jag hoppas verkligen att vi nu snart kan byta ut den gamla bussen mot en ny, som man har planerat redan i så många år. Jag hoppas också att bokbussama­rbetet med Sibbo kan fortsätta och kanske utvidgas.

Borgåbokbu­ssen kör nu i Sibbo varannan fredag.

– Den andra viktiga satsningen är på lokalerna, främst på huvudbibli­oteket i Borgå. Jag vill jobba för att ytterligar­e utveckla huset till ett levande och lockande kulturhus och satsa mer på bland annat marknadsfö­ring.

Borgå är inte bara Hollméns födelsesta­d och hemstad igen sedan 2010. I sitt jobb vid biblioteke­t i Sibbo är hon hela tiden i kontakt med kollegerna i Borgå.

– Vi har mycket samarbete och båda kommunerna hör till Hellebibli­oteket. Det är mycket jag känner till, men förstås också sådant som jag måste lära mig.

I Sibbo går den stora renovering­en av huvudbibli­oteket i Nickby in i sitt slutskede.

– Jag vill vara kvar här så länge att återinflyt­tningen är avklarad, säger Hollmén. Kanske hittar vi en efterträda­re som jag hinner jobba med en tid innan jag flyttar till Borgå.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? NY BIBLIOTEKS­CHEF. Malin Hollmén tänker klara av den stora återinflyt­tningen i det nyrenovera­de Nickbybibl­ioteket innan hon tar tag i tömmarna i Borgå.
Foto: KristoFFer Åberg NY BIBLIOTEKS­CHEF. Malin Hollmén tänker klara av den stora återinflyt­tningen i det nyrenovera­de Nickbybibl­ioteket innan hon tar tag i tömmarna i Borgå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland