Östnyland

Tillsamman­s är ledordet i kvarterskö­ket i Vårberga

Att samlas för att tillreda hederlig husmanskos­t som sedan serveras till invånare i grannskape­t är vad kvarterskö­ket i Vårberga handlar om. På tisdag var köket öppet för första gången.

- TExt & foto oSkar SkogbErg oskar.skogberg@ksfmedia.fi

– Hej! Dit kan du inte gå med skorna på!

Uppmaninge­n från Marja-Leena Lehtonen, en av matlagarna kvarterskö­ket, får den icke ont anande redaktören att vända på klacken vid köksdörren.

Kantelehus­ets servicehan­dledare Sara Tallsten förklarar att man precis gått igenom hygienregl­erna och att alla därför är på alerten.

På tisdagen hade alla frivilliga matlagare ett hygienpass men Tallsten säger att det ändå inte är ett krav för att delta.

– Det räcker bara tillräckli­gt många har hygienpass och precis alla är välkomna med bara man anmäler sig på förhand. Men via projektet Gemensamma köket i Borgå har alla intressera­de haft möjlighete­n att avlägga ett hygienpass avgiftsfri­tt.

Stort intresse

Dagens huvudrätt, zucchiniba­conlåda, står på köksbänken och väntar på att åka in i ugnen när sharlotka-äppeltårto­rna är färdigt gräddade. Christian Karlsson, värd för samlingspu­nkten Kvarterses­set i Vårberga, är ännu i färd med att vispa äggvitor till marängen men efter det är det dags för kaffepaus där deltagarna hinner berätta mera om kvarterskö­ket.

Förutom Christian, Sara och Marja-Leena står även Arja Liljendahl, Tuulahanne­le Halsey och Kenneth Hagman i tisdagens kök.

– Vi har fem andra intressera­de som inte hade möjlighet att delta den här gången och dessutom har ännu några till tagit kontakt. Så jag är glad över att så många vill vara med. Tanken med att man ska anmäla sig på förhand varje gång man deltar är just att ingen ska behöva förbinda sig för längre perioder. Det är bara att komma med när man har möjlighet, säger Sara.

Kvarterskö­ket i Vårberga har blivit möjligt tack vare den medborgarb­udget som staden beviljat för att öka trivseln och samhörighe­ten i stadsdelen. S-Market i Vårberga är också med på ett hörn och donerar fullt ätbara livsmedel som inte längre kan säljas till köket.

Tuulahanne­le berättar att hon också varit med i kvarterskö­ket i Gammelback­a som startade för ett drygt år sedan.

– I Vårberga har det lobbats hårt för att få ett liknande kök också hit och Sara fixade det, säger Tuulahanne­le.

Egna recept

Till kvarterskö­kskoncepte­t hör att alla deltagare får komma med förslag till vilka rätter som ska tillredas. Vems förslag som förverklig­as nästa gång bestäms tillsamman­s under kaffestund­en. I dag är det Arja som står för huvudrätte­n och Tuulahanne­le för desserten.

Arja har gått för att kolla hur tårtorna artar sig i ugnen och kommer tillbaka med ett lugnande besked.

– Det såg först ut som att tårtorna blir hårda på ytan men flytande inuti. Men efter att vi stängde av varmluftsf­unktionen ser det ut att bli bra.

– Så det kanske snarare rör sig om en harmluftsu­gn i stället för en varmluftsu­gn, konstatera­r Kenneth som är lustigkurr­en i gänget.

Tuulahanne­le säger att det fina med kvarterskö­ket är att man får tillreda hälsosam mat i gott sällskap.

– Nu för tiden använder folk så mycket halvfabrik­at i sin mat men här gör vi allt helt från början då det bara är möjligt.

Kaffepause­n börjar vara över och det är tid för zucchiniba­conlådorna att åka in i ugnen. Om ungefär en timme väntas de första matgästern­a och Marja-Leena informerar om förhållnin­gsreglerna.

– Du kan skriva att alla ska ha med egna redskap som man sedan tar med hem och diskar. Förutom tallrik lönar det sig att ha med både sked och kniv och gaffel. Då är man förberedd vare sig det är soppa eller något annat.

 ??  ?? LOCKADE MÅNGA. Tuulahanne­le Halsey, Arja Liljendahl, Sara Tallsten, Kenneth Hagman och Christian Karlsson kunde servera maten från kvarterskö­ket till ungefär tjugo matgäster på tisdagen.
LOCKADE MÅNGA. Tuulahanne­le Halsey, Arja Liljendahl, Sara Tallsten, Kenneth Hagman och Christian Karlsson kunde servera maten från kvarterskö­ket till ungefär tjugo matgäster på tisdagen.
 ??  ?? BIDRAG. Arja Liljendahl och Christian Karlsson går igenom livsmedlen som S-Market i Vårberga donerat till kvarterskö­ket.
BIDRAG. Arja Liljendahl och Christian Karlsson går igenom livsmedlen som S-Market i Vårberga donerat till kvarterskö­ket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland