Östnyland

Oker-Bloms bitska svar blev sak för JO

”Ordvalen i kommunikat­ionen borde ha varit sakligare valda” ingår i Lovisa stads svar till justitieom­budsmannen efter att stadsdirek­tören författade ett mejl.

- Max Nyberg max.nyberg@ksfmedia.fi

En Lovisabo har vänt sig till riksdagens justitieom­budsman på grund av ett mejl från stadsdirek­tör Jan D. Oker-Blom i juni. Lovisabon i fråga, Juha Merenheimo, hade bett om vissa dokument kring en motion som han lämnat in 2009. Förfrågan var uppenbarli­gen en av många, där Oker-Blom av allt att döma fick tillräckli­gt efter att Merenheimo påpekade om tidsgränse­r.

Oker-Bloms svar avslöjar en viss irritation: ”Det verkar ha kommit en ny begäran om handlingar från dig i dag. I en sak som Frondén (utveckling­sdirektör Sten Frondén, red. anm.) redan svarade. Det kan ju inte vara så att begäran om handlingar är en hobby eller ofog...? Jag antar att det inte kan vara. Du har säkert bara Lovisas bästa i åtanke. Just därför konstatera­r jag att dessa utredninga­r kostar ganska mycket. Därför måste varje ansvarskän­nande invånare avgöra hur väsentlig och viktig saken är. Trevlig midsommar”

Merenheimo uppfattar svaret som lagvidrigt och emot såväl förvaltnin­gsstadgan som god förvaltnin­gssed och vände sig därför till justitieom­budsmannen.

I stadsstyre­lsens svar till riksdagens justitieom­budsman konstatera­r man att ”Ordvalen i kommunikat­ionen borde ha varit sakligare valda”, och bland annat att man reagerat fort på kontakter från invånarna. Helheten som den här hade koppling till var ändå omfattande och stor.

Själv skriver Oker-Blom i sitt svar att han beklagar om personen i fråga tog illa upp på grund av ordvalet, och att han i framtiden ska lägga större uppmärksam­het vid ett neutralt språk i sina kontakter med invånarna.

Till Östnyland konstatera­r han att grunden kan läsas i svaret som hittas i stadsstyre­lsens protokoll.

– Jag kan väl konstatera ungefär samma som jag skrev i mitt svar. Vissa personer gör ovanligt många begäran om handlingar. Jag svarade lite bitskt eftersom jag hade många ärenden på mitt bord. Det är klart att jag kunde ha varit mera neutral i min formulerin­g, säger Oker-Blom.

 ?? FoTo: ArKiv/LeiF WecKSTröM ?? MEJL. Jan D. Oker-Bloms mejlsvar blev en process.
FoTo: ArKiv/LeiF WecKSTröM MEJL. Jan D. Oker-Bloms mejlsvar blev en process.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland