Östnyland

FC Lovisa har planer på herrlag till våren

Säsongen bjöd på blandade framgångar för Lovisas seniorlag i fotboll.

- Benny LILjendAhL redaktion@ostnyland.fi

Liljendal IK vann sin serie och tar steget upp till division fem, medan FC Atomit (Atomerna) slutade i mitten av tabellen i division fyra. FC Lovisas damlag hade en kämpig sommar slutade på femteplats i division tre.

För FC Lovisas damlag blev säsongen i ”trean” nog en liten besvikelse. I fjol vann tjejerna motsvarand­e serie och fick kvalspela för avancemang till tvåan. I år blev det en femteplats med 24 poäng på behörigt avstånd från tabelletta­n PEPO med 51 poäng.

– Säsongen började helt okey, men sedan ställde skador på nyckelspel­are till det för oss, säger Niclas Mattsson, en av lagets tränare.

Långtidsfr­ånvaro för Milla Vaarimo, Ronja Blomqvist, Nea Olli samt Linda Henriksson blev alltså kännbara avbräck och framför allt var det försvarssp­elet som blev lidande. Laget gjorde många mål, men släppte in nästan lika många.

– När inte alla elva spelare jobbar med försvaret så blir det så här, säger Mattsson. Nu gäller det att blicka framåt och ta nya tag till våren. Vi har en bra stomme att bygga på och återväxten inom föreningen är tillfredss­tällande.

Bästa målgörare för FC Lovisa i år blev Wilma Huhtanen som nätade 17 gånger. Ronja Blomqvist hann göra 13 mål, medan Emma Boberg och Lotta Mattsson noterade sex fullträffa­r var.

Atomernas framtid oviss

I division fyra Sydöstra Finland slutade Atomerna på femte plats efter att ha vunnit sju av arton matcher.

– Det gick väl helt enligt förväntnin­garna, menar rutinerade backen Alexander Smeds. Vi åkte på några riktigt stora förluster som ser lite illa ut, men annars en helt okey säsong.

Att laget trots ringa mängd träning klarar sig i ”fyran” kan väl tyckas lite märkligt och kanske berättar lite om standarden på fotbollen i Finland. Smeds menar dock att laget har många kompetenta spelare, men att organisati­onen runt laget inte är tillräckli­g.

– Vi saknar en stab med tränare, lagledare, serviceper­soner med flera.

Sammantage­t kan konstatera­s att framtiden för Atomerna ser aningen oviss ut. Smeds menar att ett tänkbart scenario är att FC Lovisa grundar ett herrlag och att Atomernas verksamhet avvecklas.

– Ett sådant lag skulle bygga på FC:s äldre juniorer samt intressera­de och motiverade spelare från årets trupp hos Atomerna, säger Alexander Smeds. Vi får väl avvakta och se vad som händer. Huvudsaken är att alla som vill spela fotboll har möjlighet att göra det.

Liljendal IK avancerade till femman

Niclas Mattsson, som även är FC Lovisas ordförande, säger att planer finns på att starta ett herrlag.

– Jag anser att föreningen måste ha ett herrlag och min förhoppnin­g är att det blir så redan våren 2019. Vi har ett antal ivriga juniorer, men behöver förstärkni­ngar utifrån. Minst tjugo namn krävs för att det ska lyckas.

Från division sex tar Liljendal IK klivet upp till femman. Laget förlorade de två första matcherna i maj, men efter det blev det nästa bara segrar. Tätplatsen säkrades i den sista omgången efter 10 – 0 hemma i Sävträsk mot KPonsi/2. LIK hade den fina målskillna­den 51 – 16 och bästa målskytt blev Ben Buddas med 13. Jonas Lindén hittade rätt vid 9 tillfällen, medan Cedric Thomasson fick måljubla fem gånger.

 ?? Foto: Benny LiLjendahL ?? DEBUTANT. Emilia Lassila, som nyligen fyllt 14 år, gjorde i år debut i division tre med FC Lovisa och klarade sig mycket bra.
Foto: Benny LiLjendahL DEBUTANT. Emilia Lassila, som nyligen fyllt 14 år, gjorde i år debut i division tre med FC Lovisa och klarade sig mycket bra.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland