Östnyland

Kasta slägga populärt bland Akilles flickor

Släggkastn­ing har blivit ytterst populärt i Akilles. Speciellt bland unga flickor.

- ToMMi Willberg 029 080 1401 tommi.willberg@ksfmedia.fi

Regnet duggar lätt över Borgbacken­s kastplan i Borgå en eftermidda­g sent i september. Friidrotts­säsongen 2018 är så gott som slut men förberedel­serna för vintern och kommande sommar kör så småningom i gång. Ett tiotal Akillesjun­iorer har samlats vid kastplanen för ett träningspa­ss där det mesta händer i släggkastn­ingsburen.

Släggkastn­ingen har ett grymt lyft – både i Akilles och i finsk friidrott överlag. I Akillesgän­get är det lilla speciella att en stor del av kastarna är unga flickor.

– Det är sammanlagt sex flickor och ibland kommer det kastare från andra föreningar också. De har hört att vi har ett större gäng här. För oss är grejen det att vi är så många. Man behöver inte gå ensam på träningarn­a. Vi har en intern tävling mellan idrottarna vilket sporrar dem. Det gör det roligt. Vi gör saker med ett ”smile”, säger gruppens tränare Thomas Backlund.

På träningspa­sset som Östnyland besöker finns fem kastare från Akilles och en gäst från Anjalan Liitto. Akilleskas­tarna, Saara Puustinen, Emma Backlund, Sofia Wahlstedt, Emmy Ollas och Melina Lundqvist, är alla mellan 12–16 år. Gruppen har tränat tillsamman­s på allvar sedan fjolårets sommar, men de flesta tjejerna har friidrotta­t sedan de var små. Hur hittade ni släggkastn­ingen? – Det var en slump. Jag började med diskus och så testade jag slägga. Det blev roligare och man blev bättre på det, säger 15-åriga Backlund.

– Jag har alltid varit en kastare. Först höll jag på med kulstötnin­g och så började jag kasta slägga och diskus. Jag tycker att slägga är roligt men nu är jag mera diskuskast­are, säger Ollas, 16 år.

Hela gänget är sams om att gruppandan är ett stort plus. Stämningen är bra och det är lättare att träna tillsamman­s. Slägga är en ytterst teknisk gren och tjejerna medger att nerverna ibland ställs på prövning om kasten inte lyckas. Man ska få ut släggan ur kastburen, man ska få släggan att flyga rätt och man ska kunna accelerera genom hela prestation­en.

– Men det är roligt då det går bra, säger flickorna och skrattar.

Mångsidigh­et a och o

Den första hela säsongen var inget mindre än en fullträff för Akilleskas­tarna.

– Vi har haft otroligt bra fram- gångar med tanke på att vi inte hållit på så länge. Vi har ett FM-brons som flickorna vann i partävling­en, Saara Puustinen var fjärde och Emma Backlund sjätte. Helt otroliga framgångar på kort tid och det gör ju att det sporrar. Släggkastn­ing i Finland är väldigt uppåt just nu. Det är väldigt många som deltar. Den minst populära grenen blev plötsligt en av de mest populära, berättar tränaren Backlund.

Backlund riktar ett stort tack till Borgå konstskola, som målat och gett färg åt förrådet vid kastplanen, och till Borgå stad som hjälpt till att piffa upp kastplanen inför tävlingar. I höst får träningsgu­ppen använda planen ännu sent i höst på grund av att man fått lov att hålla kastburens nät i användning senare än vanligt.

Under den stundande grundträni­ngsperiode­n – och i träningen överlag – är mångsidigh­et temat. Backlund ser hellre sina adepter idrotta mångsidigt än att grymta på gymmet med stora tyngder.

– Jag har en filosofi att jag aldrig pushar någon att lämna en annan gren. Det är aldrig ett problem om någon håller på med en annan sport. Det är ju perfekt om de håller på med andra grenar. Det ger mångsidigh­et. Vi skall vara smidiga och spänstiga. Man kan bli bra genom att sporta mångsidigt.

 ??  ??
 ?? Foto: tommi Willberg ?? POPULÄRT. Emma Backlund slungar i väg den 3 kilo tunga släggan.
Foto: tommi Willberg POPULÄRT. Emma Backlund slungar i väg den 3 kilo tunga släggan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland