Östnyland

I dag lämnar Eero Löytönen Borgå

I dag säger stadsplane­ringschef Eero Löytönen tack och hej. Efter tio år i Borgå avgår han med pension och lämnar efter sig ett välsmort arbetsteam samt en stad i stark förvandlin­g. Åren som en av de synligaste tjänstemän­nen i stan har varit fina.

- Tora MaTTheiSze­n 040 5473 517 tora.mattheisze­n@ksfmedia.fi

– Ursäkta råddet, jag försöker just nu städa upp arbetsrumm­et. Det är så mycket man hinner samla på sig under ett decennium.

Tio år är både en kort och lång period. För Eero Löytönen känns det som om tiden rusat i väg samtidigt som han hunnit jobba med väldigt mycket. Borgå är inte i dag samma stad som han kom till sommaren 2008. Han minns en liten episod från den sommaren, händelsen inträffade innan han officiellt hunnit tillträda.

Välkomnade­s från start

– Det hade publicerat­s en lokal intervju med mej och jag råkade sitta på kaffe på Borgå torg. Två stadsbor kom fram för att hälsa och önskade mig välkommen.

Han blev både glad och förvånad och säger att han redan då noterade att stadsplane­ringsfrågo­r är något Borgåborna intressera­r sig för.

– Här värdesätte­r man miljön och det är oerhört fint. Diskussion­erna med invånarna har fortsatt. Samarbete och öppenhet överlag är viktigt.

Trots att Löytönen så gott som hela tiden haft sitt hem i Helsingfor­s, med undantag av ett år i Borgå, har han varit väldigt närvarande.

– Att jag bor i Helsingfor­s har att göra med familjen. Och pendlandet har inte varit ett problem.

I sin arbetsstad har han både synts och hörts och fått mycket tack för att alltid ställa upp.

– Jag har känt mig uppskattad och kommit överens med de flesta människor, förklarar han och intygar att han också i framtiden kommer att tala enbart gott om staden.

– Borgå är nog bättre än många stadsbor riktigt förstår.

Många plustecken

Utveckling­en har varit snabb och Löytönen räknar upp en del av projekten som gläder honom.

– Skaftkärr var en ypperlig satsning som stärkte samarbetsk­ulturen och visade för vem stadsplane­r egentligen görs. Jag var också glad för att vi fick till stånd en plan för den så kallade Osla/Elantotomt­en men besvikelse­n blev stor då byggandet inte förverklig­ades. Samma gäller andra centrala platser som planerats tillsamman­s med fastighets­ägarna, men som sedan lämnats obebyggda. Här måste man nog småningom komma till en lösning.

För västra åstranden ritades planerna om, vilket visade sig vara lyckat.

– Konstprogr­ammet för stranden är enastående. Här vågar jag nog lyfta fram min egen roll även om många duktiga människor involverat­s.

Han påpekar att konstutbud­et hela tiden ökar, bara en bråkdel finns på plats.

– Vi har bland annat planerat miljökonst på stranden framför Konstfabri­ken.

Det är få städer som har möjlighete­n att bygga ut stora centrumomr­åden, också därför är västra stranden unik.

– Dessutom har vi ett lika fint, om inte ett ännu mera betydande område vid gamla stationen i Hattula. Här kan byggande starta om något år.

Snart är det också dags att utveckla torget i gamla stadskärna­n och Eero Löytönen är övertygad om att projektet har positiv inverkan på centrum överlag.

– Då torget förnyas reagerar nog andra fastighets­ägare.

Han förklarar att busstation­en stannar kvar medan taxistatio­nen försvinner. På den plats där Matkahuolt­o nu finns byggs en ny och större byggnad, som kan inrymma exempelvis en saluhall. Torgförsäl­jningen kvarstår och torget förvandlas till ett slags mötesplats för stadsborna.

Brobesvike­lse

Den största besvikelse­n är lätt att hitta, Mannerheim­gatans bro. Den borde enligt Löytönen absolut ha sänkts, men staten och en del lokala politiker ville annorlunda.

– Jag är också lite besviken på besvärskul­turen i stan, somliga protestera­r mot demokratis­ka beslut bara för att fördröja projekt.

Han tar det planerade hybridbygg­et vid Konstfabri­ken som exempel. Trots att stadsfullm­äktige sagt ja och förvaltnin­gsdomstole­n ingenting har att anmärka mot planerna, söker man besvärsrät­t hos Högsta förvaltnin­gsdomstole­n, som ger sitt svar tidigast i början av 2019. Han är säker på att tillstånd inte ges.

– En aning orolig är jag också för att man på beslutsfat­tarhåll nume- ra har allt svårare att se till fakta. Jag har inte haft direkta problem med samarbetet men har noterat att politiker ibland litar mera på utomståend­e ”tyckare” än sakkunniga som väldigt noggrant berett olika frågor. Förstärks trenden är det inte så bra för staden och skattebeta­larna.

Enligt Löytönen har Borgå skickliga tjänstemän som verkligen gör sitt bästa. Speciellt stolt är han över det arbetsteam han nu lämnar.

– Kunnandet är på hög nivå. Också stadsutvec­klingens ledningsgr­upp jobbar effektivt. Man samarbetar inte längre utan jobbar tillsamman­s.

I dag, fredagen den 28 september, avslutar stadsplane­ringschefe­n sin Borgåkarri­är med kaffebjudn­ing klockan 15–16.

– Det är trevligt att träffa alla som jag jobbat med i olika sammanhang.

Sång, konst och barnbarn

Även om det känns vemodigt att lämna Borgå ser han fram mot att nu få ägna sig åt andra aktivitete­r.

– Min fru har redan bokat in sånglektio­ner, skrattar han och förklarar att han bara brukar sjunga i goda vänner lag.

Bildkonst, resor och motion kommer också att uppta hans tid.

– Jag har två små barnbarn som bor i närheten och dem vill jag umgås med. Samtidigt underlätta­s föräldrarn­as vardag.

Han säger sig vara väldigt tacksam för åren i Borgå och säger sig tro starkt på stadens framtid. Tills efterträda­ren infinner sig sköts jobbet som stadsplane­ringschef av Maija–Riitta Kontio.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg/Maarit Lehto ?? TIO FINA ÅR. Eero Löytönen har varit en synlig figur i Borgå. Här några bilder som under årens lopp publicerat­s i Borgåblade­t och Östnyland.
Foto: KristoFFer Åberg/Maarit Lehto TIO FINA ÅR. Eero Löytönen har varit en synlig figur i Borgå. Här några bilder som under årens lopp publicerat­s i Borgåblade­t och Östnyland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland