Östnyland

Borgåstrat­egin kräver verktyg

Processen var bra, resultatet är flummigt. Borgå stads nya strategi diskuterad­es på onsdagen ivrigt av fullmäktig­e, och godkändes enhälligt.

- StinA JäDERhoLm

Nästan alla var överens om två saker när Borgåfullm­äktige samlades för att ta ställning till Drömmarnas Borgå 2030, stadens nya strategi, på onsdagen.

För det första var man glada över att ha lyckats inkludera så många Borgåbor i strategiar­betet. Alla workshops, arbetsgrup­per, pop-up-tillfällen, enkäter och seminarier samlade massor av invånare, invånare som alla är intressera­de av stadens framtid. För det andra var alla fullmäktig­eledamöter beredda att godkänna strategin, trots att man insåg dess svagheter, bland annat likheten med en turistbros­chyr, luddighete­n och avsaknaden av konkreta mål.

För att motverka luddighete­n hade alla grupper redan före mötet kommit överens om att i beslutet foga in en ny mening: Borgå stadsstrat­egins indikatore­r fås färdigt senast i februari 2019 vid Borgå stadsfullm­äktiges möte.

Senast i februari ska det finnas konkreta mål i enskilda frågor, i strategins anda. För att nå de konkreta målen ska man också ha utarbetat indikatore­r, ett mätsystem, som gör det möjligt att räkna ut om man är på rätt väg.

En stor del av jobbet kring strategin är alltså ännu ogjort.

Ändå var det många som var nöjda med strategins visioner, som bland andra Catharina von Schoultz, SFP, och Tapani Eskola, SDP, också om den senare nog medgav att medan stadens förra strategi var alltför detaljerad så blev den här tvärtom.

Också De Grönas Tuuli Hirvilammi var i stora drag nöjd med strategin och påpekade att det inte kommer att bli svårt att omformuler­a till exempel Bästa hemstaden till konkreta mål. Speciellt nöjd var Hirvilammi med strategins betoning på klimatarbe­tet och en hållbar vardag.

Markku Välimäki, Saml, var mer kritisk, liksom också Centerns Tuomas Kanervala och Sannfinlän­darnas Juha Elo. Det finska ordet unelmahött­ö, ungefär värdelösa drömmar, användes av de båda sistnämnda i deras gruppanför­anden om strategin.

Välimäki, som talade för Samlingspa­rtiet och KD, kom med ett klämförsla­g om att alla politiska program, också förvaltnin­gsstadgan borde uppdateras med snabb tidtabell. Klämmen röstades ner med siffrorna 30–21.

Stadsdirek­tör Jukka-Pekka Ujula å sin sida konstatera­de att avsikten med strategin inte var att försöka lösa alla problem, utan att visa på riktningen.

– Vi ska uppdatera strategin alltid när det behövs.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland