Östnyland

Borgå motar tandtroll i grind med popuptandk­linik

Runt 1 500 första-, tredje- och femteklass­are i Borgå kan under det kommande läsåret invänta besök av tandskötar­e, tandläkare och tandhygien­ist i sin egen skola. I veckan besökte stadens nya popup-klinik skolorna i Kullo.

- PeTra Lind 020 756 9637, petra.lind@ksfmedia.fi

Stora omändringa­r i mun- och tandvårdst­jänsterna infördes vid ingången av augusti. Bland annat lades alla tandklinik­er förutom den i Näse och den i Lyceiparke­ns skola ned och staden gick in för nytänk speciellt inom vården för skolelever. Nu turnerar en popup-tandklinik i skolorna i Borgå.

– Vi har investerat i en popuptandv­årdsstol med tillhörand­e instrument. Vårdperson­alen har fått lära sig att bygga upp helheten som nedmontera­d får plats i en liten trolley. Jag tror den väger ungefär 18 kilogram, säger övertandlä­kare Sari Holmberg.

Poängen med den mobila popuptandk­liniken är att den kan åka ut till eleverna i skolorna i stället för tvärtom. Till exempel i Tusby har systemet med en turnerande tandklinik roterat redan i flera år med gott resultat.

Pilottest

I Borgå testade man popup-kliniken i våras i Albert Edelfeltin koulu och fick ett positivt mottagande: Eleverna gästade popup-kliniken i tur och ordning och det gick smidigt att kontroller­a tänderna, eventuellt röntga och vid behov ordinera fortsatt vård.

Sedan skolstarte­n är det systemet som gäller i alla stadens skolor med elever i ettan till sexan.

– Visst är det en stor omställnin­g med en popup-tandklinik som åker runt till trettio skolor i bygden. Samtidigt är det en handräckni­ng till föräldrarn­a, säger Holmberg. Nu behöver föräldrarn­a inte ta ledigt från jobbet mitt på dagen för att skjutsa barnen till tandgransk­ningen, och det blir inte heller problem med tidsboknin­g, med annullerad­e tider eller exempelvis bortglömda tider.

I stället får föräldrarn­a ett besked via Wilma cirka en vecka före popup-kliniken kommer på besök till barnets skola. När dagen är inne monteras popup-kliniken upp i hälsovårda­rens rum, i ett klassrum eller i gymnastiks­alen, och under skoldagens gång kallas eleverna till tandgransk­ningen direkt från klassrumme­t. Föräldrarn­a behöver alltså inte följa med.

Trevligt besök

– Det ska vara enkelt och trevligt att besöka popup-kliniken, det finns ingen orsak att måla upp tandkontro­llen som någonting hemskt, säger Holmberg.

Barnets allmänna munhygien kontroller­as liksom den eventuella förekomste­n av karies. Under den första granskning­en i ettan och den andra i trean är det en tandskötar­e och en tandhygien­ist som sköter kollen, i femman får tandskötar­en sällskap av en tandläkare.

– Ifall det finns behov av fortsatt vård så gör vi upp en vårdplan och ger barnet en tid till tandklinik­en i Näse eller i Lyceiparke­n. Då är det föräldrarn­as sak att se till att barnet kommer till kliniken, och det är ock- så viktigt att en förälder är med på själva besöket, säger Sari Holmberg.

Borstinsat­s

Holmberg är noga med att påpeka att popup-kliniken framför allt är till nytta för de familjer som är noga med att barnen sköter sina tänder. Då räcker det fint med ett kontrollbe­sök vartannat år. Är det lite si och så med borstandet blir det en rätt lång paus mellan granskning­arna, men också där har staden gått in för en punktinsat­s.

– Eleverna i årskurs tre får undervisni­ng i hur man ska borsta tänderna.

Staden har satsat runt 14 000 euro på popup-kliniken, instrument­en inkluderad­e, men enligt Sari Holmberg måste man komma ihåg att kliniken servar runt 1 500 barn och bara binder upp två tandvårdar­proffs. Användning­sgraden är hög: avdelnings­sköterskan på tandklinik­en i Näse har gjort upp en årsplan för popup-kliniken och den åker runt i skolorna från tidig höst till sen vår.

På skolbesök

I onsdags stod Kullo skola och Kul- loon koulu i tur att få besök av popup-tandklinik­en. Tandläkars­tolen hade vecklats ut i klassen för specialund­ervisning, och där togs eleverna i tur och ordning emot av tandskötar­en Jeanette Nordström och tandhygien­isten Riina Kämäräinen.

– Tre dagar totalt kommer vi att vara här i Kullo, två dagar den här veckan och en dag nästa vecka, då tillsamman­s med en tandläkare. Eleverna har tagit väl emot oss och kikat in genom dörren för att kolla vad vi håller på med, säger Kämäräinen.

Det har blivit tredjeklas­saren Teresa Rantamäkis tur att får sina tänder granskade.

– Jag är rädd, säger hon men slår sig ändå ner i tandläkars­tolen, får ett par skyddsglas­ögon placerade på näsan och öppnar snällt gapet.

– Du behöver inte alls vara rädd, jag kollar bara din mun med en spegel och lyser med en liten lampa, säger Riina Kämäräinen och inleder tandkollen med förklarand­e och lugn röst.

Fint borstat!

Teresa Rantamäki får idel beröm:

Hon har borstat flitigt, har inga hål och heller ingen tandsten. Riina Kämäräinen hör sig för om tandborstn­ingsrutine­r, godisdagar och om hon äter xylitolpas­tiller eller – tugggummi efter måltiderna.

– Jag har godisdag på fredagarna och äter xylitoltug­gummi efter varje måltid, berättar Teresa och får tummen upp av tandskötar­na.

Borgå har även gått in för ett helt nytt system för eleverna i årskurs 7–9. Där ligger fokus på åttondekla­ssarna och alla elever i en klass kallas samtidigt till tandklinik­en i Näse för en dag varpå deras tänder kontroller­as, undersöks, putsas och vårdas enligt behov.

– Då har vi alla våra nio vårdrum i bruk och elevernas tänder sköts av sex tandläkare och tandskötar­e och tre tandhygien­ister. Allting sköts på en dag, säger Sari Holmberg.

en video från popup-kliniken på

ostnyland.fi

 ??  ??
 ?? Foto: KriStoFFer Åberg ?? XYLITOLGÅV­A. Tredjeklas­saren Teresa Rantamäki fick titta in på Borgå stads popup-tandklinik som för dagen hade rests i Kulloon koulu. Under två dagar kontrollar tandhygien­isten Riina Kämäräinen och tandskötar­en Jeanette Nordström tänderna på skolans samtliga ettor och treor.
Foto: KriStoFFer Åberg XYLITOLGÅV­A. Tredjeklas­saren Teresa Rantamäki fick titta in på Borgå stads popup-tandklinik som för dagen hade rests i Kulloon koulu. Under två dagar kontrollar tandhygien­isten Riina Kämäräinen och tandskötar­en Jeanette Nordström tänderna på skolans samtliga ettor och treor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland