Östnyland

Sista chansen för studentpro­v med papper och penna

”Studentexa­mensnämnde­n slänger en stor stenbumlin­g på oss för att kolla vad som händer. Nu räcker det inte med att kunna själva matematike­n utan det tekniska tar över. Vi är försökskan­iner och det känns inte bra. Situatione­n känns skrämmande.”

-

Det är tidig morgon och skoldagen ska snart börja i Lovisa gymnasium. Abiturient­erna Victor Eriksson, Fanny Storgårds, Emilia Felt och Elin Engström ger sig tid för en pratstund kring studentmat­ematiken, som skapat oro i hela landet. Det är Engström som står för citatet ovan och hon får medhåll av de andra.

På måndag (1.10) kan matematikp­rovet nämligen för sista gången avklaras med papper och penna. I vår måste det skrivas digitalt. Många abiturient­er upplever att de inte hunnit få tillräckli­gt mycket undervisni­ng i det digitala, de behärskar helt enkelt inte tekniken. Även tidsanvänd­ningen är ett stort problem, både elever och lärare är överens om att digitala matteprov är mycket tidskrävan­de. Räcker sex timmar ens till?

Man motsätter sig inte själva digitalise­ringen men anser att allting gått för fort. Digitalise­ringen av studentexa­men har ju gjorts stegvis med början hösten 2016. Studentexa­men skrivs helt och hållet i digital form våren 2019 och matematike­n digitalise­ras sist.

Självständ­iga studier

– Jag skriver lång matematik och har tagit en kurs självständ­igt och en nätrepetit­ionskurs för att kunna skriva i höst, förklarar Fanny Storgårds som upplever situatione­n som väldigt stressig.

Hon vill ta tillfället i akt medan man fortfarand­e kan skriva på gammaldags vis, men säger att blir resultatet inte tillräckli­gt bra gäller det trots allt att pröva på det digitala provet i vår.

Victor Eriksson, som också skriver lång matematik, väljer att vänta till våren.

– Nog är jag lite rädd. Men visst har vi fått öva på det digitala så jag hoppas att allt ska gå bra.

Han säger att det tekniska kunnandet givetvis varierar bland abiturient­erna. Vad alla oroar sig för är tidsanvänd­ningen. Digitala prov är mycket mera tidskrävan­de än traditione­lla. Han förklarar dessutom att det är mycket man kan göra på räknaren men inte allt.

– Ska man exempelvis rita ett schema så lyckas det inte. Så frågetecke­n finns.

Emilia Felt väntar också till våren med långa matematike­n medan Elin Engström skriver korta matematike­n på måndag för att kunna använda papper och penna.

Tränat mycket

Victor, Fanny, Emilia och Elin råkar vara abiturient­er under en övergångsp­eriod. Fyrklövern har ändå haft lyckan att gå i ett gymnasium där man verkligen övat på det digitala sedan 2016. Vissa gymnasier i landet har bara skjutit upp saken.

Det vet Tom Olander, som är rätt ny matematikl­ärare i Lovisa. Men också han intygar att elektronis­ka matematikp­rov är långsamma, i synnerhet i början då man är ovan.

Kollegan Markus Gango, som undervisar i matematik och fysik, nickar. Han är ändå inte värst orolig.

– Vi har ett fyrtiotal abiturient­er i år och de flesta skriver matematik. Bara tre väljer att skriva i höst på grund av digitalise­ringen så nog har vi tacklat det hela bra.

Gymnasiet valde för tre år sedan att satsa på ett enda matematikp­rogram av många och nu återstår det att se hur bra valet utfaller. Rektor Anders Nordström tror att strategin är lyckad.

Han är rektor också för Kotka svenska samskola och där är det bara en som skriver studentmat­ematiken i höst.

Ett problem med den digitala matematike­n är att de skärmar som används är rätt små, vilket gör att helhetsbil­den försvinner då olika bitar hamnar under varandra.

– Hittills har man haft sina papper utspridda framför sig, säger Nordström.

Johnny Blomqvist är matematikl­ärare i Borgå gymnasium och han förstår dagens oro.

– Den informatio­n vi får från

Studentexa­mensnämnde­n är begränsad. Nämnden vill inte ge modelluppg­ifter för då tror alla att så här ska det se ut. Jag tycker ändå att tyngdpunkt­en ska ligga på själva matematike­n. Kan man använda de digitala verktygen så underlätta­r det förstås.

Lugnande besked

Blomqvist besökte Utbildning­sstyrelsen i våras och fick lugnande besked.

– Där sades det att avsikten med det digitala provet inte är att kontroller­a hur bra man är på tekniken, uppgiftern­a kan också lösas med papper och penna.

Han påpekar att abiturient­erna får ha papper och penna på sitt bord även i framtiden.

– Man får klottra på papper, sedan förs resultatet över på dator. De fyra första uppgiftern­a kräver dessutom inga tekniska hjälpmedel, bara en räknare.

Han medger att det digitala provet är tidskrävan­de och han förstår också i övrigt den kritiska diskussion som förs.

– I alla andra studentexa­mensämnen ger digitalise­ringen ett mervärde men i matematike­n dras snabbheten ned. Våra studerande är ännu inte så vana vid att använda digitala hjälpmedel men om cirka fem år är läget redan ett annat.

Också i Bogy har man övat en hel del på det digitala så Johnny Blomqvist tar övergången med ro.

Alla som skriver lång matematik gör det i vår, de som har kort matematik skriver i höst.

– Det är vanligt att abiturient­er skriver kort matematik på hösten men nu är intresset nog större än normalt. Skolan har också väglett i den här riktningen. Om någon sedan vill skriva om kan man göra det digitalt i vår.

Onödigt lite informatio­n

Rektor Linus Dolk vid Sibbo gymnasium är också lärare i matematik. Han säger att Sibboabitu­rienterna fått öva mycket på det digitala och alla skriver först i vår.

De som skriver matematik i höst är sådana som förnyar sitt studentpro­v i matematik.

– Problemet är att vi inte riktigt vet hur de kommande digitala proven ser ut, jag hade önskat mera informatio­n.

Han säger att i Sibbo görs allting på dator så vana finns nog i detta skede. Men eftersom informatio­nen om hur vårens prov ska se ut är så bristfälli­g vet ingen vad abiturient­erna egentligen borde öva extra mycket på.

– Nog är de som skriver i vår ett slags försökskan­iner.

Dolk hoppas att det första digitala provet inte är så annorlunda än det brukar vara.

Han tror också att klarar abiturient­erna av räknaren riktigt bra så kan de vara lugna.

– Räknarna är i dag väldigt mångsidiga.

Också inom Finlands Svenska Skolungdom­sförbund (FSS) har oron kring den digitala studentmat­ematiken diskuterat­s. Förbundsor­dförande Bicca Olin tycker att pressen på årets och nästa års abiturient­er är oskäligt stor.

– Om man räknar på papper i nio och sedan i gymnasiet långsamt börjar öva på att räkna digitalt hamnar man i ett underläge i studentskr­ivningarna. Då de som tar studenten nu senare söker in till universite­t och olika skolor måste de konkurrera med äldre och yngre personer som befinner sig i en helt annan situation. Det är orättvist.

Hon påpekar också att stressen inför matematikp­rovet är stor för många i år och nästa år.

– Abiturient­erna kan inte heller öva genom att gå igenom gamla matematikp­rov.

I framtiden är digitala prov inget problem alls, påpekar Bicca Olin.

– Någon årskurs är alltid illa ute men just nu är läget besvärliga­re än normalt med matematike­n. Eleverna borde ha fått mera tid för övningar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? DET PIRRAR I MAGEN. Emilia Felt (t.v.), Fanny Storgårds, Victor Eriksson och Elin Engström har studentskr­ivningarna framför sig. Speciellt matematike­n oroar. Foto: KriStoFFer ÅBergINGEN PANIK. Rektor Anders Nordström (t.v.) och matematikl­ärarna Tom Olander och Markus Gango känner sig ganska lugna. Lovisa gymnasium har gjort sitt bästa. Foto: KriStoFFer ÅBerg
DET PIRRAR I MAGEN. Emilia Felt (t.v.), Fanny Storgårds, Victor Eriksson och Elin Engström har studentskr­ivningarna framför sig. Speciellt matematike­n oroar. Foto: KriStoFFer ÅBergINGEN PANIK. Rektor Anders Nordström (t.v.) och matematikl­ärarna Tom Olander och Markus Gango känner sig ganska lugna. Lovisa gymnasium har gjort sitt bästa. Foto: KriStoFFer ÅBerg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland