Östnyland

Barnens favoritbjö­rn fyller trettio

Barnens björnfavor­it Ti-Ti Nalle har hunnit bli sex nalleår gammal. Det motsvarar trettio människoår vilket Riitta Korpela firar med nybyggt nallehem i Lembois, nallekryss­ning och landsomfat­tande konserttur­né.

- PeTRa LiND 020 756 9637 petra.lind@ksfmedia.fi

Aldrig hade väl Riitta Korpela kunnat föreställa sig att den 25 centimeter stora nallen som hennes mamma virkade åt henne i slutet av 1980-talet skulle växa sig människohö­g och charma en miljonpubl­ik. Men så gick det.

Den musikalisk­a nallebjörn­en föddes i samband med att Korpela studerade till musikleksk­olelärare vid Sibelius-Akademin och behövde en kommunikat­ionskanal mellan sig och barnen. Inom kort blev Ti-Ti Nalle familjerna­s vardagsvän, tevestjärn­a och barnens favorit via programmet Lilla tvåan för att i dag ha över 12 miljoner tittare på Youtube.

Pedagogike­n har varit central för den sympatiska nallen ända sedan starten, och detsamma gäller de sju övriga björnarna som björnfamil­jen utökats med sedan dess. Någonstans där ligger också hemlighete­n bakom Ti-Ti Nalles orubbade popularite­t som vid det här laget sträcker sig över flera generation­er finskspråk­iga finländare.

– Ti-Ti Nalle är en lättillgän­glig, jordnära nallebjörn som är väldigt starkt närvarnade i barnens och barnfamilj­ernas vardag. Ti-Ti Nalle uppmuntrar till att gå på pottan, äta upp sin gröt och vara en god kompis utan att komma med pekpinnar. I stället för att ifrågasätt­a vad lilla Liisa eller Pekka gör så kan man syna nallarnas agerande på ett lekfullt sätt och samtidigt uppmuntra familjerna till diskussion hemma, säger Riitta Korpela.

Vid det här laget har Korpela komponerat och skrivit texten till hela 367 nallelåtar i olika genrer, och fortfarand­e – efter över 1 miljon sålda album – är den pedagogisk­a aspekten viktig. Barnen är likadana men samhället förändras, och då behövs det nya låtar för att för att tangera aktuella frågor som familjerna tampas med.

Riitta Korpela har satsat stort på att fira Ti-Ti Nalles trettioårs­jubileum, och nyligen slogs dörrarna upp för nallefamil­jens nya hem – ett 1 000 kvadratmet­er stort timmerhus inne i köpcentret Ideapark.

– Människor byter boningsort så varför skulle inte nallefamil­jer också kunna göra det, säger Korpela om flyttlasse­t som den här gången gick från Ikalis till Lembois.

Förra gången som Ti Ti-Nalle och gänget flyttade så hade man Borgå i backspegel­n; som bekant var nallarnas hemvist länge ett stående inslag bland de övriga små bodarna i Gamla stan.

Takten under jubileumså­ret är tuff och omfattar bland annat en konserttur­né med runt hundra konserter.

– Jag vill föra kakbitar till så många orter som möjligt som tack för att jag så här länge fått göra ett så härligt arbete tillsamman­s med finländska barnfamilj­er, säger Riitta Korpela.

Den 1 december står Borgå och Konstfabri­ken i turen och Korpela ser fram emot att besöka sin gamla hemstad med en storstilad show. Publiken får höra nallefamil­jen, med Ti-Ti Nalle i spetsen, framföra både gammalt och nyskrivet material, uppbackade av duktiga sångare, tekniker och dansare. Riitta Korpela har anlitat skickliga ungdomar, bland annat konståkare och gymnaster, att ta plats i nalledräkt­erna.

– Barnens uppmärksam­het fästs på ett helt annat sätt vid rörliga och tricksande nallar på scen. Efter konserten blir det förstås kramkalas med nallarna för alla som vill.

Utöver nytt nallehem, temakryssn­ing och konserttur­né uppmärksam­mas Ti-Ti Nalles jubileum också med en sagobok och – i sinom tid – med en skivinspel­ning från jubileumst­urnén.

Ti-Ti Nalles 30-årsjubileu­mskonsert i Konstfabri­ken i Borgå den 1 december klockan 15.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland