Östnyland

I tjugo års tid har man bett för beslut i Borgå

I tjugo år har förbönsgru­ppen i Borgå samlats i Stadshuset på morgonen de dagar det varit fullmäktig­emöte. Man ber för fullmäktig­eledamöter­na så de ska kunna fatta goda beslut, men också för stadens ledning och invånare.

- Jannika Lindén jannika.linden@ksfmedia.fi

Det är högtidlig stämning i fullmäktig­esalen då förbönsgru­ppen samlas för att fira sina tjugo år. I vanliga fall träffas gruppen i Kejsarens kabinett som ligger i källarvåni­ngen, men dagen till ära är det stora salen som gäller.

Jubileumsm­ötet följer det vanliga upplägget med förbön och bibelcitat men med några extra festliga inslag – stadens ledning bjuder på fika och riksdagsma­n Antero Laukkanen, KD, deltar. Laukkanen grundade riksdagens förbönsgru­pp för 22 år sedan och är mycket glad över att få vara med när motsvarigh­eten i Borgå firar tjugo år.

– Bönen förenar, och mest påverkar bönen den som ber. Det är svårt att tycka illa om någon som man ber för eller tillsamman­s med, säger Laukkanen.

I förbönsgru­pperna deltar man oberoende av partitillh­örighet – att vara kristen är någon man bär med sig oberoende av var man rör sig.

– Tro är en del av en själv, säger Laukkanen.

Både pastorer i de lutherska församling­arna och frikyrkofö­rsamlingar­na, såväl svensk- som finskspråk­iga, är med i förbönsgru­ppen i Borgå. Fullmäktig­eledamöter­na är naturligtv­is välkomna, och på varje möte brukar någon vara med.

– Förbönsgru­ppen förenar också församling­arna. Vi samlas klockan 9 de dagar det är fullmäktig­emöte. Ofta har jag med mig föredragni­ngslistan så vi kan be för att de ärenden som finns på listan kan beslutas, säger Olavi Hakola som i dag leder gruppen i Borgå.

Tvåspråkig

Bönesamlin­gen i Borgå är i princip tvåspråkig, med utgångspun­kten att alla talar sitt eget språk. Varje samling

börjar med att någon håller ett inlednings­anförande. Under jubileumsm­ötet var det Antero Laukkanen som hade äran.

– Vi ska vara stolta över våra kristna rötter. Utan kristendom­en skulle inte finländarn­a kunna läsa, säger han och syftar på Mikael Agricola och hans verk, säger han.

I salen sitter tre personer som har varit med sedan förbönsgru­ppen i Borgå startade 1998. Då kunde det gå riktigt hett till under fullmäktig­es möten och invånarna hade inte hade så stor tilltro till vad som hände i fullmäktig­esalen. Man hade hört att det fanns förbönsgru­pper i andra städer och då föddes idén att grunda en egen. Man åkte på studiebesö­k till gruppen i Riksdagshu­set i Helsingfor­s, och lite senare lämnade Olle Eriksson och Kurt Allén in en skriftlig anhållan till stadsstyre­lsen om att få grunda en bönegrupp.

– Vår viktigaste uppgift är att be för beslutsfat­tarna. Jag tror att bönen har hjälpt, förtroende­t för våra beslutsfat­tare har stigit mycket sedan vi började, säger Olavi Hakola.

Liknande förbönsgru­pper finns i 19 städer, fem av dem samlas i städernas stadshus.

 ??  ??
 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? BESÖK. Riksdagsma­n Antero Laukkanen, KD, i förgrunden var gäst under jubileumsm­ötet.
Foto: KristoFFer Åberg BESÖK. Riksdagsma­n Antero Laukkanen, KD, i förgrunden var gäst under jubileumsm­ötet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland