Östnyland

Diakonin lyfter upp barnfamilj­ers behov

Barnfamilj­er med dålig ekonomi behöver stöd. Diakoniarb­etet vid domkyrkofö­rsamlingen vill hjälpa barn från fattiga familjer med läromedel och med att kunna ha en egen hobby. Familjerna kommer ofta i kläm, i synnerhet gäller det ensamföräl­drar med låg lön.

- Stina JäderHolm 020 7569626, stina.jaderholm@ksfmedia.fi

– Vi har i alla år sett hur våra kundfamilj­er har svårt att betala för barnens hobby, för böcker i gymnasiet och arbetskläd­er i Inveon och vi har hjälpt till så mycket vi har kunnat, säger ledande diakoniarb­etare Åsa Eriksson vid domkyrkofö­rsamlingen i Borgå.

– I år är det ändå första gången vi offentligt går ut med informatio­nen att vi kan hjälpa i just de här fallen.

Diakoniarb­etarna berättade om sina möjlighete­r att hjälpa familjer med barn och ungdomar i Domkyrkan på insidan, ett instick i Kyrkpresse­n i september.

– Vi fick genast respons, säger Eriksson.

Viktigt med hobby

Diakoniarb­etarna kommer i kontakt med många åldersgrup­per, och ser att just barnfamilj­er med dålig ekonomi är i en speciellt utsatt situation i dag.

– Vardagen i många barnfamilj­er är tung och slitsam, säger Eriksson. I synnerhet i barnfamilj­er med bara en förälder, som har en låg lön.

– Vi vill lyfta upp den här gruppens behov. Vi vet hur dyrt det blir med växande barn och allt dyrare matkostnad­er. Familjerna kommer i kläm.

– Lönen räcker inte till allt som barnen skulle behöva.

Många hobbyer kostar och där går diakonin in och stöder vid behov.

– Det är viktigt att barn och unga har en hobby, säger Eriksson. Speciellt om stämningen hemma är tryckt och orolig är det en lättnad för barnet att ha en hobby som erbjuder en fristad, och något helt eget att koncentrer­a sig på. Barn i familjer med ekonomiska problem får ofta ta ett alltför stort ansvar, de behöver få komma bort för en stund.

Ger utdelning

Ekonomisk utsatthet går ofta i arv.

– Därför är det så viktigt att kunna stöda de ungas utbildning, säger Eriksson. Utbildning är det bästa sättet att förhindra utslagning.

– Vi vet att satsningar på barn och unga ger utdelning senare i livet. Det är viktigt att de unga mår bra och inte känner sig som en belastning.

Eriksson poängterar att församling­en inte har stora resurser, och därför har man tidigare hjälpt barnfamilj­er mer i det tysta.

– Att vi nu går ut och lyfter fram de fattiga familjerna och vill vara mer lyhörda för deras behov bety- der inte att det går ut över de andra grupperna som vi ömmar för, till exempel de fattiga pensionäre­rna, säger Eriksson.

Helsingfor­s betalar

Dyra skolmateri­al i gymnasier och vid yrkesutbil­dning kan leda till att en del unga inte kan utbilda sig vidare efter grundskola­n.

Därför har man på riksnivå, det vill säga inom Kultur- och undervisni­ngsministe­riet inlett en utredning om gratis skolmateri­al också för andra stadiets studier.

Helsingfor­sfullmäkti­ge väntade inte på beslut på riksplan utan röstade för en vecka sedan för gratis skolmateri­al också på andra stadiet för alla Helsingfor­sunga. Enligt beslutet ska man redan hösten 2019 vidta de första åtgärderna som leder fram till gratis läroböcker, andra läromedel och arbetsreds­kap och -material på andra stadiet.

Vardagen i många barnfamilj­er är tung och slitsam.

Åsa Eriksson Ledande diakoniarb­etare vid domkyrkofö­rsamlingen i Borgå.

 ?? Foto: arkiv kristoFFer ÅBerg ?? VIKTIGA REDSKAP. En laptop och skolböcker är nödvändiga för dem som går i gymnasium.
Foto: arkiv kristoFFer ÅBerg VIKTIGA REDSKAP. En laptop och skolböcker är nödvändiga för dem som går i gymnasium.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland