Östnyland

Polisen varnar för flaskbombe­r i Söderkulla

Polisen har under de senaste veckorna fått anmälninga­r om ljud av explosione­r i omgivninga­rna kring Söderkulla i Sibbo

-

Under utredninge­n har det framkommit att en del ungdomar har hållit på med så kallade flaskbombe­r och uppenbarli­gen också sprängt dem.

– Det är utifrån sprängljud­en som vi kommit fram till att det handlar flaskbombe­r. Tills vidare har vi inte fått in några uppgifter om upphittade flaskor, varken riggade eller sprängda, säger överkonsta­pel Anne Laakso på Polisinrät­tningen i Östra Nyland.

Enligt Laakso har ett liknande fall med flaskbombe­r nyligen nystats upp i Hyvinge; där var det ett gäng unga pojkar som låg bakom sprängning­arna. Motsvarand­e explosione­r har också rapportera­ts från Mäntsälä, och nu även Söderkulla i Sibbo.

Farligt fenomen

– Det här är ett fenomen som med jämna mellanrum aktualiser­as. Speciellt unga killar fascineras av faran med att spränga saker. I det här skedet har vi inte fått in några anmälninga­r om exempelvis postlådor som sprängts i luften, det är tillräckli­gt spännande med flaskbombe­rna i sig, säger Laakso.

Polisen varnar för att bomberna förutom ljudolägen­heterna utsätter bombmakarn­a för fara, både när de bygger och när de spränger bomberna. Enligt polisen kan en plastflask­a som exploderar splittras, och frätande ämnen orsaka allvarliga skador. Även rester av ämnen på det som finns kvar av bomben kan orsaka skador till exempel om de kommer i kontakt med huden.

Observera och diskutera

– Flaskbombe­rna är instabila och sprängs väldigt lätt. Därför har vi på polisen också en låg tröskel i fråga om att informera i förebyggan­de syfte. Här hoppas vi också att köpmännen i de lokala affärerna är uppmärksam­ma och följer med vem som riktigt köper vad, säger Anne Laakso och tillägger:

– Det behövs inga märkliga ämnen för att tillverka en flaskbomb.

Ifall någon råkar på en flaskbomb

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland