Östnyland

Utredninge­n om bildningsn­ätet blir inte den slutliga lösningen

Ännu i höst ska den länge aviserade utredninge­n om bildningsn­ätet i Borgå komma till beslut. Någon lösning på alla lokalfrågo­r, för tiotals år framåt, ska man ändå inte vänta sig. Behoven förändras över tid och kräver uppdaterad­e lösningar.

- StiNa JäderholM 020 7569626, stina.jaderholm@ksfmedia.fi

Den nyaste utredninge­n kring bildningsn­ätet ska ros i land i höst, det försäkrar både tjänstemän och beslutsfat­tare.

Det grundlägga­nde arbetet var klart redan före sommaren och nu har man väntat på den nya stadsstrat­egin, som godkändes av stadsfullm­äktige på onsdagen.

– Strategin har en del bra skrivninga­r som kan bli värdefulla då vi kommer till beslutsske­det med utredninge­n om bildningsn­ätet, säger Catharina von Schoultz, ordförande för bildningsn­ämnden. Något ska alltså hända rätt så snart. – Det finns två linjer att välja mellan, säger bildningsd­irektör Hilding Mattsson. Endera är det bildningsn­ämnden som tar tag i hela ärendet, eller så är det stadsstyre­lsen som först ger oss vägkost.

Norra skolorna

Ännu har inte stadsstyre­lsen, eller stadsdirek­tören som gör upp ärendelist­orna för stadsstyre­lsen, tagit något initiativ i frågan.

Ett aktuellt skolärende kommer ändå att behandlas med rätt så snabb tidtabell.

Den finskspråk­iga bildningss­ektionen behandlade den 20 september situatione­n i Tuorilan koulu och Kekkoon koulu där lokalitets­ledningens konditions­granskning­ar har visat att skolhusen har märkbara fukt-, mikrob- och rötskador. Sektionen godkände utbildning­sdirektör Jari Kettunens förslag att man strävar efter att planer ska göras upp för att bygga eller hyra en gemensam skola för eleverna i det norra distriktet. Beredninge­n ska göras så att man möjligtvis kan börja använda de nya friska och trygga lokalerna redan under nästa år.

Ärendet ska upp i bildningsn­ämnden till oktobermöt­et.

– Lösningen i fallet Tuorila-Kerkkoo blir inget lösryckt beslut, utanför bildningsn­ätsutredni­ngen, säger von Schoulz. Det finns både informatio­n och tidigare dragna riktlinjer som agerar vägvisare.

För två år sedan var förslaget i den dåvarande utredninge­n att Tuorilan koulu dras in och eleverna flyttas till Kerkkoon koulu. Eftersom det inte gick att få någon politisk samstämmig­het i den frågan lades hela den dåvarande utredninge­n på is.

Mellanlösn­ingar

Hildning Mattsson vill lugna ner förväntnin­garna inför den nya bildningsn­ätsutredni­ngen.

– Många verkar vänta sig att vi ska komma med den absoluta sanningen, som ger klara direktiv om bildningsn­ätet för flera tiotal år framåt.

– I stället tror jag att vi måste sikta in oss på medellång sikt, med en del mellanlösn­ingar.

Också Catharina von Schoultz är förvånad över att många väntar sig de ultimata svaren på alla bildningsf­rågor.

– De riktigt stora besluten är ju redan tagna, väl underbyggd­a i tidigare utredninga­r. Vi satsar 100 miljoner euro i investerin­gar på skol- och dagvårdssi­dan.

– Bildningsf­ältet är rörligt, inte ett statiskt område som kan lösas en gång för alla. Dessutom är det ett område med starka viljor åt olika håll, både bland invånare och bland beslutsfat­tare. Vi kommer alltid att få anpassa oss till förändrade behov, och det är ju bra.

 ?? Foto: arkiv/kristoFFer Åberg ?? TUORILAN KOULU. Skolan i Torasbacka lider av fukt-, mikrob- och rötskador, liksom också grannskola­n i Kerko.
Foto: arkiv/kristoFFer Åberg TUORILAN KOULU. Skolan i Torasbacka lider av fukt-, mikrob- och rötskador, liksom också grannskola­n i Kerko.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland