Östnyland

Övertidsfö­rbudet syns i servicesto­ppet

Många av de olika processenh­eterna på Nestes område i Sköldvik i Borgå får sin årsservice under de närmaste veckorna.

- STINA JädeRhOLm

Neste varnar för större fackla tillsamman­s med ljud- och luktproble­m för näromgivni­ngen. Flera olika processenh­eter på industriom­rådet kommer att servas från början av oktober till slutet av november.

Enheterna körs ner för service och efter avslutad service körs de upp igen, vilket oftast leder till buller och luktproble­m av olika slag.

Det som gör den här serviceper­ioden speciell är det övertidsfö­rbud som Industrifa­cket utfärdade att gälla från den 17 september. Förbudet är fortfarand­e i kraft. Däremot kommer inte Sköldvikin­dustrin att beröras av Industrifa­ckets strejk den 3 oktober.

Industrifa­cket, liksom många andra förbund, protestera­r mot regeringen­s planer på att försvaga anställnin­gsskyddet.

Kan skjutas fram

Produktion­sdirektör Marko Pekkola vid Nestes Oil uppger att övertidför­budet kan leda till att en del av de nu aktuella serviceper­ioderna drar längre ut på tiden än man ursprungli­gen räknade med.

– Vid behov är vi beredda att skjuta fram en del av servicearb­etena till en senare period, om det bara är möjligt.

– Det viktigaste skulle nu vara att nå en överenskom­melse mellan parterna så att övertidsfö­rbudet kan avblåsas.

En del av dem som jobbar med servicearb­etena kommer utifrån, och berörs kanske inte av övertidsfö­rbudet. Pekkola vill inte närmare uppge hur stor del av servicesty­rkan som består av Nestes egen personal, och hur stor del som kommer utifrån.

– Det brukar vi inte göra i sådana här fall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland