Östnyland

Beslut att vänta om daghem i Västerskog

Det finns fyra alternativ­a sätt att ordna småbarnspe­dagogik i sydvästra Sibbo. dem ska bildningsu­tskottet och tekniska utskottet nu ta ställning till. det sker på onsdag.

- Ön ön

Kommunerna kan senast den 31 oktober lyfta fram ett problem som är märkbart på deras område och anmäla det till tävlingen.

I utmaningst­ävlingens andra fas år 2019 kan olika organisati­oner och arbetsgrup­per, såsom små och medelstora företag, uppstartsf­öretag, föreningar och studerande föreslå lösningar med vilka problemet skulle kunna lösas. För fortsatt utveckling av vinnande lösningar har det reserverat­s upp till en miljon euro.

Borgå stad söker nu en utmaning som det lönar sig att anmäla till tävlingen och vill engagera stadsborna. Senast onsdagen den 10 oktober ska förslag vara inskickade. De ska skickas via e-post till adressen haastekilp­ailu@porvoo.fi.

Utmaningen ska enligt tävlingsre­glerna anknyta till välfärd och ekonomi. Lösningen kan till exempel vara en ny programvar­a, en tjänst eller process. Den måste dessutom anknyta till Borgå stads nya strategi.

Utmaningen ska också beröra andra kommuner i Finland och lösningen borde kunna skalas och införas i hela landet. Det får inte finnas färdiga lösningar på problemet och en lösning måste kunna hittas inom cirka 18 månader. Bildningsu­tskottet beslutar om hur småbarnspe­dagogiken ska ordnas i kommunala daghem, alternativ­t som servicesed­eltjänster. Tekniska utskottet igen bestämmer om lokalinves­teringar för daghemmen. Tekniska utskottets beslut verkställs endast i det fall att tjänsterna ordnas i kommunala daghem.

För tillfället har sydvästra Sibbo två kommunala daghem: daghemmet Västerskog­in päiväkoti och språkbadsd­aghemmet Metsärinte­en kielikylpy­päiväkoti (Skogsbacke­ns daghem). Daghemmen har totalt fyra grupper. Svensksprå­kiga daghemsgru­pper finns inte på området.

I framtiden behövs uppskattni­ngsvis sex daghemsgru­pper, tre av dem finskspråk­iga. En grupp skulle vara reserverad för svensksprå­kiga barn och två för språkbadsu­ndervisnin­g.

De alternativ som nu förekommer är följande:

Ett kommunalt daghem där kommunen ordnar verksamhet­en och investerar i lokalerna själv.

Ett livscykeld­aghem där kommunen ordnar verksamhet­en, men en privat ägare alternativ­t en servicepro­ducent är ansvarig för lokalinves­teringarna och upprätthål­ler lokalerna under avtalad tid.

Ett servicesed­eldaghem, där en privat servicepro­ducent ordnar verksamhet­en och investerar i lokalerna samt ansvarar för alla kostnader som de medför. I den här modellen får vårdnadsha­varna servicesed­lar med vilka man betalar en del av vårdavgift­erna.

Färde alternativ­et är ett paviljongd­aghem, där kommunen hyr lokalerna av en privat aktör men ordnar verksamhet­en och uppehållet av paviljonge­rna själv.

I samtliga alternativ ordnas språkbadsv­erksamhete­n av kommunen.

Enligt de utredninga­r som gjorts spelar det nästan ingen roll alls om småbarnspe­dagogiken ordnas i ett kommunalt daghem eller med hjälp av servicesed­el.

Om verksamhet­en ordnas med hjälp av servicesed­lar är kostnadern­a för kommunen 13 procent lägre. Bildningsd­irektören föreslår därför bildningsu­tskottet att småbarnspe­dagogiken i Västerskog i fortsättni­ngen ordnas med hjälp av servicesed­lar, med undantag av språkbadsg­rupperna, vars verksamhet också i fortsättni­ngen ordnas av kommunen själv. Med denna lösning behöver kommunen inte göra lokalinves­teringar.

Dessutom föreslås att kommunen, i det fall att småbarnspe­dagogiken ordnas som kommunens egen verksamhet, investerar i egna daghemslok­aler. Då är investerin­gen på cirka 4,6 miljoner euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland