Östnyland

Lågutbilda­de ungdomar har det allt svårare

En omvälvande samhällsfö­rändring ligger i bakgrunden till Jaakko Westerlund­s fullmäktig­emotion kring ungdomsver­kstäder.

- Max Nyberg max.nyberg@ksfmedia.fi

De grönas Jaakko Westerlund kopplar dagens samhällskl­imat till historiska omvälvning­ar i den fullmäktig­emotion som han lämnade in på onsdagen.

Förslaget är att reda ut möjlighete­rna att koppla ungdomsver­kstäderna till Careeria och andra stadiets utbildning för att så få unga som möjligt ska falla ut.

Ingenstans att flytta

Westerlund jämför med urbaniseri­ngen på 1960- och 1970-talen när han beskriver dagens läge – en tid som i praktiken är en fortsättni­ng på 1990-talets lågkonjunk­tur. Arbetsmark­naden erbjuder allt färre jobb som inte kräver yrkesutbil­dning, men i dag går det inte att flytta till någon annan stad för att slippa problemet; läget är likadant överallt. Den som saknar åtminstone utbildning på andra stadiet har det svårt och riskerar falla ut.

Förslaget är därför att ungdomsver­kstäderna i Borgå skulle bli en del av yrkesutbil­dningen, i första hand Careeria, något som skulle tillåta skräddarsy­dd vägledning mot arbetslive­t redan i ungdomsver­kstaden. Tanken är att det skulle underlätta möjlighete­rna till läroavtal och att få ett avgångsbet­yg under verkstadst­iden.

Westerlund hänvisar till att ungdomsarb­etslöshete­n i Borgå har sjunkit i takt med att ekonomin blivit bättre, men att ungdomar som bara gått ut grundskola­n inte blir färre – något som innebär en risk att hamna utanför.

ROBOT.

Han säger att tanken dök upp på jobbet på Nylands TE-byrå där han kommit i kontakt med motsvarand­e modeller bland annat i Hyvinge och Helsingfor­s.

– Via jobbet följer jag med ungdomstjä­nsterna i regionen. I Hyvinge har man ett bra system där man kan planera ungdomsver­kstadsperi­oden och skräddarsy lösningar. Det slog mig att varför inte här?

Uppmärksam­mas inte

Den pågående omvälvning­en är också intressant eftersom den inte uppmärksam­mats, åtminstone inte på samma sätt som till exempel urbaniseri­ngen som förekommer i kulturen, som i romaner och filmer, och är ett allmänt känt fenomen.

– Medierna och kulturen har inte på samma sätt noterat hur jobb för lågutbilda­de försvinner, och fenomenet förekommer därför inte särskilt ofta i den offentliga diskussion­en. Det finns forskning, men utanför de kretsarna är saken inte på agendan.

Det finns en rad faktorer som förklarar förändring­en, varav en är automatise­ring och robotiseri­ng.

– Den är säkert en förklarand­e faktor. Det krävs mer och mer specialise­rad kunskap nu för tiden, och där räcker inte enbart grundutbil­dning.

 ??  ??
 ?? Arkiv/MAx Nyberg
Foto: ?? Automatise­ringen har lett till att det finns allt färre jobb för lågutbilda­de. Just den här roboten samarbetar med en människa i Borgå.
Arkiv/MAx Nyberg Foto: Automatise­ringen har lett till att det finns allt färre jobb för lågutbilda­de. Just den här roboten samarbetar med en människa i Borgå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland