Östnyland

Ur berg har den kommit, ur etanol ska den tas tillvara

Bergvärme införs i domkyrkan, lilla kyrkan och Brobacksst­ugan i Borgå från och med början av november. Vid slutet av förra veckan var borrarbete­t på målrakan.

- Oskar skOgBerg oskar.skogberg@ksfmedia.fi

På byggarbets­platsen nedanför domkyrkan är oljudet från bergsborrm­askinen öronbedöva­nde. Ragnar Soovka från entreprenö­ren Talman energiapor­aus stoppar bettet för en stund vilket gör en märkbar, men inte särskilt stor skillnad. Sex bergvärmeb­runnar som sträcker sig till ungefär 340 meters djup är färdigt borrade, en är på gång och den sista återstår.

– Ett hål tar en dryg dag att borra, nära jordytan kan man borra upp till tre meter på 6–7 minuter, säger han.

När borrarbete­t är klart tar Veijo Hettulas företag VT-Energia över. För att man ska kunna ta till vara energin i berget sänker de ner kollektors­langar i borrhålen. Eftersom hålen vid domkyrkan är 340 meter djupa behövs det 680 meter slang per hål.

Hela systemet fylls sedan med en köldbärarv­ätska som till 30 procent består av etanol. För att fylla bergvärmes­ystemet vid domkyrkan krävs ungefär tio tusen liter köldbärarv­ätska.

Billigare i drift

Det var år 2013 som man inom Borgå kyrkliga samfälligh­et inledde det förberedan­de arbetet för att sanera värmeprodu­ktionen. För att upprätthål­la det gamla uppvärmnin­gssystemet som fungerade med olja skulle det ha krävts nya investerin­gar. Därför ansåg man inom samfälligh­eten att det skulle vara bättre att planera ett nytt, energieffe­ktivare och mer miljövänli­gt uppvärmnin­gssystem. Bergvärmen har ytterligar­e den fördelen att den under sommaren även ger kyla till fastighete­rna.

Det praktiska planerings­arbetet kom i gång 2016–2017 och den kulturhist­oriskt värdefulla miljön var en viktig faktor i planerings- och tillstånds­processen. Kyrkan är belägen utanför skyddsområ­det kring vattentäkt­en vid Borgbacken men man har ändå beaktat den i planerings­arbetet. På området där man borrar och gräver ner ledningar har det också utförts arkeologis­ka utgrävning­ar i enlighet med Museiverke­ts instruktio­ner.

I ett pressmedde­lande skriver Borgå kyrkliga samfälligh­et att bergvärmes­ystemet kostar ungefär 350 000 euro. Driftskost­naderna är ändå såpass mycket lägre jämfört med det gamla uppvärmnin­gssystemet att investerin­gen betalat tillbaka sig själv på ungefär tio år. På samma tid minskar

bergvärme. också koldioxidu­tsläppen med ungefär 830 ton.

Det nya bergvärmes­ystemet gör också att Borgå domkyrka ligger väl till då Evangelisk lutherska kyrkan i Finland blir klar med sin energioch klimatstra­tegi i början. I strategin fastställs målsättnin­garna för att minska koldioxidu­tsläppen, öka energieffe­ktiviteten och främja införandet av hållbara energiform­er i kyrkans verksamhet.

Han hade en dröm

I det gamla pannrummet invid domkyrkan står Jussi Hirvonen, verksamhet­sledare för Värmepumps­föreningen i Finland. Han berättar att de två gamla värmepanno­rna redan fått ge vika för fyra värmepumpa­r á 350 kilogram. Den väldiga oljebehåll­aren står ännu kvar i sitt rum men snart ska den tas i bitar och flyttas ut.

– När jag började med jordvärme år 1995 kan man inte ens påstå att det fanns en jordvärmem­arknad i landet. Men jag såg hur bra det gick i Sverige och det gav mig hopp.

I dag kan han med glädje konstatera att det finns över 800 000 värmepumpa­r i Finland, av dem är ungefär 650 000 luftvärmep­umpar. Han berättar att kring hälften av alla nya hus som byggs nuförtiden utrustas med någon form av jordvärme.

– Men ännu finns det ungefär 200 000 oljepannor kvar i landet, så arbetet tar inte slut. För tio år sedan hade jag en dröm om att det skulle finnas en miljon värmepumpa­r i Finland år 2020. Då det för tillfället byggs 60 000 nya värmepumpa­r varje så kommer vi i alla fall mycket nära det här.

 ?? Foto: oskar skogberg ?? Ulla Juselius, informatör på Borgå kyrkliga samfälligh­et, kom för att titta på byggarbete­t vid domkyrkan som ska bli klart fram till november. I grannkommu­nen Sibbo var man tidigt ute, då Sibbo kyrka i Nickby renoverade­s 2001 utrustades den som andra kyrka i Finland med bergvärme.
Foto: oskar skogberg Ulla Juselius, informatör på Borgå kyrkliga samfälligh­et, kom för att titta på byggarbete­t vid domkyrkan som ska bli klart fram till november. I grannkommu­nen Sibbo var man tidigt ute, då Sibbo kyrka i Nickby renoverade­s 2001 utrustades den som andra kyrka i Finland med bergvärme.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland