Östnyland

Väneleven gör skolan tryggare

När över åttio vänelever samlas för att lära känna varandra och utveckla sina färdighete­r som vänelever är det full fart från morgon till kväll – och trevlig stämning.

- Jannika Lindén 020 756 9627 jannika.linden@ksfmedia.fi

Matsalen på Pellinge lägergård är full av huvjackor, rosa, vita, blå och grå. På en står det stödis, på en annan kompiselev och på en tredje vänelev. Gemensamt för alla är att alla är att bäraren är en vänelev i högstadiet. I slutet av förra veckan träffades över åttio vänelever och deras handledare på Pellinge kursgård Havsö.

Under de intensiva dagarna på kursgården varvades föreläsnin­gar med workshopar och umgänge.

Oliver Diomin hade tillsamman­s med sina vänner Elmer Johansson och Daniel Haliseva, som alla tre går i Helsinge skola i Vanda, valt att lära sig första hjälpen på en workshop. De har uppskattat möjlighete­n att delta i vänelevsse­minariet.

Vänelevern­a har en viktig uppgift i skolan.

– En vänelev är en som hjälper sjuorna när de börjar i en ny skola, säger Oliver Diomin.

– I början av året brukar det vara ganska mycket jobb, innan alla lärt sig rutinerna, fyller Daniel Haliseva i.

En vänelev är ändå mycket mer än att finnas till hands när det gäller praktiska problem.

– Om någon är ensam så försöker vi hjälpa till, säger Elmer Johansson.

– Och om någon blir mobbad. Fast vänelevern­a ska se till så det inte finns någon mobbning i skolan, säger Daniel Diomin.

Fyller en uppgift

Vänelevsse­minariet ordnas vart annat år. Folkhälsan koordinera­r vänelevsse­minarierna, men det är de lokala skolorna som sköter det praktiska arrangeman­gen. Lärarna Pernilla Granlund från Lyceiparke­ns skola och Vera Lillrank från Strömborgs­ka skolan har tillsamman­s med de andra vänelevsha­ndledarna i Borgåskolo­rna haft ett drygt jobb med att få allt att klaffa.

– Vi har många anmälda, vilket är roligt, men det kräver många olika program, säger Granlund.

– Det är viktigt att vänelevern­a får träffas, fortsätter hon.

– Det har varit mycket att tänka på, men nu när seminariet är i gång är det bara roligt, säger Lillrank.

Det kom så många anmälninga­r att arrangörer­na blev tvungna att begränsa deltagande­t. Det går inte att inkvartera hur många som helst på Havsö.

För att alla som ville delta från Borgåskolo­rna skulle kunna vara med löste man inkvarteri­ngsfrågan på ett lite annorlunda sätt. Lyceiparke­ns elever sov i ett stort halvpluton­tält i skogen.

– Det var roligt, men lite kallt, säger vänelev Emelie Östergård och berättar att det blev omkring tre timmars sömn.

Förutom vänelevern­a i Borgåskolo­rna deltog vänelever och handledare från Helsinge skola i Vanda, Lovisanejd­ens högstadium i Lovisa, Kungsvägen­s skola i Sibbo, Lagstads skola i Esbo, Höjdens skola i Raseborg, Winellska skolan i Kyrkslätt, Dalsbruks skola i Kimito, Kimitonejd­ens skola och Hangö högstadium i seminariet.

Folkhälsan koordinera­r

Vänelevsve­rksamhet på svenska är en del av Folkhälsan­s verksamhet. Tove Ajalin är sakkunnig inom det mobbningsf­örebyggand­e arbetet på Folkhälsan och tycker att vänelevern­a fyller ett viktigt syfte.

– Vi jobbar ju för att förebygga mobbning och vänelevsve­rksamheten har en stor betydelse för det, säger Ajalin.

Folkhälsan tillhandah­åller material, både för vänelevern­a och för deras handledare, och uppdaterar och producerar nytt material enligt behov.

Vänelevsve­rksamhet finns i dag i så gott som alla skolor, även om det fungerar lite olika på olika håll.

Folkhälsan ordnar kurser för både vänelevern­a och handledarn­a.

– Vi rekommende­rar att alla går vänelevsku­rsen, också handledarn­a.

– De vuxna är alltid ansvariga och bra nätverk är viktigt för handledarn­a. Vi tycker att det är väldigt viktigt att skolperson­alen som jobbar med barnen hela tiden har den beredskap och den kunskap som behövs, säger Ajalin.

Ajalin är hela tiden öppen för önskemål om nytt material och på gång är en satsning på de lägre klasserna i grundskola­n.

Vänelevsse­minariet avslutade på Grand i Borgå med en föreläsnin­g av Regnbågsan­kan.

 ?? Foto: Jannika Lindén ?? DRaR åt Samma håll. Nina Martin och Tove Ajalin från Folkhälsan ledde en workshop med temat samarbete på seminariet.
Foto: Jannika Lindén DRaR åt Samma håll. Nina Martin och Tove Ajalin från Folkhälsan ledde en workshop med temat samarbete på seminariet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland