Östnyland

Vad gör en vänelev?

Vänelevern­a ordnar evenemang, arbetar för att skolmiljön ska bli mer trevlig och mycket mer.

- JanIna WellIng

En vänelev, vad är det egentligen?

– En person som tar hand om andra och försöker se till att andra har det bra, funderar Ronja Hollmen, vänelev i Lyceiparke­ns skola.

– Någon som sprider glädje, trygghet och hjälper de som blivit utanför, säger Ida Mononen, också hon vänelev i Lyceiparke­ns skola och nickar.

Vänelever finns i många skolor, men vad de kallas kan variera. I vissa skolor är de tutorer och i andra kanske kompiselev­er, men uppgiftern­a de har är liknande oberoende av var de finns. Varför behövs det då vänelever? – För att ingen ska behöva vara ensam och för att förhindra mobbning, säger Ida med ett brett leende.

Hur vänelever väljs varierar mellan de olika skolorna. I Lyceiparke­ns skola är det ett tillval som man väljer i slutet av sjuan, och efter det blir man intervjuad av de dåvarande vänelevern­a.

I stort sätt kan alla åttor och nior som vill bli vänelever bli det, men det finns ett par kriterier som man ska uppfylla. Man ska ha minst vitsordet 8 i uppförande och följa skolans regler.

Vänelevern­a har ju ett ganska stort ansvar. Man ska vara ett exempel för de yngre eleverna och hjälpa till. Så varför vill man bli en vänelev?

– För att det är roligt, konstatera­r Ida och Ronja samtidigt och skrattar.

– Och man får lära känna nya människor, lägger Ronja till.

Förutom ansvaret har ju vänelevern­a möjlighet att påverka och hjälpa. De yngre eleverna har kanske en högre tröskel för att våga fråga lärarna var klassrumme­t finns, och då kan de i stället fråga vänelevern­a.

– Ser vi att någon är utanför kan vi gå och prata med hen och fråga hur det går, säger flickorna.

Så, att vara vänelev är ett ansvar, men också en ära. Vi får ordna roliga saker, träffa underbara människor och framför allt ha roligt tillsamman­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland