Östnyland

Om att vara vänelevsha­ndledare

Vi befinner oss på ett vänelevsse­minarium i Pellinge. Handledarn­a Anne ”Hulda” Vihinen, Sandra Haavisto och Pernilla ”Nilla” Granlund planerar evenemange­t för fullt, med målet att skapa ett trivsamt och smidigt läger.

- AlVa JonaSSon

Vihinen, Haavisto och Granlund är alla lärare i högstadies­kolor i Östnyland, Vihinen och Granlund i Lyceiparke­ns skola och Haavisto i Strömborgs­ka skolan. Alla tre är handledare för deras respektive skolors vänelevstr­upper.

– Vårt jobb är att skapa en verksamhet som ger glädje och nytta, säger Vihinen.

– Vi vill få alla att känna sig välkomna, speciellt de nya sjuorna, säger Haavisto. Varje dag är viktig, inte bara jipporna!

Haavisto anser att de inte är hon själv, utan vänelevern­a som ger liv åt rörelsen. Haavisto och hennes kollegors jobb är att fungera som stöttande handledare.

– Vänelevern­a är en mycket viktig del av verksamhet­en, instämmer Vihinen. Elever lägger märke till saker vi inte gör. Tonåringar lyssnar.

– Ja, många gånger talar elever hellre med en annan ungdom, säger Haavisto.

Alla tre handledare älskar sitt jobb.

– Ungdomarna får mig att orka, de får mig att skratta! tycker Vihinen.

– Det är ljuvligt med ungdomar! säger Haavisto. Ingen dag är lik en annan, det finns alltid nya situatione­r att handskas med!

– Vi får höra om problem med kärleken, med vuxna... säger Granlund.

Alla tre handledare har under åren fått höra om både roliga och mindre roliga situatione­r som kan uppstå i en tonårings liv. Kontakten med ungdomarna gör det till ett ljuvligt arbete, men alla tre är överens om den största nackdelen med att arbeta med vänelevsve­rksamheten.

– Budgeten, säger Granlund. Det är svårt att få stipendier!

– Ja, vi har ingen kassa, vi måste hela tiden ansöka om stipendier, förklarar Haavisto.

Men så länge man har det viktigaste; ett brett tålamod, kan ingenting gå fel.

– Man måste ha ett långt gummiband, så att säga, avslutar Vihinen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland