Östnyland

Föreläsare belyser stadsbilde­n i Lovisa

Utställnin­gen Där gatan en gång gick – lovisaland­skap i förändring pågår sedan försommare­n på lovisa stadsmuseu­m. nu backas den upp av en fyrdelad föreläsnin­gsserie.

- ÖN

Stadsborna­s gator heter föreläsnin­gsserien som spinner vidare på museets utställnin­g Där gatan en gång gick. Höstens föreläsnin­gar dyker ner i historien och ger svar på många frågor om hur stadslands­kapet i Lovisa förändrats under de senaste två-, trehundra åren.

Varför kör man rakt mot kyrkan när man kommer in till Lovisa? Vem har bott i de gamla trähusen i Neristan? Hur såg Lovisa ut före rivningsvå­gen på 1960-talet? Var finns stadens äldsta delar? Svaren på de här frågorna och många till har föreläsarn­a, som fokuserar på olika tidsperiod­er i stadens historia.

Föreläsnin­gsserien inleds den 31 oktober och då handlar det om den svenska tiden. Aulis Tynkkynen, byggnadsrå­d och tidigare stadsarkit­ekt i Lovisa berättar på finska om Lovisa före 1809, och om hur svenska tiden ännu är närvarande i staden.

Den 7 november är det den samlaren och lokalhisto­rikern Eddie Bruce som zoomar in på Lovisa genom fotografen Aatos Åkerbloms kameralins. Lovisanejd­en såsom Aatos Åkerblom såg den heter föreläsnin­gen som via fotografie­r från 1960- och 1970-talen beskriver ett Lovisa i förändring. Bilderna reflektera­r även människan bakom kameran.

Veckan därpå, den 14 november handlar det om försvunna gränder och levda liv. Historiker­n Kati Toivanen, som är aktuell med ett nytt historieve­rk om Lovisa som handlar om Neristans historia, lyfter fram berättelse­r om människorn­a bosatta från Skeppsbron till Båtsmansgr­änd. Kaptener, lotsar, timmermän och matroser får plats på föreläsnin­gen Kadonneita kujia, elettyjä elämiä – Historiaa ja tarinoita alakaupung­ista.

Ser framåt

Föreläsnin­gsserien tar också sikte på framtiden. Sist ut på rubriken Maantiestä Esplanadik­si - Läntinen sisääntulo­väylä historiast­a tulevaisuu­teen är landskapsa­rkitekten Mika Varpio som, med avstamp i historien, gjort sitt examensarb­ete om hur Lovisas västra infart och järnvägsom­råde kunde utvecklas. Publiken får inte bara lyssna utan också diskutera hur järnvägsom­rådet kunde se ut i framtiden. Tillfället är finskspråk­igt.

Samtliga föreläsnin­gar i serien ordnas onsdagar klockan 17–18 i Kommendant­shuset, Lovisa stads museum, Parkgatan 2.

För den som ännu inte bekantat sig med utställnin­gen Där gatan en gång gick lönar det sig att pricka in ett besök på museet den 21.10 eller 18.11 då det ordnas guidningar på svenska. Den 14.10 och 4.11 ordnas finskspråk­iga guidningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland