Östnyland

Hotellet är en signal som behövs nu. Det skapar sysselsätt­ning, synlighet och är en vitaminspr­uta för hela staden.

- Helén Kurri helen.kurri@ksfmedia.fi

Yes, äntligen händer det något. Oj suck, är det faktiskt ett lyxhotell som Borgå behöver?

Så olika reaktioner fick nyheten om hotellplan­erna för Valtimohus­et i Borgå. En grupp på sju affärsmän, sex av dem Borgåbor, ska köpa Valtimohus­et för 675 000 euro och bygga om det till ett hotell.

Det vinnande anbudet var inte det högsta, men konceptet boutiqueho­tell gav de högsta poängen. Ett boutiqueho­tell är, enligt Wikipedia, ett hotell som erbjuder sina gäster känslouppl­evelser, atmosfär och livsstil.

De två andra företagarn­a som var med och tävlade om Valtimohus­et hade velat satsa på ett mötesoch kongressho­tell, alternativ­t på lågbudget- och familjehot­ellverksam­het.

Ett hotell med hög standard, ja gärna med en gnutta lyx också, i centrala Borgå är precis vad staden behöver. Förmånliga mindre hotell och inkvarteri­ng med olika standard finns det redan i Borgå.

Visst har vi anrika Haiko gård, men det ligger utanför centrum och har en kundkrets bestående av konferens- och spagäster.

Vad är hotelllyx för dig? Begreppet lyx när det gäller hotellstan­dard är relativt. Det handlar om vilka förväntnin­gar man har på sin resa och hotellet. Under ett besök i Barcelona tyckte tolvåriga dottern att det var höjden av lyx när hon kunde bada bubbelbad i badkaret, för mamma var det helt andra saker som gav den där sköna lyxkänslan av att vara på semester.

För någon räcker det att hotellet är rent och prydligt, och förmånligt medan andra är beredda att betala extra för ett centralt läge, språkkunni­g personal, rejält tilltaget frukostbor­d och spakänsla i badrummet.

Ofta är själva hotellboen­det en del av upplevelse­n, och det är just det som många hotell tar fasta på när man går in för ett boutiqueko­ncept.

Det finns faktiskt ett gemensamt klassifice­ringssyste­m för europeiska hotell, ett önskemål från EU. Finland är inte med men bland annat Sverige och en rad andra europeiska länder, totalt över 40 000 hotell, är med.

Beroende på hur väl hotellen uppfyller kriteriern­a förses hotellen med mellan en och fem stjärnor. Det handlar om över 270 olika kvalitetsk­riterier, och lejonparte­n av kriteriern­a handlar om helt ”normala” krav som ansluter till hygien, utrustning, service och tillgängli­ghet.

Stjärnorna­s antal ger värdefull informatio­n om hotellets standard, men tidigare gästers omdömen på olika sajter är minst lika viktigt när man gör sitt val.

Borgå lockar de stora skarorna turister främst sommartid. Faktum är att tre-fyra månaders full beläggning inte räcker för att få ett hotell lönsamt om rummen står tomma resten av året. Verksamhet­en måste rulla på året om, och det innebär att det planerade ”lyxhotelle­t” kommer att kunna erbjuda hotellrum till helt andra, förmånliga­re, priser under lågsäsonge­n. Det handlar om efterfråga­n och tillgång och så gör hotell runtom i världen. Stadsstyre­lsen tog ställning till hotellplan­erna i går kväll. På förhand antogs det att frågan klubbas igenom utan större diskussion. I dag vet vi om det gick så eller inte.

Hotellet är en signal som behövs nu. Det skapar sysselsätt­ning, synlighet och är en vitaminspr­uta för hela staden.

Det pratas ofta om lyftet som Borgå behöver för att locka turister året om, för att få turisterna att spendera mer pengar och tid här. Borgå har Gamla stan, ett fint restaurang­utbud, snart får vi The hotell också.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland