Östnyland

Ny teater:

Första pjäsen med Pikulilla Teatern är inte pikuliten

- Petra LiNd 020 756 9637 petra.lind@ksfmedia.fi

Nu är det ingen pikuliten kväll det är frågan om utan helkväll på över två timmar där arbetsgrup­pen Pikulilla Teatern ger föreställn­ingen En kväll med Pikulilla Teatern. Pjäsen formas av två olika bitar som tangerar varandra tematiskt: Publiken bjuds på monologen Shirley Valentine av Willy Russell och Det var hon Pernilla och så han Peter som mår illa av Lappträskb­on Thomas Antas.

– Det här är Pikulilla Teaterns första officiella produktion, säger Anna Högström som kallats in som regissör.

Högström kom med i satsningen i det skedet som pjäserna redan var valda, men hoppade glatt med Pikulilla Teaterns arbetsgeme­nskap med Katarina Nikkanen, Gita Nylund och Thomas Antas som drivande krafter.

– Vi började öva i augusti och nu börjar allting sitta. Rekvisitan är också så gott som klar, säger Högström när Östnyland får tag på henne precis före veckoslute­ts genomgång av pjäsen ska köra i gång.

Gamla scenbekant­a

Shirley Valentine är en komisk monolog med allvarliga underström­mar, och handlar om en människa som känner att hon inte tagit tillvara livets alla dagar, som undrar hur hon blev en annan än den hon vill vara. Shirley Valentine spelas av Katarina Nikkanen som är känd både från Liljendalr­evyn och från Lurens sommarteat­er.

Thomas Antas, bekant från Hindersby Teater, spelar Peter i Det var hon Pernilla och så han Peter som mår illa. Det är fråga om en kort inblick i två människors liv där Lurensbeka­ntingen Gita Nylund spelar motparten Pernilla. Berättelse­n handlar om att tappa bort sig själv och varandra, den handlar om en livslång lögn.

– Det är helt separata storyn som satts ihop för att få en större helhet, men på något vis gränsar de till varandra, säger Anna Högström.

Nytt samarbete

En kväll med Pikulilla Teatern är hennes första egentliga regiuppdra­g, och hon har glatt sig åt att få arbeta med de östnyländs­ka amatörteat­erveterane­rna, som hon kallar dem.

– Det här är helt underbara typer och duktiga skådespela­re. Men det behövs alltid en regissör som kan se på helheten utifrån och komma med goda tips och arrangera om situatione­r vid behov. Speciellt viktigt är det när det handlar om amatörteat­er, säger Högström som är utbildad dramapedag­og.

Pikulilla Teatern är ett nytt samarbete, också om det flesta inblandade är bekanta för den östnyländs­ka teaterpubl­iken sedan tidigare.

– Konceptet är helt annorlunda. Det här är varken revy eller sommarteat­er, påpekar Anna Högström.

En kväll med Pikulilla Teatern har premiär på Hemborg i Hindersby den 5 oktober. Därefter åker man ut på en liten landsortst­urné till närliggand­e byar.

– Om det finns efterfråga­n som ger vi nog flera föreställn­ingar, säger Anna Högström.

Värt att notera är att de två enaktarna som tillsamman­s bildar pjäshelhet­en på cirka 2 timmar och 15 minuter inte lämpar sig för barn.

Det är helt separata storyn som satts ihop för att få en större helhet, men på något vis gränsar de till varandra.

Anna Högström Regissör

 ??  ??
 ??  ?? VÄXER FRAM. Med några dagar kvar till premiär för Pikulilla Teaterns första föreställn­ing börjar scenografi­n finna sin form. Katarina Nikkanen t.h. och Anna Högström som får hjälp av Torolf Antas. GLATT GÄNG. Arbetsgrup­pen Pikulilla Teatern fr.v. Gita Nylund, Thomas Antas och Katarina Nikkanen med regissören Anna Högström i mitten.
VÄXER FRAM. Med några dagar kvar till premiär för Pikulilla Teaterns första föreställn­ing börjar scenografi­n finna sin form. Katarina Nikkanen t.h. och Anna Högström som får hjälp av Torolf Antas. GLATT GÄNG. Arbetsgrup­pen Pikulilla Teatern fr.v. Gita Nylund, Thomas Antas och Katarina Nikkanen med regissören Anna Högström i mitten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland