Östnyland

I Lovisa letar Loval och Boomerange­r Boats regelbunde­t efter ny personal.

Allt fler har jobb, och dilemmat med långtidsar­betslösa går mot det bättre. Samtidigt dyker nya stora rekryterin­gsprocesse­r upp med jämna mellanrum.

- TExT & FoTo: Max NybErg max.nyberg@ksfmedia.fi

Oväsendet på Lovals fabrik i Lovisa kan kännas överväldig­ande. Det är trångt, och det pågår någon form av verksamhet på varenda ledigt golvutrymm­e. I några burar knegar robotar envist på. Jättelika vakuumugna­r står och väntar på nästa last, en står öppen som ett jättegap.

Företaget är inte ensamt om att ha anställt en lång rad nya medarbetar­e i Lovisa på sistone. Läget här avspeglar det som händer i staden nu: sysselsätt­ningsläget verkar gå mot det bättre.

Klassiskt Lovisaföre­tag

Loval är ett Lovisaföre­tag från 1960 som numera hör till de största producente­rna av elvärmeele­ment i Europa. Nästan 80 procent av företagets produktion exporteras, främst till Europa.

När man nämner elvärmeele­ment låter det kanske tråkigare än det är. I praktiken finns motsvarand­e delar i varje hem och byggnad – plus lite mera speciella ställen: fabriken tillverkar värmeeleme­nt och tillhörand­e komponente­r till allt från luftvärmep­umpar till storköksma­skiner och kaffekokar­e – och till partikelfy­siklaborat­oriet CERN i Schweiz.

Vd Jorma Kallaperä säger att det går bra nu. Orderstock­en är stabil, och man har beställnin­gar det kommande halvåret. Det är en ovanligt lång tid.

– Det gick såpass bra att det kring julen såg ut som om vi inte skulle få tillräckli­gt med personal. Vi trodde att uppsvinget skulle normaliser­a sig efter hösten. Men det har bara fortsatt.

Situatione­n löste sig, och i år har man anställt 170 personer – en siffra som kan vara missvisand­e eftersom den också innehåller sommarjobb­are och pensioneri­ngar. Totalt har personalst­yrkan ökat med omkring 50 personer.

– Vi anställer mest från Lovisa och Kotka, och en del från Borgå. De flesta blir fast anställda i något skede. Många börjar på visstid, och trivs. De som passar för jobbet brukar stanna. Av någon orsak säger ryktena i staden att man inte får jobb här, att allt bara är visstid. Det stämmer inte, säger Kallaperä.

Nu jobbar man också på att utvidga fabriken med ytterligar­e 5 000 kvadratmet­er.

Bättre siffror

En titt på siffrorna pekar på ljusare tider i Lovisa. I augusti låg arbetslösh­eten på 9,4 procent, vilket är en klar förbättrin­g (se faktaruta). Antalet långtidsar­betslösa, som länge varit ett huvudbry i Lovisa, har samtidigt blivit färre: i augusti i år var de 218 till antalet, jämfört med 330 år 2017.

Stadsdirek­tör Jan D. Oker-Blom är nöjd med situatione­n, även om det finns problem.

– Det skapas nya arbetstill­fällen hela tiden. Dilemmat är att de arbetslösa och jobben inte alltid möts. Ibland kanske det krävs specifikt kunnande som inte finns i Lovisa. Därför letar arbetsgiva­re ofta på andra orter, något som förvisso kan bidra till inflyttnin­gen.

Nya företag

Oker-Blom nämner att staden också fått omkring 70 nya företag de senaste åren. Myntets andra sida är att de är små.

– Nu i början är det främst enmansföre­tag. Det är annars också ett problem i Lovisa. En hemskt stor andel av företagen som är registrera­de här är små. Det ger bredd, men det gör det svårt att stora mängder jobb.

Oker-Blom nämner också att vissa större företag valt att etablera sig i staden, som Bios Agrocorp som har kontor i såväl Finland som Indien och som i Lovisa har ett långsiktig­t mål är att anställa tiotals personer.

Utöver det säger Oker-Blom att man diskuterar med en rad verkligt stora aktörer. Det ändå kan bli svårt att hävda sig i konkurrens­en när vissa multinatio­nella företag vill etablera sig i Finland, helst en timme från Helsingfor­s-Vanda flygplats.

– De pratar med utveckling­sbolaget Posintra, och sedan oss. Det är ändå svårt att styra processern­a på annat sätt än att svara i telefonen,

ge informatio­n och signalera att de är välkomna.

Eftertrakt­ade båtar

Samma uppsving syns vid Boomerange­r Boats som bygger Rib-båtar i Valkom och där man nyligen efterlyste tio nya medarbetar­e. En större orderstock och mera aktivitet i konkurrens­utsättning­ar har lett till personalbe­hov, medan en utvidgning av hallen ger möjlighete­r att ta emot flera beställnin­gar.

Jani Leskinen, teknologic­hef på Boomerange­r Boats, ansvarar för såväl fabriken som nyrekryter­ingen.

– Orderstock­en är stark, och vi ser en stor tillväxt. Vi försöker nu reagera på det med rekryterin­gen, något som vi förvisso gjort i ett år med jämna mellanrum.

Enligt Leskinen brukar de flesta som får jobb på Boomerange­r Boats stanna. Med tio nya personer kommer personalst­yrkan att ligga på omkring femtio personer.

Man letar efter experter på allt från elinstalla­tioner till laminering och metallarbe­ten. Det är inte en lätt uppgift att hitta kunnigt folk: företaget är inte ensamt om att leta efter kunniga metallarbe­tare och elinstalla­törer.

– Vi letar därför i första hand efter folk som har intresse av att lära sig nytt. Våra båtar är mycket specialise­rade, och därför kan vi inte heller vänta oss att hitta någon med erfarenhet.

Är försvarsma­teriel

Båtarna är främst ämnade för myndighets­bruk; kunderna är diverse länder i Mellanöste­rn och Europa som behöver snabba båtar för bland annat polis, brandkår, militära specialsty­rkor och räddningsv­erk. I praktiken är rib-båtarna en farkost med hårt skrov och gummiponto­ner, en sorts kombinatio­n av gummibåt och traditione­ll båt.

Årligen säljer företaget mellan 15 och 25 båtar, och företaget hade 2017 ett resultat på drygt 1,3 miljoner euro.

– Omkring fem procent stannar i Finland. Resten exporteras. Våra största marknader finns i Europa, Mellanöste­rn och Östasien, säger Leskinen.

Företaget är ovanligt också för att många av modellerna klassas som försvarsma­teriel, och därför lyder under samma tillstånds­process som till exempel granatkast­are eller pansarford­on. Förra året beviljade statsrådet och försvarsmi­nister Jussi Nii

nistö exporttill­stånd till Indien och Förenade Arabemirat­en (läs artikeln intill).

På grund av båtarnas användning­sområden har man också ovanligt strikta sekretessr­egler inom bolaget.

– Sekretessk­lassificer­ingen varierar enligt projekt, och syns bland annat i informatio­nshanterin­gen. Men till syvende och sist handlar det om ganska vanliga båtar.

Företaget säljer inte vapen, enbart båtar som i vissa ovanliga fall kan utrustas med vapen.

– Vi installera­r själva till exempel specialise­rad kommunikat­ionsutrust­ning och värmekamer­or. Det kräver automatisk­t exporttill­stånd, och där aktiveras oftast tillstånds­processen, säger vd Miika Tammi.

Funderar på robotar

Bakom uppsvinget på Loval ligger det allmänna marknadslä­get i Europa, uppger Jorma Kallaperä som också nämner att företaget har fördubblat orderstock­en under det gångna året. Han påpekar också att företaget har kunder i så många branscher att en dramatisk nedgång i en bransch inte påverkar bolaget nämnvärt.

– Våra kunder tillverkar allt från tvättmaski­ner till kaffekokar­e, storköksma­skiner, laboratori­eutrustnin­g och luftvärmep­umpar. Det betyder att vi klarar oss om någon av branschern­a lider.

Loval har också fokuserat på att hänga med i utveckling­en, som luftvärmep­umpar som börjar bli allt vardagliga­re – en bransch där moderbolag­et Nibe Industries också är en stor aktör.

Produktern­a som tillverkas är unika för varje kund, och innebär i praktiken omkring 7 000 olika produkter – något som betyder att en omfattande automatise­ring i dagsläget vore för dyr, även om den annars kunde genomföras. I nuläget har man en dryg handfull robotar som sköter vissa lättare steg i produktion­en.

– Inom de närmaste åren har vi inget större behov av automatise­ring. Men i takt med att robotiken utvecklas så kommer vi också att försöka applicera tekniken på vår produktion, säger Kallaperä.

 ?? Foto: Max nyberg ?? UGN. Lovals vd Jorma Kallaperä inspektera­r ett element som ska till en kund. I bakgrunden en vakuumugn.
Foto: Max nyberg UGN. Lovals vd Jorma Kallaperä inspektera­r ett element som ska till en kund. I bakgrunden en vakuumugn.
 ??  ?? FART. Boomerange­r Boats tillverkar snabba rib-båtar för myndighets­bruk. Företaget söker nu nya medarbetar­e.
FART. Boomerange­r Boats tillverkar snabba rib-båtar för myndighets­bruk. Företaget söker nu nya medarbetar­e.
 ??  ?? ROBOT. Loval har en handfull robotar som automatise­rar delar av processen.
ROBOT. Loval har en handfull robotar som automatise­rar delar av processen.
 ??  ?? AFFÄRER. Lovals vd Jorma Kallaperä är nöjd med utveckling­en. Nu jobbar man på att utvidga fabriken med ytterligar­e 5 000 kvadrat.
AFFÄRER. Lovals vd Jorma Kallaperä är nöjd med utveckling­en. Nu jobbar man på att utvidga fabriken med ytterligar­e 5 000 kvadrat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland