Östnyland

Rolf Nordström försvarar sig i rätten

En källa med ett vattendrag är i centrum när tingsrätte­n behandlar plastikkir­urgen Rolf Nordströms påstådda miljöbrott i Isnäs.

- Max nyberg max.nyberg@ksfmedia.fi

En skövlad källa i Isnäs i samband med avverkning­ar för drygt fyra år sedan har lett till juridiska påföljder för plastikkir­urgen Rolf Nordström.

Han åtalas för miljöförst­öring i en rättegång vid Östra Nylands tingsrätt som beräknas ta tre dagar.

Det är vintern 2014 som händelsern­a äger rum: den kända plastikkir­urgen Rolf Nordström anlitar Stora Enso för att avverka drygt fem hektar skog på sina marker i Isnäs – samma marker som för övrigt varit föremål för ett gräl kring rekreation mellan ortsborna och Nordström.

På eller vid avverkning­sområdet ligger en källa och ett litet vattendrag, och av någon orsak fäller skogsmaski­nen också träden kring källan.

Nu, fyra år senare sitter Nordström i tingsrätte­n, åtalad för miljöbrott. På måndagen inledde Östra Nylands tingsrätt behandling­en som pågår i tre dagar.

naturens mångfald

I stora drag kretsar fallet kring huruvida Nordström kände till källan, om källan finns inom avverkning­sområdet och huruvida åklagaren pekar på rätt lag.

Åklagare Maren Salvesén yrkar på böter för miljöbrott: hon anser att Nordström vetat om källan och att den finns inom avverkning­sområdet.

Målsägande, Nylands NTM-central, håller med åklagarens beskrivnin­g. Centralens juridiska ombud säger att det handlar om större saker än man kunde tro.

– Det handlar om naturens mångfald, och det är en stor sak som påverkar människors liv. Nyligen lyssnade jag på en forskare som talade om hur viktig mångfalden är för människor. Men mångfalden blir mindre och mindre. Just källor är viktiga att skydda; de blir hela tiden färre, och de hyser en lång rad ovanliga djurarter och växtarter.

Visste om

Åklagaren ämnar bevisa att Nordström vetat om källan, och att det därför är fråga om grov vårdslöshe­t.

Ingen bestrider att Nordström äger skogen, att han anlitat Stora Enso eller att där finns en källa.

– Det relevanta för åtalet är om skogsägare­n borde ha informerat Stora Enso om källan för att skydda den. I det här fallet har man inte gjort så. I regel brukar man lämna ett skyddsområ­de på omkring 20 gånger 20 meter för att skydda och bevara källan i ett så naturligt tillstånd som möjligt, säger Salvesén i det inledande anförandet.

Alla är likaså överens om att det totala området, som är ekonomisko­g, inte varit i naturligt tillstånd på en lång tid.

– Det är sedan en bevisfråga om Nordström vetat om källan. Han har själv låtit göra en miljöutred­ning där den framkommer. Han har också talat om den med vittnen. Enligt åklagaren kan det inte stämma att han inte vetat om källan, säger Salvesén.

Hon pekar också på kartor som visar att källan finns just på gränsen till avverkning­sområdet, och att man oavsett borde ha lämnat ett skyddsområ­de.

– Det är obestridli­gt att källan ligger på gränsen.

Motsatt bild

Rolf Nordströms försvar målar upp en motsatt bild. Källan finns inte inom området som Nordström och Stora Enso kom överens om, något som betyder att ansvaret ligger på företaget som utförde avverkning­en. De anser också att Skogscentr­alen borde ha meddelat Stora Enso om källan.

– Sedan finns frågan om skuld. Om min klient inte visste om källan så kunde han inte heller göra sig skyldig till grov vårdslöshe­t. Det är en bevisfråga. Han äger 400 hektar mark, plus 250 hektar vatten med öar. Avverkning­en ligger på bara 5,5 hektar. Nordström kan inte känna till varenda kvadratmet­er.

– Dessutom är valet av lag en fråga för oss. Avverkning­ar är kopplade till skogslagen, inte vattenlage­n.

Försvaret avvisar också miljöutred­ningen från 2010 som Salvesén hänvisar till.

– Den gjordes för en detaljplan för området. När staden lät planen vara hade min klient inte något intresse för utredninge­n. Han gjorde inte utredninge­n själv, han var bara köpare. Och skyddsområ­det på 20 meter som åklagaren nämner finns inte nämnt i någon lag.

Försvaret pekar på att det saknas motiv.

– Träden kring källan har ett värde på 400 euro. Om min klient hade vetat om risken för rättsliga påföljder så skulle träden inte ha huggits ner. 400 euro spelar ingen roll för honom. Inte ens hela området på 5,5 hektar och 19 300 euro har någon ekonomisk betydelse.

Det är oklart när domen faller.

Nyligen lyssnade jag på en forskare som talade om hur viktig mångfalden är för människor. Men mångfalden blir mindre och mindre. Just källor är viktiga att skydda; de blir hela tiden färre, och de hyser en lång rad ovanliga djurarter och växtarter. NtM-centralens juridiska ombud

 ?? Foto: Max Nyberg ?? ÅTAL. Rolf Nordström står åtalad för miljöbrott. Rättegånge­n inleddes på måndagen och beräknas ta ytterligar­e två dagar.
Foto: Max Nyberg ÅTAL. Rolf Nordström står åtalad för miljöbrott. Rättegånge­n inleddes på måndagen och beräknas ta ytterligar­e två dagar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland